Време ли е вече вашето бебе да се изправи на крачетата си и да се учи да стъпва самостоятелно? Точно в този момент повечето родители обмислят дали да се снабдят с проходилка. Широко използвана преди години, днес тя е оспорвана от някои педиатри и майки.

Несъмнен обаче е фактът, че по един или друг детето трябва да се научи да пази баланс и крачетата му трябва да заякват достатъчно, за да могат да носят тежестта на телцето. Бебето има нужда от някакъв междинен етап между пълзенето и пристъпването. Дали ще му го осигурите с помощта на проходилка, или ще прекарате месеци наред наведени, за да държите малките ръчички – това е въпрос на личен избор. И все пак е важно да сте информирани.

В следващите редове ще ви запознаем с някои от най-широко разпространените доводи „за „ и „против” използването на бебешки проходилки.

3 довода „ЗА”

  1. Дава независимост.

Когато бебето се опитва да пълзи или да се изправя, ние винаги го дебнем внимателно и в стремежа си да му помогнем и да го предпазим, до голяма степен ограничаваме движенията му. От една страна, безопасността е наистина от първостепенна важност. От друга, чувството за независимост прави детето смело и поддържа любопитството му. Този проблем се разрешава от проходилката, която хем придържа малкото човече и не му позволява да падне, хем не ограничава свободата на движенията му. То може да се научи да стъпва самостоятелно, като има и възможността да достигне почти всяко място, което пожелае.

  1. Осигурява свобода за родителите.

Тъй като проходилката създава безопасност за бебето, ние можем да си позволим да бъдем малко по-спокойни и да се занимаваме с други домакински дейности, които също трябва да бъдат свършени – готвене, чистене, пране, гладене или дори почивка. Това намалява ежедневния стрес и претоварването и ни прави по-спокойни и адекватни родители.

  1. Децата се забавляват.

Бебешка проходилкаАко помислите внимателно, ще разберете, че бебешката проходилка е всъщност играчка за малкото човече. От една страна, по нея има вградени дрънкалки, копчета за музика и други предмети с различни форми и цветове, с които могат да се извършват интересни и образователни дейности. Те са своеобразен център за забавление и обучение, които му позволяват да се развиват, докато стои на едно място.

Но по-важното е, че децата могат сами да изучават света наоколо за пръв път през живота си. Могат да експериментират с начините, по които стъпват. Могат да достигат до местата, които пожелаят. Могат да докосват интересни предмети, без да се налага да карат някой да им ги донесе. Това определено е полезно за психическото и емоционалното им израстване.

3 довода „ПРОТИВ”

  1. Проходилките не са полезни.

Макар и да изглежда полезна, проходилката всъщност не стимулира детето да се научи да ходи самостоятелно. Тя му предлага изкуствена помощ и неподходяща подкрепа под седалището, която не е близка до естествения начин на придвижване. Тоест каквито и движения да научи бебето в проходилката, те не са съвсем правилни и близки до истинското ходене.

На практика това, което бебетата учат, е да избутват проходилката в определена посока. Прилича на ходене само дотолкова, доколкото крачетата се опират в пода, но децата всъщност не стъпват, а се отблъскват от него. Те поставят стъпалата си по съвсем различен начин, който при постоянно повтаряне се превръща в навик. Опитните родители знаят как в един момент бебето се научава да се засилва и да се „вози” на проходилката с вдигнати крачета.

В крайна сметка проходилката се оказва просто гимнастика за заякване на мускулите. Колкото и да е удобна за нас, добре е да се използва с мярка и бебето да не стои в нея твърде често и задълго. Децата имат нужда да се опитват да ходят наистина без помощ.

  1. Проходилките могат да забавят бебето.

Родителите въвеждат проходилките в периода, в който бебето преминава от пълзене към ходене. Не бива да се забравя, че дори да е малко тромаво, детето има нужда от този период в двигателното си развитие. Ако го държим често на проходилка, отлагаме естествения преход.

Много е важно да позволим на детето да преживее правилно всеки етап от развитието си. За да ходи, то има нужда не просто от движение, а и от правилно развитие на мускулатурата.

  1. Проходилките пречат на бебето да пада.

Може би ви звучи абсурдно, но падането също е задължителна част от развитието. Никой от нас не иска бебето му да пада и да се удря, когато прави първите си стъпки. Често се случва заради такъв инцидент детето дълго време да отказва да опитва отново. Но въпреки всичко трябва да помним, че падането е опит, който позволява на детето да се научи да контролира себе си и да се справя с гравитацията, равновесието и средата наоколо. Усещането за опасност и болката всъщност са добър учител за него.

Тук е моментът да напомним, че дори да няма проходилка, прекалената загриженост на родителите също може да се окаже мечешка услуга. Разбира се, важно е да осигурите безопасна среда за прохождащото дете. Можете да покриете острите ръбове, да заключите опасните шкафове, да махнете нестабилните мебели, да вдигнете опасните предмети извън обсега на малките ръчички, да сложите предпазители на контактите и т.н. И въпреки това трябва да сте нащрек през цялото време, за да го предпазите от наистина сериозни инциденти. Но това не означава да не му позволявате да прави самостоятелни опити. Напротив, насърчавайте го да се изправя по шкафа, да се прехвърля от дивана на фотьойла, да пристъпва към протегнатите ви ръце. Това е единственият начин бебето да придобие увереност и да проходи наистина самостоятелно, когато му дойде времето.

Проходилки за бутане.

Ако все пак искате да стимулирате детето си да ходи, като си осигурите известно спокойствие, можете да използвате т. нар. проходилки за бутане (известни и като уолкъри). Те приличат на стабилни колички, които детето удобно бута пред себе си. Осигуряват достатъчно стабилна опора, за да може човечето да не падне. В същото време проходилката се премества с всяка негова стъпка и го увлича да продължи да пристъпва.

По тези модели също има многообразни играчки за забавление и развитие на физиката и интелекта, които ги правят още по-привлекателни за децата.

Проходилките за бутане осигуряват условия, които са най-близо до естественото прохождане.  Бебето се подпира на нещо, докато пристъпва свободно и се учи само̀ да балансира и да носи собствената си тежест. Уолкърите обаче са подходящи за по-големи деца, които вече могат да се държат сами на крачетата си, тъй като не им осигуряват изкуствена поддръжка, а само подвижна опора, която им позволява да се насочват в избрана от тях посока.

Ако решите да използвате проходилка за бутане, не забравяйте да бъдете постоянно нащрек. Тъй като е подвижна, тя не може да задържи детето, когато изгуби равновесие. В същото време може да се приплъзне по-бързо, отколкото то може да се движи, и да го накара да падне. С времето бебето ще свикне, но в началото стойте наблизо.

Проходилките – 3 пъти „за” и 3 пъти „против”
3 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *