Вечният въпрос за децата и домашния любимец

Откакто свят светува се разнищва темата за това добре ли е да имате домашен любимец, когато имате дете? Мненията са разнопосочни, с всякакви тези и аргументи. Но това, което нас ни интересува е, как домашният любимец помага при развитието и растежа на детето. (Защото това със сигурност се случва). Не вярвате ли? Доказано е, че децата, израсли с домашен любимец вкъщи, са по-отговорни, по-здрави, по-щастливи и проявяват емпатия.

6 причини за това да имате домашен любимец вкъщи:

Учи детето на отговорност
Да имаш домашен любимец е ангажимент. Ежедневни разходки, грижа за здравето му, хранене, а и не на последно място – трябва да му обръщаш внимание. Колкото по-рано децата се научат на тези неща, толкова по-полезни ще са им в живота.
Ангажирайки ги да разхождат животното, да се грижат за живота му, те придобиват умения, които са приложими във всяка една сфера от живота.

Изгражда самоувереност
Когато имаш куче/коте, лесно изграждат самоувереност. Как? Грижейки се за него, виждайки го щастливо, да те чака, да ти се радва, те изпълва с прекрасни емоции на удовлетвореност. А и никога няма да бъдеш сам. Дори да нямаш братя и сестри, а родителите ти да са на работа, четириногият приятел винаги ще те чака, ще намира време за теб, дори когато другите нямат. Цени и обичай домашния си любимец, защото той се превръща в част от семейството.

Доказано е, че по-затворените и необщителни деца, започват да общуват по-лесно, когато имат домашен любимец.

момиченце-и-куче

Имунитетът се засилва
Противно на мнението, че животните носят куп болести и алергии, когато имате домашен любимец, редица изследвания през годините сочат, че имунитетът се засилва.

Учи детето да обича
Любовта, с която домашния любимец отговаря на детето, не може да бъде сравнява с нищо друго. Ако изберете да отглеждате куче, бъдете сигурни, че то ще се превърне в най-добрият приятел на вашето дете. Освен това, кучето винаги ще пази детето по своя си начин. Винаги, когато са заедно, може да сте сигурни, че са в безопасност.

домашен-любимец-котка

Редуцира стреса
Забавни и приятни игри навън, вместо стоене пред телевизора или компютъра, помагат на детето да расте здраво и щастливо. А и винаги ще има с кого да играе, нали?

Всяко дете мечтае за домашен любимец. От вас зависи колко бързо ще се научи да се грижи за новия член на семейството и колко отговорно ще подхожда към новите си задължения. Защото, когато обичаш, всяка отговорност ти се струва малка, в сравнение с това, което получаваш за времето, което прекарвате заедно!

Детето ви иска домашен любимец? Как това ще помогне на развитието му?
3 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

2 коментара за “Детето ви иска домашен любимец? Как това ще помогне на развитието му?”

    1. Така е. Колкото по-добри примери даваме на децата ни, толкова по-добри хора ще станат като пораснат 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *