Повечето съвременни родители работят, спортуват и им остава много малко време да правят нещо заедно с децата си. А за децата е толкова важно родителите да удовлетворяват не само виталните им функции (храна, сън, къпане и прочие), но и да отделят време за игри и съвместно творчество. Първо, това помага на малчуганите да развиват своите таланти, второ – сплотява семейството. И трето, формира семейните традиции.

Тъкмо затова е толкова важно в периода на почивката около Коледа да отделим време за семейството и да създадем нещо заедно.

Татко и мама могат да развият у детето различни и изключително важни умения. След като се откъсне от работните делници, мама може да научи децата да пекат коледни курабийки и да правят някакви вкусни десерти, които могат заедно да украсяват, а пък татко ще ги научи как се избира и се закрепва елхата. Мъжкият и женският свят са доста различни и децата могат да се запознаят с тези светове най-добре по време на съвместна дейност.

Колкото повече усилия, търпение и творчество вложите, за да създадете празнична атмосфера заедно с детето си, толкова по-добре. Едно е просто да кажеш, че всички грешим, че без труд нищо не се постига и съвсем друго е да демонстрираш това със собствения си пример.

И така, ето 5 бонуса, които може да ви донесе съвместната подготовка за Коледа.

  1. Бащата обучава, а майката възпитава. Това са два принципно различни процеса. Именно таткото може най-добре да обясни стъпка по стъпка кое как се прави. Образователният процес предполага по-авторитарната позиция на родителя и бащите се справят с това далеч по-добре от майките. Да се научиш стъпка по стъпка да сглобяваш изкуствената елха, като съединяваш клонките една след друга към основата, е най-добре заедно с татко. А пък да направиш дизайнерска елхичка от кубчета Лего е най-добре с мама – тя по-фино ще усеща посоката, в която се движи детето, ще почувства и леко ще коригира, ако нещо не е както трябва.
  2. Мама учи как се изразяват емоциите, а татко учи на самоконтрол. Разбира се, не всичко се получава от първия път, особено ако детето твори нещо или не го е правило досега. А за създаването на коледна атмосфера у дома децата правят за пръв път много неща. И тогава мама може да помогне на детето да изрази тъгата си, ако творбата му се е разпаднала или не се е получила такава, каквато малчуганът е очаквал. Тя ще изтрие сълзите му и ще даде така необходимите на детето приемане и подкрепа. По този начин то се научава да разпознава своите чувства и да ги преживява. Това е особено важно за момиченцата. А пък татко помага да се овладеят тези чувства и да се насочат към постигане на желания резултат. Няма страшно, ако не се е получило, обидата и ядът може да се „впрегнат” в това следващия път да се получи точно, както бихме искали. Този навик е изключително важен за момченцата. По този начин детето няма да захвърля неудачните опити да създаде например свое коледно кътче или елхичка, а ще се научи да продължи започнатото, като преодолява несполуките.
  3. Мама дава любовта и приемането, а татко учи как да се спазват личните граници. По време на празници децата са по цял ден вкъщи, те са гладни за внимание и общуване с родителите. И тук мама може да даде толкова необходимата топлина, нежност, грижа, приемане, да изслуша и да насочи детето. Да му прочете прекрасна коледна приказка или да разиграе мини-спектакъл с участието на Дядо Коледа и приказни персонажи. Така децата получават подкрепата и разбирането, че са важни за родителите си. А ролята на таткото е да не дава на децата да се качват на главата на възрастните по време на празниците. Тъкмо той обяснява, ето, поиграхме си с вас, направихме толкова много красиви празнични украшения или десерти, сега и ние имаме нужда от време, в което да си отдъхнем или да свършим някакви задачи. Това помага на детето да се научи да усеща границите на личността на другия човек, а вследствие на това и границите на своята собствена личност.
  4. Мама е фея, а татко – супергерой. Със своята грижовност, нежност и доброта мама е способна да напълни цялата къща. Именно магията на женска гъвкавост, такт и внимателност прави мама вълшебна в очите на децата. За тях е важно да усещат, че с каквито и преживявания да се сблъскат в живота, мама е човекът, който е способен да ги изслуша и да им помогне да ги преживеят. А пък татко почти всички деца асоциират със супергерой. Той е силен, смел, бърз, може всичко да поправи, да защити семейството и да създаде усещане за сигурност. Получава се чудесно съчетание на вълшебство, сигурност и очакване на наближаващия празник.
  5. Мама – това е творчество, татко – авантюра. Заедно с мама може да моделираме джудженца и Дядо Коледа, да рисуваме коледни картички, да правим еленчета от бисквити и новогодишни играчки. Там, където е нужно търпение и възпитание на креативност, са добри тъкмо майките. Заедно с тях детето може да се почувства творец и да преживее незабравимото чувство при създаването на нещо ново със собствените си ръце. А пък татковците са добри в авантюризма. С тях може да построиш в двора колиба от изрязани клони за елените на Дядо Коледа, да се научиш да балансираш върху дъска с цилиндър, да стреляш с детски пистолет по импровизирани мишени или да се спуснеш с шейна по екстремна писта. Татковците помагат на децата да разширят границите на тяхната реалност и да опознават себе си от нови, досега неподозирани страни.

В определени ситуации, разбира се, можем да сменяме привичните роли на майка и татко, но всички тези навици са жизнено важни за развитието на детето. Като цяло бащата учи детето да взаимодейства с материалния свят, а майката – с нематериалния – чувствата, емоциите, творчеството. И само ако съединим тези два най-важни за детето източника на познание, можем да отгледаме хармонично и пълноценно развита личност, а пък Коледа може да стане чудесен повод за това.

Споделете в коментар какви са традициите във вашето семейство и какво най-много обичате да правите с децата си по време на празниците.

Весели вълшебни празници на вас и вашето семейство!

Защо Коледа е семеен празник и каква е ролята на мама и татко в него
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *