Предизвикателството с избор на държавна или частна детска градина

Едва ли има родител, които да не си е задавал въпроса къде да изпрати детето си – в държавна или в частна детска градина. Изборът е труден и често неговият отговор е свързан със следните въпроси:

Къде детето ми ще се чувства най-добре? Ще бъде оценено? Ще съм спокоен, че е в безопасност? Ще получи добра основа като поведение, умения и знания за света? Ще ходи с желание и ще завърже приятелства?

Като родители, ние искаме винаги най-доброто за децата си. Да растат здрави, щастливи, обичани и в една не-агресивна среда. Разбира се, не всички държавни градини са лоши, по-скоро всяка е за себе си. Няма как да знаем дали в държавна или частна детска градина детето ни ще бъде обгрижвано и възпитавано по-добре. Това е индивидуално. Но изборът за подходящата градина зависи изцяло от вашите очаквания. Тоест, трябва да си отговорите какво точно очаквате от детската градина.
държавна-или-частна-детска-градина

Въпроси, които ще ви помогнат при избора на държавна или частна детска градина?

Първоначално е важно да анализирате възпитанието на вашето дете. Как да се случи това? Направете си списък, в който да включите това, което е важно за неговото възпитание. Например: дисциплина (искате да е строго, да не се лигави), да е изпълнително, да се развива в изкуствата (наблягане на рисуване), да спортува и др. Включете всичко, което смятате, че е необходимо за възпитанието на вашето дете. Този списък ще ви е от полза, когато проучвате всяка детска градина. Ще отмятате кое от условията присъства и накрая като теглите чертата, ще ви е много по-лесно да решите дали дадената градина е подходяща за детето ви, или не.

Изборът на детска градина е важен етап от живота на детето. Прекарвайки голяма част от времето си там, за него е важно да се чувства добре, да бъде обгрижвано с любов, да е в приятна среда. Когато избирате държавна или частна детска градина, ръководете се от вашия списък, но може да попитате и детето. Ако ходите по срещи в градините, водете го със себе си. А после вкъщи обсъдете какво му е харесало, и какво не. Децата са интуитивни, бързо се ориентират и могат да кажат как се чувстват.

Друг плюс на посещението на детската градина е, че може да видите как протича процеса. Обърнете внимание на това: как изглеждат децата? Щастливи ли са? Обръща ли им се внимание? Каква е базата? Разполага ли с играчки, достатъчно пространство? Поинтересувайте се дали ги извеждат всеки ден, с какво се хранят, има ли допълнителни занимания и пр.

Други важни неща при избора на държавна или частна детска градина

избор-на-детска-градина

Освен всичко споменато до момента, важно е да имате предвид и следните практични неща:

  • Къде се намира детската градина? С какво работно време е? Удобно ли ви е за пътуване?
  • Разходи, включващи месечна такса и допълнителни – спорт, забавления и културни програми
  • Работи ли през лятото, по празници и др? (във връзка с индивидуалния ви график и пр.)
  • Как стои въпросът с храненето?
  • Има ли медицинско лице, което да е на разположение в градината?
  • Какво представлява учебната програма?
  • Как ще се информирате за напредъка на детето? (иначе казано – ежедневна информация за това как се справя и др.)

Изборът на детска градина е важно решение. Обмислете го добре, за да расте детето ви щастливо и обградено с обич, за да създава приятелства и спомени.

Как да изберем държавна или частна детска градина?

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *