Какво представлява поведението на един тинейджър?

Да си тинейджър не е шега. Според психологията, тинейджърството е начин, чрез които младите се опитват да превъзмогнат детските си връзки със семейството и да създадат нов начин за идентификация с връстниците си, докато търсят себе си като самостоятелни индивиди. Възрастта между 13 и 19 години се смята за най-проблемната при децата ни.

Като родители, от нас се очаква да приемем този период от живота им като изпитание, но с търпение и разбиране. Разбира се, всичко това може да е приключение, както за нас, така и за тинейджъра. Честите промени в поведението, гневните изблици, липсата на комуникация, бунт към всичко установено – са само част от това, което ви очаква. За да сте подготвени, важно е да знаете какво ви предстои.

За какво да сме подготвени, когато детето ни е вече тинейджър?

Иска повече лично пространство
Тинейджърите прекарват голяма част от времето си вкъщи сами. Това не е изненада. Подходете с разбиране и не се натрапвайте. Когато детето ви стои в стаята си, първо почукайте и попитайте дали може да влезете. Така оценявате личното му пространство и спазвате дистанция, което в този етап от живота му е важно.

Друго важно нещо, което е свързано с личното пространство, е пипането на вещите. Не подреждайте дрехи, шкафчета и др. Това само ще го ядоса. Защо? Защото възприема поведението ви не като помощ, а като ровене в личните вещи. Оставете хаоса да го завладее, рано или късно само ще реши да подреди. А и това в възпитателен метод, нали?

тинейджър
Успехът му не е така добър, както преди
В горните класове на обучението е нормално да има тук-там някоя ниска оценка. Едва ли има дете, което да не е скрило поне 2-3 оценки от срам. Това не означава, че не трябва да се интересувате от успеха му. Проявявайте интерес, но не се карайте, а водете диалог. Никой тинейджър не обича да му бъдат „четени лекции“ как трябва да учи и какво да прави. Използвайте логични доводи, предложете помощта си, окуражете то примерно с думите: „Можеш повече“ или „Вярвам, че следващият път ще се подготвиш по-добре, защото си умен/умна, отговорен“ и т.н.

Често губи мотивация
Да си тинейджър е трудно. Изведнъж се появяват хиляди неща, които те вълнуват. Усещаш, че си пораснал, но някак все още си и дете. Трябва да се справиш с емоции, училище, физически промени. Нормално е да изгубиш мотивация. Тук идва мястото и на родителя. Неговата задача е да следи за загубата на мотивацията, да открие каква е причината, и да съдейства за разрешаването на проблема. През тинейджърството е възможно децата да залитнат към алкохол, наркотици и други вредни субстанции. В следствие на това биха могли да загубят своя фокус, мотивация или дори желание за живот. За да избегнете подобна ситуация, или по-скоро да я предвидите, не е нужно да държите на каишка детето си. Важно е да общувате. Но ако във ваше лице то вижда тиранин, човек, който ще го контролира и постоянно ще го критикува, това няма да се получи. Нито ще ви споделя, нито ще иска мнението ви и консултацията ви. Затова, опитайте се да поддържате доверието и разбирателството помежду си. Не го притискайте, не се налагайте, смекчете тона (когато е възможно). И първо мислете, а после действайте.

Поддава се на неподходящи емоции и често губи фокус
Когато си тинейджър, не всичко е само емоционални промени. Хормоните, физическите промени, които се случват, са една от причините за бушуващите емоции и загубата на фокус. Не се притеснявайте, с времето това ще отшуми. От вас като родител се иска да бъдете търпеливи, разбрани и да помагате при необходимост. Няма как да отмените този етап, нито да го преживеете вместо детето. Затова, бъдете подготвени за този момент.

тинейджърски проблеми

Хващате го в лъжа
Да, тинейджърите лъжат. Понякога, за да не ви обясняват, друг път, за да не ви тревожат, да не си създават проблеми, или просто защото знаят, че няма да приемете решението им. Да, вече са почти самостоятелни според тях самите, и могат сами да вземат решения за живота си. Често може да ви лъжат за оценки, но това не е защото не ви обичат, а от срам и други емоции. Не ги съдете твърде сурово. Спомнете си, че и вие сте били такива. За да не продължат с лъжите, подходете с разбиране. По този начин следващият път може и да не ви излъжат, когато получат ниска оценка, или направят някоя беля.

Не усеща вашата подкрепа
На каквато и възраст да е, във вашите очи си остава дете. Не пропускайте да го хвалите (когато е заслужено), да се интересувате от него, да му показвате подкрепата си. Само така ще успеете да съхраните връзката си във времето. Да, да си тинейджър е изпитание за него/нея, но ако успеете да съхраните доверието, разбирателството и топлите чувства, вашата връзка с детето ви ще устои във времето.

Обичайте детето си, дори когато греши. Показвайте му своята подкрепа и бъдете опора. Така тинейджърските години ще бъдат по-леки, както за вас, така и за него.

Вашето дете вече е тинейджър. За какво да внимавате…
5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *