Играта с фигурки и блокчета LEGO е много забавна. Знаете ли обаче, че тя може да помогне на детето ви да развие определени умения и качества? От запознаване с цветовете и формите, до усвояване на социални и инженерни умения LEGO е играта, която задължително трябва да присъства в стаята на вашето мъниче.

Защо децата учат лесно с LEGO

Попитайте всеки лекар или учител и ще ви каже едно: децата учат и се развиват най-качествено и прогресивно чрез игри. Тъй като те бързо губят фокус и търпение, лесно ще ги запознаете с различни социални и индивидуални концепции именно като им предложите забавление. Ето защо и LEGO е перфектният „инструмент“ за тази цел.

LEGO
LEGO® NINJAGO™ 70617 – Храмът на съвършеното оръжие

Пластмасовите блокчета развиват по естествен път любопитството на мъничетата, като неусетно ги учат на много неща без да им се налага умишлено да полагат усилие за това. Освен това те въвеждат децата в сложни науки като математика, физика, инженерство, технологии по начин, който ги вдъхновява, разгръща креативността им и ги кара да търсят още и още знания.

LEGО е подходящо за всяка възраст и пол

Блокчетата LEGO могат да учат и забавляват децата в различна възраст. Има конструкции, които са подходящи за бебета на 9 месеца, позволявайки на пеленачетата да се запознават с цветове и форми по безопасен начин. По-сложните конфигурации са за по-големи малчугани, а тези с много малки парченца в различна форма и цвят са подходящи за тийнейджъри и дори за възрастни.

LEGO е страхотна игра дори за деца с недъзи/по-специални когнитивни нужди като аутизъм. Тя може да бъде използвана за подсилване на основни мускули, развиване на сръчност, въвеждане на текстури и цветове в света на тези по-чувствителни деца, както и помага за изграждане на емоционални и социални умения като споделяне и редуване.

 

LEGO

Как LEGO образова децата:

1. Представя основните цветове и форми

Игрите LEGO съчетават в себе си доста цветни блокчета в различна форма, които сладурчето ви лесно започва да разпознава и различава едно от друго. По-ярките елементи пък стимулират зрението и концентрацията. За деца под годинка е изключително важно да развият добро и координирано зрение.

2. Стимулира креативността

Всяка LEGO игра идва с инструкции, които обаче могат да търпят интерпретация. Може да си направите експеримент и да дадете блокчетата на своето дете без инструкции, което ще го окуражи да вкара въображението си. Проба-грешка е безотказният метод, който ще му помогне да сглоби фигурата и да види нагледно как фантазията му оживява.

Дори с инструкции в ръка хлапетата отново може да сътворят варианти за сглобяването на дадена форма. А защо не да не открият и няколко решения?

LEGO
LEGO® NINJAGO™ 70614 – Светкавичен самолет

Разгръщайки фантазията си, хлапетата стават по-малко осъзнати за действията си, премахват задръжките и самосъзнанието си. Те не премислят, нито се опитват да угодят на някого, просто се забавляват и учат. Поради тази причина LEGO e особено стимулиращо при децата с увреждания, карайки ги да използват „скрити умения“ и да си взаимодействат с останалите.

3. Развиване и подобряване на фина моторика

Размерите и формите на LEGO блокчетата, както и тяхното съчетаване, са отлични за развиване на фини моторни умения и сила. Децата трябва да се научат как да държат парчетата, как да ги обръщат и да ги манипулират, за да ги сглобят. Чрез завъртане и усукване те захващат мускулите в пръстите и ръцете, правейки ги по-силни и по-гъвкави. Това от своя страна създава умение за координация, което е от съществено значение малко по-нататък в развитието им, когато ще пишат, оцветяват, лепят, натискат. Те ще могат да държат правилно молив, да закопчават копчета и да използват ножици по-лесно и с по-малко съпротивление.

4. Развиване на социални умения

В групова игра LEGO може дa насърчи спортсменство чрез споделяне и помощ между няколко деца. Например, две или повече хлапета може да искат един и същи кораб от LEGO NINJAGO . Редувайки се и разменяйки си блокчета/готови конструкции, те научават стойността на споделянето и това, че любезността често се възнаграждава.

В подобен тип игра лесни се зараждат основните принципи на приятелството. Като споделят и работят заедно, мъничетата започват да изграждат не само структури, но и приятелства с други деца и научават, че съвместната работа е сила и води до добри резултати.

5. Запознаване с науки и професии

Играта с LEGO е прекрасна възможност да въведете детето си в света на математиката (блокчетата често са в геометрични форми и трябват някои елементарни изчисления за сглобяването им), строителство, инженерство… В зависимост от интереса на своето хлапе пък ще разберете дали не крие талант в някоя конкретна сфера. Дете, което изгражда без усилие работещ динозавър, кола или фантастичен кораб от LEGO NINJAGO, гарантирано има интерес към техническите науки и може да се реализира в тях като порасне.

LEGO

6. Търпение, упоритост и постоянство

Индивидуалната игра може да развие търпение, тъй като понякога хлапето се разочарова, когато парчетата не се вписват или не се движат по начина, по който то мисли, че трябва. То се учи да сортира и намира парчета, което често е предизвикателство за търпението и концентрацията му.

Търпението върви ръка за ръка с упоритостта. Когато резултатът не е желаният, но вече си вложил усилия, се мотивираш да опитваш отново и отново. Това разбират дори и най-малките.

7. Следване на инструкции

Креативността е страхотно нещо, но децата също трябва да научат, че слушането и следването на инструкциите е част от живота. Понякога е важно да правите нещата по определен начин, за да се получат и LEGO би могло да ви научи на това. При следване на инструкциите има завършена структура.

Децата се учат да приемат напътствия и инструкции и това ги правят по-възприемчиви в училищна възраст например.

8. Развиване на индивидуалност, увереност

Като децата играят, те откриват талантите си и стават по-уверени. Изграждайки влак, пиратски кораб или създавайки къща от нищото, те се чувстват добре, гордеят с това, което могат да направят. Също така се учат да поемат повече рискове. А с игри като LEGO NINJAGO стават безстрашни и от малки различават добрите от лошите.

LEGO помага на децата да изследват различни светове и така да разберат в кой точно се вписват и в какво са добри. Те развиват лимита и границите си, докато се опитват да видят какво друго могат да направят. За разлика от училищната работа, малчуганите няма да се притесняват да опитват и да се провалят, което ги прави по-склонни да успеят. При LEGO няма оценки и какъвто и да е натиск за постижения, което им позволява да развиват потенциала и фантазията си по един естествен и градивен начин. 

Пълната гама LEGO NINJAGO може да откриете ТУК!

 

LEGO – любимият помощник в развитието на детето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *