С всеки следващ месец нашето бебе става все по-интересно, забавно, комуникативно. Всеки месец е ново приключение, интересн предизвикателство, с което да се справите. С какво е белязан 4-тия месец от развитието на вашето бебе?

Какви изненади да очакваме от нашето бебе на 4 месеца?

4-тият месец е период на опознаване на света за малкото човече. Неслучайно, вашето бебе на 4 месеца често ще гука, ще пъха ръце в устата си, както и различни предмети, ще създава у вас усещането, че прави различни движения съвсем осъзнато. Ето за какво да следим през този така интересен период от растежа:

  • Бебешката глава вече може да се движи в различни посоки. Бебето може да я държи изправена.
  • Очичките вече умеят да следят целенасочено различни движения. Най-интересни са ръцете – къде отиват, какво правят и така нататък.
  • Бебешката уста е инструментът за опознаване на света. През нея преминават всички видове предмети, оценяват се подобаващо по вкус, форма и други качества. Все по-често венците се сърбят, а не е случайно и да се появи първото зъбче.
  • Ушите показват, че различават кой говори – доказателство за това е движението в различна посока.
  • Претъркулването в една и друга посока е особено забавление. 4-месечното  бебе вече е развило гръбчето си умее да го ползва като опора за други движения.
  • Сред най-интересните и приятни неща, с които ще ви изненада вашето бебе на 4 месеца, е това, че ще ползва ръчичките си. С тях ще сграбчва различни предмети, ще посяга към вас в опит да го прегърнете и всичко останало.
    развитие на бебе на 4 месеца

    Сред любимия ритуал на вашето бебе на 4 месеца е къпането. Все по-често то се превръща в интересно забавление, в което детето участва активно. Сега е моментът да започнете създаването на навици, свързани с къпането, като например: как да се държи, да не се страхува от водата, да му показвате как ще го сапунисвате и други.

    Физически промени при вашето бебе на 4 месеца

    Освен промените в поведението, вашето бебе на 4 месеца ще се промени и откъм ръст, тегло и други.

    „През четвъртия и петия месец ще имате усещането, че расте не с дни, а с часове. Наддава на килограми, на височина, телцето се оформя и все повече заприличва на истинско човече. Вече има и коса на мястото на сладкия бебешки мъх, който е опадал. Вече спи по-малко през деня 1-2 пъти, основно през нощта, като така ви дава възможност и вие да си отдъхнете.“ – прочетете още за промените през първата година в подробния материал.

    Наддаването е различно за всяко бебе. То зависи от различни фактори като хранене, кърмене, хормони, гени, индивидуално развитие и други. Важно е да сте готови за промените, които предстоят, свързани с храненето, с растежа на зъби и др.

    И през следващите месеци най-добрият начин за комуникация си остава детския плач. Бебето ще се опита да привлича вниманието ви с помощта на плач, когато е недоволно. Но с времето този плач ще намалее и ще бъде изместен от опити за говорене, движения, усмивки и други действия. Макар да е едва 4-месечно, вашето бебе знае, че може да ви повлияе емоционално. А това вече е част от първите стъпки в общуването с него.

    щастливо бебе

    От 4-тия месец вече може да започнете да обяснявате на вашето бебе различни неща – например да му изясните първите важни уроци по безопасност. С времето то все повече ще ви разбира, но вие трябва да се въоръжите с търпение. Няма да е лесно, но със сигурност ще си заслужава!

Моето бебе на 4 месеца – какво предстои?

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *