Не е важно колко време отделяте за детето си, а как го прекарвате…

Всяко дете се нуждае от грижи и внимание. Всяко дете мечтае да споделя света си с най-близките си хора – семейството. За да расте здраво и щастливо, то трябва да има силна връзка с родителите си. По този начин то създава неразрушими спомени, които след време ще бъдат основата, върху която ще изгради своето семейство. Заниманията заедно са ключът към тази силна връзка със семейството.

занимания заедно с вашето дете

Времето, прекарано заедно, винаги е забавно…

Планирането на времето с близките е сред най-приятните занимания. Колкото повече време прекарвате заедно, толкова по-близки ставате. А това неусетно се отразява и на светоусещането на вашето дете. По този начин го възпитавате да цени близките отношения, да търси такива след време, когато порасне, да отделя време и да споделя. Създаване на връзка на доверие с детето е важно, тъй като с годините децата се променят. Особено през пубертета е много трудно да се общува с тях, ако не сте развили тази връзка преди това.

Най-лесно е общуването с детето посредством общи занимания.

Предложения за занимания заедно с вашето дете

През почивните дни е идеалното време за занимания заедно с вашето дете. Какви могат да бъдат те? Ето няколко предложения, от които може да се възползвате:

Игри на открито (ако времето позволява)

Докато времето е все още слънчево и топло, не пропускайте занимания на открито с вашето дете. Такива са всички игри с топка, федербал, футбол, волейбол и други спортове, ако сте по-голяма група. Също така може да организирате и пикник на открито, като с детето предварително подготвите храната и напитките. Така ще го включите в семейните неща, а то ще е доволно, че му възлагате толкова отговорна задача.

Не пропускайте да го похвалите за старанията. Децата заслужават да бъдат хвалени, защото по този начин се чувстват значими. Разбира се, не прекалено, защото като всяко нещо, което е в повече, и похвалите се обезсмислят, ако са твърде чести.

занимания и игри на открито
снимка: Pinterest.com

Разходка в парка

Разходка в парка съчетана със събиране на кестени, листа за хербарии и други неща, които после може да използвате за свои проект като картина или нещо друго, е чудесна идея за сплотяване на отношенията. Не пропускайте да си говорите, да споделяте интереси и да се смеете заедно.

Спорт заедно

Спортът калява характера, учи ни да бъдем екип, да сме дисциплинирани. Освен това е много полезен за здравето. Идеални спортове за семейства са: плуване, тичане, волейбол, баскетбол и други.

занимания по баскетбол
снимка: Pinterest.com

Каране на велосипед

Велосипедът е чудесна идея за комбиниране здравословна разходка и време, прекарано заедно.

Игри на закрито: скрабъл, „Не се сърди човече“, таланти и др.

Ако е дъждовно или студено, винаги може да се излегнете на дивана и да поиграете някоя настолна игра като монополи, игра на думи, таланти, карти и др. Така развивате мисловната дейност на детето и го учите на приключенски дух на екипност и други.

Да готвите заедно

Готвенето винаги е приятно с хубава компания. Възлагайте задачки на вашето дете и следете дали ги изпълнява. Окуражавайте го, но се дръжте с него като с голям човек, без значение на каква възраст е. Така го възпитавате на отговорност и отношение.

занимания по готвене заедно
снимка: Pinterest.com

Да вършите домакинска работа или да пазарувате

Почистване, пране, простиране, пазаруване, миене на чинии – всичко това няма край. Само, че с подходящия помощ всичко е по-лесно, по-добро и по-приятно…

четене на книжки
снимка: Pinterest.com

Да четете книжки

Четенето вечер преди сън редуцира стреса и помага за спокойни сънища. Не е нужно да е дълго, може да са 10-15 минути, в които и вие и детето ви ще сте заедно. Създаването на навици за четене у децата е изключително полезно за тяхното мислене. Колкото по-рано се научат, че четенето е важно за духовното им израстване, толкова по-добри хора ще бъдат.

8 занимания, които да правите заедно с детето си

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *