Малките момченца си падат по колички, момиченцата по кукли, но има игра, която винаги е привличала вниманието и на двата пола и тя не просто „губи времето“ на малки и големи, но е истински учител. Става въпрос за добрият стар пъзел, който може да увлече и вас, и децата ви часове наред.

Пъзелът е творческа игра, при която много на малки плочки трябва да бъдат правилно сглобени една в друга, така че да образуват картина с предварително известно за играещия изображение. Първият пъзел е изобретен от картографа и дърворезбар Джон Спилсбъри и се появява в Лондон през 1760 г. Той е бил изработен от дървени плоскости, разрязвани с трион. Картинките, които се получавали след правилното нареждане на парченцата, изобразявали различни държави. Скритата цел на това творение била образователна – забавен начин, по който децата да изучават география.

пъзелът, забавление
3D Пъзел Моливник Миньоните

За разлика от телевизори, таблети и компютърни игри, пъзелът е забавлението, което трябва да осигурите на вашето мъниче. За да се развива, детето трябва да бъде непрекъснато ангажирано с игра и мисловна дейност. Сглобявайки пъзели, хлапетата развиват логическото си мислене, творческия си потенциал и способността да се съсредоточават. Те разгръщат фантазията, цветовъзприятието, търпението си, придобиват наблюдателност и концентрация, развива се моториката на движенията.

Да не забравяме и социалният момент в това забавление! Реденето на пъзел не е самостоятелна игра в детска възраст. Родителите трябва да участват в нея още от първия момент. Тя е отпускаща и релаксираща и в нея може да се включат и други деца. Свръх активните малчугани могат да се укротят пред предизвикателството на логическата задача.

Пъзелът е използван от психолозите и като терапия на безпокойство и тревожност.

Той е страхотен начин да предадете знания на мъничето си. Всички участници могат да обсъждат процеса на сглобяване, като по-напредналите да споделят знания и интересна информация с останалите. А на финала – радостта от приключване на „задачата“ е споделена, което я прави още по-сладка.

Трябват ли ви още причини бързо да извадите пъзела? Или пък се чудите кой е подходящ за вашето сладурче?

Изборът на пъзели днес е огромен, но най-важното е да съобразите картинките и броя части с възрастта на детето си. Играта с цветните мозайки може да започне още около първата година на наследника ви. В началото се спрете на нещо много просто – например две симeтрични половини на едно изображение.

пъзелът, забавление
Пъзел 4х100 ел. Малкото пони

Когато детето автоматизира събирането им, му дайте по-сложна задача – пъзел с 6-9 части. Постепенно увеличавайте броя части. Силно улеснени сте и от факта, че на всяка кутия е отбелязана възрастта, за която е предназначен пъзелът.

Пъзелите от части на картина, които е добре да се включат в заниманията на малчугани между 18 и 24 месеца, се характеризират с изкривена линия на съединяване. Тук задачата на детето се усложнява – налага се да съобразява два детайла, съдържанието на картинката и особеностите на формата на парчето. Това е сложна задача и изисква търпение от страна на родителите. За детето е достатъчно да разпознае кончето на картинката, не е важно то да е съвършено ясно изобразено. Когато успее да съедини правилно частите и да постигне равна повърхност, не забравяйте да го похвалите и поощрите. За него това е изключително постижение.

Следете внимателно ръцете на мъничето си, защото малките частици са опасни и може лесно да бъдат глътнати или то да ги напъха в носа или ушите си.

Не бъдете критични и силно взискателни към вашето дете! Имайте предвид, че преди 4-годишна възраст не можете да изисквате от него да подрежда истински сложни пъзели, тъй като образното мислене до тази възраст не е достатъчно развито и следенето на толкова много отличителни признаци го затруднява.

пъзелът, забавление
3D Пъзел светещ 72 ел. Деца на земята

Доста интересни и атрактивни за малки и големи са 3D светещи пъзели на световни забележителности от марката RAVENSBURGER (РАВЕНСБУРГЕР). Те са забавни за подреждане и се превръщат в красива декорация за дома ви. Има и 3D детски пъзели за деца до 3 години, които помагат на хлапетата да развиват своята наблюдателност, логика, съобразителност, фина моторика. Ще откриете пълната гама пъзели RAVENSBURGER във веригата магазини КОМСЕД или в онлайн магазина comsed.net

ЛЮБОПИТНО!

– Фенове на пъзелите са звезди като Камерън Диас, Опра Уинфри, Дейвид Бекъм.

– Най-голямата мозайка-пъзел в света е с площ 4783 кв.м. Тя е съставена от 43 924 парченца. Наредена е във Франция на 8 юли 1992 г.

– Още на 2 години детето е способно да подреди картинка от 9 части, на три може да подреди 16, а на 4 години – 25 части. Пъзeли от по 50 и 100 части са подходящи за 6-7-годишни малчугани.

– Пъзелите „миниатюри“ са за хора с повече опит. Техните съставни части са много по-малки от стандартните. Така картина с 1000 парчета има размери едва 46 х 30 см…

– Има и триизмерни пъзeли – Айфелови кули, замъци, кораби „Титаник“. Голямо разнообразие от този вид предлага фирмата RAVENSBURGER, можете да ги отриете на ТУК.

 

Пъзелът – най-доброто забавление за малки и големи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *