Поздравления! Вие сте бременна! Безспорно научаването на тази новина е изключителен момент за всяка жена, а след него предстоят още дълги месеци на вълнения и трескави приготовления за новия живот у дома. Всичко това може да е изтощително и да ви изкуши „да си почивате повече, защото след раждането няма да може“.

И макар да е вярно, че почивката, спокойствието и приятните занимания са най-важни за психиката през този период, има нещо, което в никакъв случай не бива да пропускате – физическата активност. Тук ще ви дадем идеи за седем упражнения за бременни, сред които да изберете най-добрите за вас. Но първо:

Защо спортът през бременността е важен?

До неотдавна битуваше митът, че в тези месеци трябва да се преустанови всякаква физическа активност. Но вече е доказано, че умерените упражнения през бременността са полезни и дори необходими както за вас, така и за вашето бъдещо бебе. Ето защо трябва да се движите:

  • Намалявате опасността от гестационен диабет;
  • Не рискувате да натрупате прекалено много излишни килограми, които могат да застрашат плода (да не говорим, че след това се свалят трудно…);
  • Укрепвате мускулатурата си, което ще намали болките в гърба и ще ви позволи да носите по-лесно допълнителната тежест;
  • Подобрявате циркулацията на кръвта си и намалявате вероятността от отичане на крайниците;
  • Ще усетите благоприятното влияние на спортуването върху настроението си и дори върху качеството на съня си.

И все пак, не всеки спорт е удачен.

Как да изберете?

На първо място трябва да избягвате прекалено натоварващите дейности, предизвикващи прекомерно загряване на организма. Интензивните кардио тренировки или вдигането на щанги не са за бременни.

В никакъв случай не практикувайте и контактни спортове като бокс и борба, или такива, в които можете да бъдете ударена от топка, например баскетбол. Не са препоръчителни и онези дейности, при които е важен балансът и има опасност от падане и нараняване – колоездене, ски, скейтборд, езда и т.н. Избягвайте и резките движения и внезапната смяна на посоката им.

И докато действително съществуват много ограничения, все пак има и редица добри опции да се раздвижите и да се поддържате в отлична форма. Ето нашите топ предложения за седем упражнения през бременността.

1. Плуване

Известно е, че водата поема тежестта на тялото и не упражнява натиск върху ставите. Това е важно в месеците, в които ставните връзки омекват в подготовка за предстоящото раждане. Плуването е едно отлично упражнение за укрепване на мускулите, а е и умерена аеробна тренировка.

И не на последно място, то ще се отрази благоприятно и на психическото ви състояние, тъй като водата действа успокояващо.

2. Ходене

Ако мислите, че ходенето не е точно спорт, помислете отново, когато минете в третия триместър и усещате значителна тежест. Ходенето е най-добрият начин да се движите, защото можете да го правите навсякъде и по всяко време.

Съвет: не обикаляйте по натоварени булеварди или затворени пространства със застоял въздух и климатици, като големите търговски центрове. Избирайте места за разходка на чист въздух – паркове и горички, и винаги носете със себе си бутилка вода.

3. Тичане

Ако имате навика да тичате, не е задължително да го прекратявате по време на бременността. Просто трябва да го адаптирате към новото си състояние – да намалите дистанцията, скоростта и продължителността. И да внимавате с избора на терен, тъй като в този период опасността от изкълчване на глезените е по-голяма.

А ако тичането е ново за вас, препоръчваме да се спрете на друго занимание. Бременността не е момент за експерименти с тялото ви.

4. Йога

Безспорно съществуват толкова много различни йога пози и упражнения, че не е лесно да се ориентирате кое е удачно за бременни и кое – не. Затова е разумно да посещавате специализирани курсове по йога за бременни, или да гледате DVD-та или YouTube видеа с йога упражнения, създадени специално за този период. Те включват различни техники за релаксация, а някои предлагат и дихателни упражнения в подготовка за раждането.

Важно е упражненията да са съобразени с вашето състояние, защото прекомерното разтягане или огъване, особено в областта на корема, е противопоказно.

Добра идея е да съчетаете йогата и с леки кардио тренировки няколко пъти седмично, за да поддържате и своя сърдечен ритъм в тонус.

5. Танци

Не говорим за “break dance” или спортни танци, разбира се.

Но ако посещавате уроци по танци и се чувствате добре, няма проблем да ги продължите. Задължително предупредете учителя, че сте бременна, за да може да ви насочва кога да намалите интензивността или кога да пропуснете някои резки движения.

Всъщност дори не е нужно да ходите на уроци. Пуснете си любимия албум у дома и танцувайте! Доказано е, че бебето ви чува музиката още докато е в корема ви. Със сигурност и на него ще му е приятно.

6. Леки аеробни упражнения

Тук ключовата дума е „леки“. Важно е редовно да повишавате умерено сърдечния си ритъм и да осигурявате на тялото си насищане с кислород, но трябва да сте много внимателна. Не се увличайте и не прекалявайте. Подскачането и като цяло високо интензивните кардио тренировки не са подходящи за вас.

Най-удачно би било да работите с личен треньор или да посещавате аеробика за бременни. Ако сте почитателка на индивидуалните занимания у дома, можете да ползвате велоергометъра си. А ако нямате (или ако той изпълнява функцията на закачалка за дрехи и държите да си остане така), опитайте с някоя програма за бременни от YouTube.

7. Упражнения с малки тежести

Стига този тип физическа активност да е част от вашия режим, няма проблем да продължите и докато сте бременна. Упражненията за сила ще помогнат на мускулатурата ви да не се отпусне и ще заздравят ставните връзки. Особено важно е да укрепите мускулите на гръбнака и краката.

Разбира се, трябва да намалите значително тежестта и да проявявате специално внимание към начина на изпълнение на всяко упражнение. Не допускайте да „прегреете“ или да се натоварите осезателно. С напредването на бременността следва и да намалите честотата  продължителността на тренировката си. Вслушвайте се в съветите на своя треньор и бъдете разумна.

За какво да внимавате

Ако досега никога не сте спортувала, бременността определено не е времето тепърва да започвате да се натоварвате прекомерно. Изберете ниво на интензивност, което да пасва на вашия начин на живот. Слушайте тялото си и преустановете заниманието при първия сигнал, че нещо не е наред.

И най-важното: слушайте лекаря си!

Не пропускайте да споделите с него всичко, което засяга вас и плода, защото в тези девет месеца всяко нещо е строго индивидуално. В някои случаи физическото натоварване е противопоказно! Не рискувайте здравето на бъдещото си дете, като проявявате безразсъдна самоинициатива.

И помнете

Използвайте периода на бременността, за да подготвите тялото си. Но не за маратон, а за най-голямото предизвикателство: раждането и майчинството. Разгледайте и нашите продукти от серия „За бебето и майката„.

Желаем ви успех!

7 упражнения за бременни, които ще ви подготвят да сте супермама
1.8 / 5 от5 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *