Всички знаем, че през бременността може да е трудно да се разпознаем в огледалото и в собствените си усещания. Тялото ни се променя непрестанно и макар видът на растящото коремче да ни носи радост и вълнение, повечето „екстри“ на периода са меко казано стресиращи.

Имаме две добри новини. Първата е, че всичко свършва, когато се роди малкото човече. А втората – че не е нужно да страдате. Можете да направите толкова много неща, за да изглеждате и да се чувствате добре! Вижте нашите изпитани начини как да се погрижите за тялото си през бременността – лесни решения на някои от най-често срещаните проблеми.

Желязо срещу умората

Ако сте късметлийка, може би ще изпитвате досадната умора по-скоро в началото на бременността и ще отшуми след първите 3-4 месеца. Но ако имате доказан дефицит на желязо, може би той засилва усещането за отпадналост и лекарят ви ще ви назначи допълнителен прием на желязо.

Какво можете да направите срещу умората у дома? Включете в менюто си богати на желязо храни, като спанака, бобовите култури и червеното месо. Колкото и да сте омаломощена, все ще намерите сили да хапнете една свежа салатка с бейби спанак и порция месо със зеленчуци. Ефектът ще е изненадващо приятен.

Протеини срещу сутрешното гадене

Някои от вас ще кажат „Де да беше само сутрешно!“… Действително този неприятен симптом може да развали деня ви, но има решение.

Специалистите препоръчват да хапвате малки порции храна на всеки два часа. Но не каква да е, а богата на белтъчини – например шепа тиквени или слънчогледови семки, орехи, бадемово смути, кисело мляко, сирене.

Ще ви помогне и консумацията на богати на витамин Б6 храни. Подходящ избор са пилешкото месо, рибата, черният дроб, свинското месо, соевите храни, морковите, зелето, пъпешът, грахът, спанакът, пшеничените кълнове, бананите, фасулът, броколи, кафявият ориз, овесените ядки и овесът. Но не прекалявайте, защото препоръчителната дневна доза от този витамин по време на бременност и кърмене е 1,9mg.

Фибри и повече вода срещу нередовния стомах

Повишените нива на прогестерон влияят върху стомашно-чревния тракт и това може да предизвика този често срещан проблем. Решението е много просто и лесно достъпно.

На първо място, пийте достатъчно вода. Освен очевидната причина, добрата хидратация ще има цялостно благоприятно въздействие върху организма ви.

Друг много важен фактор са фибрите във вашата диета. Добавете към закуската си плодове като сливи, смокини, фурми, малко ленено семе и овесена каша и ще се почувствате по-добре.

Ананас срещу киселините

Няма точна рецепта как да се справите с този казус, но е добра идея да се стараете да избягвате храните, които отключват киселините. Такива са доматите и портокалите, мазните и пържени храни, газираните напитки. Добре е и да се храните на по-малки порции.

А защо не опитате да намалите дискомфорта с похапване на ананас? Много майки твърдят, че този сладък и сочен плод е направил чудеса за тях по време на бременността.

Бонус е неговото благотворно действие върху кожата. Богат на витамин С, вкусният ананас има антиоксидантно действие и може да освежи вида на лицето ви. Това ако не е „две в едно“!

Специална козметика срещу стрии

Като заговорихме за кожа, да споменем и думата, която никой не желае да чува: стрии.

Стриите се появяват по време на бременността основно заради преразтягането на кожата от бързото нарастване на корема, а понякога, макар и в по-малка степен – и на бедрата. За съжаление, веднъж образували се, те много трудно изчезват.

Затова изпитаната стратегия за справяне с тях е просто да ги предотвратите. Нашият съвет е да подхранвате старателно кожата си, за да се погрижите за мекотата и еластичността и. Не забравяйте, че кожата е най-големият орган и е важно какви съставки навлизат в организма ви чрез нея. Препоръчваме да избирате качествена козметика, богата на натурални активни съставки, растителни масла и витамини.

Витамини… и срещу болестите

За съжаление през бременността никоя жена не е застрахована от вируси, настинки и грип, а опциите за безопасни медикаменти са ограничени. Приемайте пренаталните витамини, предписани от вашия лекар, но не пропускайте да се храните пълноценно и балансирано. Това е един много ефективен начин да се предпазите от разболяване.

Избирайте свежи сезонни плодове и зеленчуци. Когато е възможно ги консумирайте сурови, за да съхраните техните полезни хранителни качества. Хапвайте цитрусови плодове, киви, чесън, джинджифил, добавяйте капки клеева тинктура към чая си, за да намалите вероятността вирусите да ви застигнат.

Балансирано хранене срещу гестационен диабет

Едно от най-лошите неща, които могат да се случат на тялото ви по време на бременността, е гестационният диабет. Той носи редица рискове в дългосрочен план както за вас, така и за бъдещото ви дете. Специалистите препоръчват много да се внимава с приема на въглехидрати, особено прости захари и храни с висок гликемичен индекс.

А ние обобщаваме – за да поддържате отлична форма и да ограничите риска от това неблагоприятно здравословно състояние, се хранете пълноценно и разнообразно. Предпочитайте прясната и домашно приготвена храна пред готовата и пакетираната и тази с добавена захар.

Спорт срещу излишните килограми

Митът за „яденето за двама“ е отдавна развенчан, както и този за отказа от физическа активност. Най-добрата грижа, която можете да положите за тялото си наред с правилното хранене, достатъчната хидратация и здравия сън, е именно регулярният спорт.

Разбира се, става дума за безопасни за вас физически упражнения със съобразено ниво на интензитет и продължителност. Ползите са много: ще изглеждате и ще се чувствате по-добре, ще избегнете риска от качване на твърде много килограми, ще укрепите така важните през бременността мускули на гърба и краката. Ако се колебаете кой вид спорт е удачен във вашия случай, задължително се консултирайте с наблюдаващия ви лекар.

А какво да избягвате

Някои храни от животински произход не са препоръчителни по време на бременността поради риска от зараза. Такива са суровите сушени меса и колбаси, меките сирена, непастьоризираното мляко, яйцата (включително в майонезата), суши, някои видове риба.

Приемът на лекарства също трябва да бъде ограничен, тъй като всяко вещество преминава директно в организма на плода. Затова преглеждайте внимателно листовката на всеки медикамент, който обмисляте да приемате. Моментът не е подходящ за самолечение! Непременно се консултирайте с наблюдаващия ви лекар.

Не е добре да прекалявате и с козметиката, особено ако тя не е със специално създадени деликатни формули с безопасни съставки за периода на бременността.

Вярваме, че няма нужда да споменаваме очевидното – през тези девет месеца задължително трябва да избягвате цигарите и алкохола. Запомнете, че което е добро за вас, е добро и за вашето бъдещо дете, и обратното.

В заключение

Грижете се за тялото си с добра и качествена храна, пълноценен сън, умерена, но редовна физическа активност и подходяща козметика. И тялото ви ще ви се отблагодари – ще бъде най-добрата среда за развитие на вашето бъдещо бебе, а вие ще бъдете най-добрата версия на себе си. Ще изглеждате и ще се чувствате чудесно. Има ли нещо по-хубаво от една прекрасна, здрава и щастлива бременна жена?

Как да се погрижите за тялото си през бременността
1 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *