Често обръщаме много внимание на задължения, свързани с храненето, печеленето на пари, измислянето на различни забавления за семейство. Това не е лошо, но докато го правим, пропускаме да прекарваме достатъчно време с децата си. А това всъщност е най-важното.

Попитайте вашето дете кой е най-хубавият му спомен от изминалата година. Несъмнено ще ви отговори не получаването на подаръци за рождения ден или почивката на морето, а моментите, в които сте прекарали заедно. Правенето на сладкиши, поставянето на ежегодната коледна украса, съботната закуска – всичко това има значение и е важно за доброто възпитание на детето. Затова, инвестирайте повече сърце и душа в малките неща, които осмислят живота на детето ви – разходки, разговори, време, прекарано заедно. Защото така го учите, че не материалното е важно, а духовното.

Възпитание на детето – проба-грешка в опит за най-доброто

Звучи трудно, нали? Така е. Всичко, свързано с оформянето и правилното възпитание на детето е трудно. Често допускаме грешки, но ако се учим от тях, това не е толкова страшно. Кои са най-страшните родителски грешки, свързани с възпитанието на детето? Да го поставяме на заден план, да не се интересуваме от него… Но слава Богу, всичко е поправимо, ако го осъзнаем навреме (виж 16 грешки при възпитанието на децата, които да избягваме).

Как да успеем да обръщаме достатъчно внимание всеки ден на детето си? С няколко ежедневни ритуали всичко ще се промени…

Ежедневни ритуали за възпитание на детето

Тези предложения са примерни. Може да си измислите ваши, които повече пасват на темперамента и характера на детето и семейството. Важно е да се изпълняват редовно и от сърце, за да постигнат целта си – повече прекарано време с детето, което е част от възпитателния процес.

1. Разходки след вечеря

Разходките след вечеря са полезни за храносмилането, а и са чудесен момент да общувате с вашето дете. Защо след вечеря? Защото обикновено това е единственото хранене през седмицата, което споделяме със семейството. През другото време децата са на училище, родителите – на работа.

2. Приготвяне на храна заедно

Приготвянето на храна с вашето дете е приятен процес, в който то хем се учи на основни неща, хем ви помага, хем прекарвате време заедно. Тази дейност е много полезна за възпитанието му. Изберете си един ден от седмицата (може би уикенда, ако сте по-свободни) и подберете рецепти, над които ще се упражнявате.

възпитание на детето приготвяне на храна

3. Хранене и разхождане на домашните любимци

Ако във вашето семейство има домашни любимци, много хубаво е от рано да приучите децата да се грижат за тях. Така ги възпитавате на отговорност и грижа към друго човешко същество. Ако нямате домашен любимец, може би е хубаво да се замислите как ще помогне развитието на детето ви.

4. Време за къпане (подходящо за по-малки деца)

Времето за къпане е истинско удоволствие за децата, особено когато са малки. Не пришпорвайте това време, колкото и да сте уморени. Знайте, че вашето дете истински се радва на всяка секунда, прекарана с вас.

5. Настолни игри

Всички деца обичат игрите. А колкото повече хора участват, толкова по-интересно е. Измислете си кога е удобно цялото семейство да играе на различни настолни игри или на карти. Тези дейности освен че развиват въображението, помагат и за по-лесното общуване в семейството. Идеи за настолни игри, които може да купите, разгледайте в нашия онлайн магазин.

настолни игри с децата

6. Четене преди сън

Възпитаването на любов към четенето е важно за развитието на вашето дете. Докато е малко, лесно може да го правите като вечер преди сън заедно четете приказки. Потърсете и подходящи книжки, които биха били интересни за вашето дете.

7. Заедно гледайте подходящ филм

Макар гледането на филмите да не е много добър начин за възпитание на детето, понякога е хубаво. Така давате възможност за обсъждане на разговори и теми, които иначе не биха се появили току-така.

8. Забавления на открито

Семейни пикници, разходки в планината през уикенда, каране на колело – всичко това е полезно, както за здравето, така и за доброто развитие и възпитание на детето.
Ако сте ентусиазирани спортисти, въвлечете и вашето дете в света на спорта. Това ще му повлияе положително, както здравословно, така и емоционално.

9. Писане на домашни и тяхната проверка

Ролята на родителя е да подкрепя детето си във всяка ситуация. Помагайте с домашните, но така че то да учи уроците, а не да му давате наготово всичко. Просто бъдете около него, за да усеща вашата подкрепа. Понякога децата се страхуват да не сбъркат. Наша отговорност е да ги научим, че не е страшно да грешиш, ако се учиш от грешките си и се стремиш да не ги повтаряш.

10. Креативни занимания

Рисуване, писане, занятия, свързани с ръцете като шиене, украсяване – всичко това е добре дошло. Ако вашето дете има интереси и талант в тази сфера, прекарвайте време с него, за да го насърчавате. Нека се превърне във ваша си традиция, която изпълнявате редовно.

време с децата на открито

Проучете още 8 идеи за занимания, които да правите с вашето дете. Приложете ги и споделете впечатленията си с нас!

Детският свят е пъстър, шарен и винаги има какво да научим от него. Затова, вслушвайте се в децата, обръщайте им внимание и прекарвайте достатъчно време с тях, защото то е безценно!

Възпитание на детето: 10 важни ежедневни ритуала
5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *