Разводът е труден етап за всички членове на семейството. Не трябва да забравяме, че  е особено травматичен за децата, а последиците, които оставя, могат да имат дългосрочен отклик върху психиката и поведението. Ако и вие сте разведени родители, и се опитвате да се справите с новата ситуация, ето 5 неща, за които да внимавате при възпитанието на децата:

Не нарушавайте добрия тон

Често, скоро след раздялата, разведените родители не са готови да се срещат и да общуват. А това им се налага заради децата. Не прехвърляйте гнева и разочарованието си върху другия, особено пред детето. Избягвайте квалификации, негативни думи и остър тон – това само ще нарани детето, а вие ще съжалявате.

дете-с-мече

Ако детето е „ябълката на раздора“

Някои разведени родители несъзнателно правят грешката да се борят за вниманието на детето. В опитите си да изкупят своята вина, да му се харесат, те го подкупват с какви ли не неща: вещи, обещания и прочие. Този метод не е възпитателен и в дългосрочен план влияе негативно на детето. Защо? Защото то свиква да търси материалното, да бъде подкупвано по всякакъв повод. Помнете, че вие сте родител и вашата задача е да възпитавате, а не да бъдете харесвани. Всичко, което правите, е за доброто на детето.

Несъзнателно проваляме важни събития

В опита си да бъдем „по-добрия родител“ разваляме важни за детето събития. Например, неговото участие в сценка, танцов спектакъл или друг, на което закъсняваме, забавяме се, или не сме се разбрали с другия, който е обещал да помогне. Всичко това влияе негативно на детето, освен че му оставя лоши спомени.

Изпитваме болезнена привързаност

Не се опитвайте да ограничите срещите на детето с другия родител. Помнете, че то не е ваша собственост. Заслужава да прекарва време и с другия, макар във вашите очи той да е лош. Старайте се да виждате ситуацията през детските очи. Това ще ви помогне да вземате по-адекватни решения, без да създавате излишно напрежение и негативизъм.

Настройваме детето срещу другия родител

Ако другият родител вече има семейство, или отношенията ви не са добри, това не е причина да си позволявате да настройвате детето. Без значение какви са вашите отношения, детето заслужава внимание и от двамата родители. Като говорите лошо за другия, давате отрицателен пример на детето. Въздържайте се и помнете, че то обича и двама ви, независимост, че не сте заедно. Детето заслужава да има двама родители.Не се опитвайте да привлечете детето на ваша страна, защото няма ваша и чужда страна. Има двама родители, които полагат усилия, въпреки своите различия.

Съвети при възпитанието на дете на разведени родители

разведени-родители

Най-добрият съвет, който може да приложите при възпитанието на детето, е да уважавате правото на другия да общува с него. Все пак, и за двама ви е важно то да расте здраво и щастливо, а това може да се случи само и единствено, ако поддържате нормални отношения помежду си – без излишно напрежение, без скандали, караници, негативен тон и квалификации.

Ако искате детето ви да расте спокойно, макар и с разведени родители, проявете разбиране и му създайте подходяща среда, без да го ограничавате или настройвате.

Ако въпреки всички ваши усилия, ви се струва, че не можете да се справите със ситуацията, консултирайте се с детски психолог. Той ще ви даде подходящия съвет как да постъпите.

Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата
1 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

2 коментара за “Разведени родители: 5 грешки при възпитанието на децата”

  1. Много хубава статия…за жалост това е болезнена тема и изобщо много родители стоят заедно само заради детето, което също не мисля, че е правилно, защото децата усещат, когато нещо не е наред.

  2. Така е. Децата са много сензитивни и винаги разбират, когато нещо не е наред. Важно е да растат в здрава среда, да виждат щастливи родители, които са обичат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *