Изборът на безопасни детски играчки е предизвикателство за всеки родител. Когато избираме детски играчки, рядко се замисля доколко те са подходящи за детето ни. Това, което ни води към даден избор за покупка, най-често е какво е обозначено на кутията като информация за годините. Това, за съжаление, не е достатъчно. Изисква се съобразителност от наша страна, за да изберем правилната играчка спрямо възрастта на детето.

безопасни детски играчки

Как да разпознаем потенциално опасните детски играчки?

На първо място, това са детски играчки, които съдържат малки части. Те не са подходящи за деца под 3-4 г. възраст заради възможността от поглъщане на частите. Друг тип потенциална опасност са играчките като кукли, плюшени мечета и други, които имат козина или косми, и е възможно детето да погълне част от нея.

Детските играчки с остри ръбове също не са подходящи за по-малки деца, защото крият рискове.

Друга категория са известните фиджет спинери, нашумели през последните няколко месеца,  които също крият опасности за децата. Част от тях бяха спрени от продажба заради съмнения от свръх съдържание на живак и олово, затова много внимавайте откъде го купувате.

Към опасните детски играчки спадат и всички с огън, респективно светлинни и звукови ефекти. Не можем да сме сигурни доколко са обезопасени, затова трябва да имаме едно наум.

За малките деца (под 3 г.) играчките трябва да са от специален материал, който да позволява да бъдат дезинфекцирани. В противен случай има опасност от развиване на болести и други нежелани ефекти.

Детските играчки, които имат боя по себе си, също не са за пренебрегване. Ако цветът/боята пада от тях при контакт с вода или почистване с кърпа, то те са потенциално опасни. Също така, не трябва да имат специфичен мирис. Ако той присъства, това е индикация за химични материали, които могат да предизвикат алергия при игра.

детски играчки

На пръв поглед разгледахме кои са „опасните“ детски играчки. Оставаме с впечатление, че няма „безопасни“. Кои детски играчки бихме могли да определим като безопасни? На практика, освен посоченото по-горе, няма силно разграничение, всичко е до късмет. Може да попаднете на опасна играчка, която е внесена от Китай, но може и да не попаднете. Ето няколко полезни съвета, към които може да се придържате при купуването на детски играчки. Така ще си спестите последващите главоболия и нежелани реакции.

Съвети при покупка на детски играчки

  1. Избирайте детски играчки от специализирани магазини и уеб сайтове, тъй като са по-отговорни към стоките, които предлагат, а често приемат и рекламации. Съмнителните сайтове често крият опасност за здравето от непроверени стоки.
  2. Запознайте се с инструкциите на дадения продукт. Съобразете се с написаното по повод безопасността. В никакъв случай не купувайте играчки без маркировка „CE”, която означава, че играчката е в съответствие с всички правила за безопасност на Европейския съюз.
  3. Винаги подбирайте играчките спрямо възрастта на детето (на опаковката трябва да е отбелязано). Ако тази информация липсва, има голяма вероятност да възникне инцидент, затова по-добре не рискувайте.
  4. Наглеждайте децата, когато играят. Особено ако са малки.
  5. Проверявайте периодично детските играчки за амортизация или други проблеми.
  6. 6. Ако възникне проблем с играчката, информирайте производителя или търговеца. По този начин ще предотвратите бъдещи негативни ситуации.

За да растат децата здрави и щастливи, се нуждаят от подходящи играчки, с които да опознават света. От нас зависи те да бъдат безопасни.

Безопасни детски играчки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *