Помните ли онези детски книги, които промениха живота ви? Да, същите, които четяхте лятната ваканция, докато другите играеха навън, ритаха топка или се къпеха в реката? Кои са тези детски книги, които толкова много докосват детското съзнание, че оставят следа за цял живот? Онези детски книги, които възпитават, без да налагат, учат, без да усетиш, и те пренасят на хиляди километри във времето и пространството, показвайки ти, че всичко е възможно с въображението. Да, за тях говорим. И те са абсолютно задължителни за детството на всяко дете.

За четенето на детски книги са нужни… 2-ма

За да заобича четенето, детето трябва да бъде подтикнато към него. А то само няма да го направи. С други думи, от Вас зависи то да обикне света на детските книги. Започнете с четене вечер преди лягане. След като това се превърне във ваш ритуал, много лесно ще успеете да възпитате у детето любовта към четенето. А тази любов се култивира с времето. И е причина за огромната разлика между хората като пораснат.

Създавайки подходящите условия и атмосфера за четене е лесно. Трудността идва при избора на детски книги, които да отговарят на възрастта и интересите на младия читател.

Има книги, които всеки от нас помни, знае и крие в душата си с усещане за сладост, за спомени, за вкус на детство. Точно тези книги са необходимата част от живота на всяко дете.

Макар да са наименувани като „детски книги“, те са истории за живота, без които не може. Ето ги и тях…

дете чете детски книги

10 детски книги, които всяко дете трябва да прочете

Приключения, добри дела, храбри сърца, саможертви, тайни и какво ли още не – всичко това в тези 10 вечни детски книги, които всяко дете трябва да прочете, докато расте.

Питър Пан – Джеймс Матю Бари

вечни детски книги

Историята за момчето, което не иска да порасне, е поучителна. Тя ни среща със света на Уенди, която се грижи за своите братчета, а попадайки в омагьосания свят на Питър Пан, където всичко е възможно, най-голямата ценност на изгубените деца, е семейството. Освен интересните и поучителни истории за приключения, за доброто, тази история ни помага да вярваме, че всичко е възможно.

Приключенията на Лукчо – Джани Родари

Историята на Лукчо в свързана с несправедливост, упражнявана от плодове срещу зеленчуците. Джани Родари представя по интересен и забавен начин битката между доброто и злото, така актуална и в днешно време.

Мечо Пух – А. Милн

Любимото мече на малки и големи остава в сърцата и спомените ни с мъдрите си мисли. Всяка от случките на героите в книгата, е поучителна и трогателна.

Ян Бибиян – Елин Пелин

Български шедьовър, който остава в спомените ни като една от най-любимите детски книги на всички времена, благодарение на майсторството на Елин Пелин.

детски книги

Пинокио – Карло Колоди

История за дървено човече, изправено пред куп перипетии, всяка от които го променя все повече по пътя към заветната цел – да се превърне в истинско момче. Пинокио става любимец на всяко дете, защото макар да прави грешки, дълбоко в себе си притежава голяма сърце и добра душа.

Братята с лъвски сърца – Астрид Линдгрен

Трогателна история за две братчета, едното от които е болно, а другото се грижи с него, повдигайки духа му. Братска обич, себеотрицание, дълг и много добрина – това са част от качествата, които научават децата от тази великолепна детска книга.

Приключенията на Том Сойер – Марк Твен

Едва ли има някой, който да не е отраснал с Том Сойер. Героят е пакостлив, много напомня на всяко живо и будно дете, но в крайна сметка е добър и пълен с качества.

Тайната градина – Франсис Бърнет

„Тайната градина“ е  историята за разглезената Мери, която след смъртта на родителите си, е изпратена при чичо си, където се запознава с братовчедите си и заедно откриват тайна градина, в която разбират колко красив е животът.

Пипи Дългото чорапче – Астрид Линдгрен

Още една вечна творба, която заслужава вниманието ни. Пипи е любимка на много поколения. Огнената палавница със закачливи плитки, лунички и весел нрав е жадна за приключения като всяко дете. Също така обаче тя не може да стои безучастна пред несправедливостта, а веселостта ѝ е толкова заразна, че ще разсмее и най-сериозния човек. Ако не помните Пипи, то това е чудесен момент да я срещнете отново, запознавайки я с вашето дете.

Принцът и просякът – Марк Твен

Две момчета от различни прослойки в обществото, които си приличат, решават да се разменят. Заживявайки като просяк, принцът осъзнава цената на живота, а просякът разбира, че не е толкова лесно да си в кралския двор. Колкото забавна, толкова и поучителна история, която ни връща в далечното минало – време на ценности и обичаи.

Децата, които обичат да четат, става отговорни и широко скроени възрастни. Защото книгите им дават възможността да изживеят повече от един живот, събирали вековна мъдрост на страниците си. Възпитайте детето си да обича четенето – така отглеждате стойностен човек, който ще знае цената на думите.

10 вечни детски книги за всяко дете

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *