Кой не си мечтае детето му да стане гений и да бъде щастливо?

Практически всеки родител иска детето му да израсне хармонична, реализирана личност. Въпреки че научно-техническият прогрес върви стремглаво напред, повечето родители се придържат към стари схеми и порядки при възпитанието на децата си. Училищата и детските градини също прилагат колективния и остарял метод на обучение.

Дори съвременните педагози и най-информираните родители се сблъскват с едни и същи проблеми в опитите си да изберат подходящ начин на обучение за детето. Най-често срещаните проблеми са разсеяност, невнимателност, инатливост и отказ от изучаване на наложения от големите материал. Когато търпението на възрастните се изчерпи, в действие влизат заплахите, шантажа, виковете и други неефективни методи на възпитание.

От гледна точка на системно-векторната психология съвременните деца силно се различават по устройството на психиката от предните поколения. Точно по тази причина старите методи нанасят огромна вреда на развитието, по-нататъшната реализация и изграждането на личността на детето.

Всяко дете, като се роди, получава уникален набор от вектори (свойства на характера, таланти). Като се базираме върху тях можем да открием подходящия вариант за възпитание на нашето дете. А пък то на свой ред, когато ги реализира, ще стане една щастлива и пълноценна личност.

Нека разгледаме за кои деца е подходящ вариантът за възпитание чрез дисциплина.

И така, вашето дете е ловко, бързо, активно, енергично и любознателно хлапе. То добре разбира къде има полза и изгода, обича да бъде първо, да се състезава, мъчно му е, когато губи. Такова дете се стреми към лидерство на всяка цена, способно е да хитрува, да мами и търси лесни пътища за постигане на желаното. От него чувате „А какво ще получа за това? Каква изгода имам? Какво ще ми дадеш, ако го направя…?” Разберете дали детето ви манипулира и как да постъпите, ако е така.  Поздравления – вие сте щастлив родител на дете с кожен вектор. Такива деца добре усещат времето, тактовете в музиката, имат развито логическо мислене.

Естествените категории, заложени от природата за развитие на психиката на такова хлапе, са състезателност, конкуренция, идеални са груповите занимания, спорта, игрите за ловкост и скорост. За малкия човек с кожен вектор е важно да се научи да се подчинява, а също да спазва система от разумни правила, ограничения и забрани. Именно върху тези понятия се базира развитието на неговата психика. Възпитанието на такива деца може да се изгражда на основата на ограничение в пространството и времето. Например, ограничаване на времето за гледане на анимация, отменяне на разходката, намаляване на времето за игра на детската площадка. Не бива да прилагаме метода на физическото наказание върху тези деца, тъй като кожата им е особено чувствителна. Физическите наказания им нанасят психическа травма. Те могат да бъдат поощрени с разходка в парка, каране на тротинетка, участие във велосипедна надпревара, посещение на развлекателен център, за момченцата би свършило работа и материално възнаграждение. При адекватно развитие точно от такива деца израстват ръководители, мениджъри, спортисти, военни, предприемачи…

Вижте какви са ползите от игрите и движението навън тук.

За кого е подходящ методът на възпитание чрез послушание и търпение?

Детето ви е бавно, разсъдително, тромаво, усърдно. Когато сяда да рисува, внимателно, чак педантично украсява всеки детайл, не обича да се състезава, може дори да е непохватно − значи сте родител на дете с аналитично мислене. Такива деца са послушни по природа, слушат всяка дума на възрастните, те са внимателни и не бързат. За тях е важно одобрението и похвалата, особено от мама. Такива деца често са най-добрите ученици в класа, като се върнат вкъщи, първо се захващат с домашните. Тяхната природна функция е натрупване на знания. Съответно притежават добра памет. По характер са обидчиви и дълго могат да таят обида.

Възпитаването на такова дете изисква от нас търпение, важно е да не ги пришпорваме. Да му даваме повече време да приключи задачите си. Ако постоянно го срязвате и пришпорвате, вредите на неговата психика. За него е важно да прави всичко задълбочено и съвестно, един такъв навик би му помогнал в бъдеще да стане добър специалист и да реализира своя потенциал. Хвалете такова дете за добре свършената работа. Награда за него може да стане отделеното от вас време, съвместната дейност – приготвяне на пица, майсторене на дървен кораб, украсяване на курабийки или четене на книги. А от такива деца израстват чудесни бижутери, лекари, учени, преподаватели.

Възпитаването чрез състрадание е подходящо за деца с фина и ранима психика. Допреди малко се е смял, а вече плаче, искал е да се покаже пред гостите, но си е изцапал ризката и е неутешим. Такива деца се отнасят към зрителния вектор, те притежават особен поглед към света. Те са впечатлителни и емоционални. Тъкмо такива деца са способни да забележат прекрасните неща в този свят и наистина изпитват състрадание към чуждата мъка. Те ще погалят някое улично куче, ще нахранят котенцето на двора, ще дадат последната си хапка на птичките, ще съжалят някое паднало дърво. За тях е важно да развиват състраданието в пълна степен и особено по отношение на хората. Също така за децата, отнасящи се към зрителния вектор, е важно да избягват сцени на жестокост и насилие както над хора, така и над животни, тъй като това може силно да травмира тяхната чувствителна психика. Възпитанието може да преминава през съпреживяване на книжката, която тъгува, на буквичките, които толкова много са искали някой да ги напише, на мама, която толкова много се нуждае от помощ в домашните дела… Точно от такива малки хора израстват художници, дизайнери, архитекти, психолози.

Има деца, за чието развитие е много важно да бъдат постоянно слушани − те ще пеят, ще викат, ще дърдорят през цялото време, а вие сте длъжни да бъдете тяхната постоянна и неизменна публика. Може само да си мечтаете за тишина вкъщи с такова дете. Цялата детска площадка слуша неговите разкази, понякога и възрастните. То постоянно издава звуци, мърмори си под носа, припява си, имитира стрелба, взривове, шум на коли – с такива дечица не може да скучаеш. Чувате ги отдалече, преди още да сте ги видели. Ако такова дете не може да си намери слушатели, за да привлече вниманието, започва да лъже, да съчинява небивалици. Поздравления! Вие сте родител на дете с орален вектор. То има жизнена необходимост от слушатели, затова не му затваряйте устата, не го карайте да млъкне, а му помогнете да организира аудиторията. Тези деца се чувстват много добре в детската градина, в театрални и поетични кръжоци. Там те могат да усъвършенстват ораторското си майсторство и да се научат да убеждават хората. Те имат особен усет към изисканата храна, съчетанието от вкусове, и като цяло се хранят с истинска наслада. В бъдеще, ако помогнете на детето на развие своите способности, той или тя сигурно ще стане журналист, адвокат, водещ, треньор, оратор, блогър или ресторантьор.

За кого би било подходящо възпитание чрез отговорност, като знаем, че не бива да затрупваме детето с излишна и несъответстваща за възрастта му отговорност? Има деца вождове – те са малко, но тяхната природна задача е да водят социума напред и точно затова качествата на вожд са заложени у тях по природа. Такива деца проговарят рано, не приемат никакви ограничения, сами решават какво е важно за тях. Те рано съзряват физически. След тях тичат хлапетиите от блока, всеки го тегли към тях, всички искат да са им приятели. Самите те не са високомерни, еднакво възприемат и „лидерите”, и аутсайдерите, като виждат мястото на всеки в обществото. Те са дейни, активни, но при това не се стремят към лидерство, не се конкурират и не се състезават, това не им трябва, защото вътрешно в себе си се чувстват като вождове. Такива деца са и дар, и наказание едновременно. Те имат свой специален път от самото им раждане. Притежават особен магнетизъм и уникална харизма, но не им е много лесно да се реализират в съвременния свят.

Възпитание чрез тишина и съсредоточеност. Има и такива дечица, които много обичат тишината, света на особените звуци, те са малко затворени, не харесват шумните събития, предпочитат уединението. За тях казват „не е от този свят”. Техният дълбок и богат вътрешен свят изисква постоянно търсене на смисъл и дълбочина. Това са децата със звуковия вектор. Много е важно да не повишаваме тон в общуването с такива деца, викането травмира техните особено чувствителни уши. Поощрение за тях би могло да бъде посещение на концерт с музика, която им харесва, или мълчалив поход в планината. Потенциално това са бъдещи гении: Тесла, Айнщайн, Джобс. При липса на адекватни условия за развитие и при травматизиране в детската възраст принадлежащите към звуковия вектор могат да изпаднат в депресия, да станат наркомани и самостоятелно да се откажат от този свят.

В днешно време не са останали много едновекторни хора – повечето имат 3-5 вектора; в идеалния случай, трябва да отчитате особеностите на водещото съчетание от вектори при вашето дете: кожно-зрителното момиченце иска един подход, а кожно-звуковото момченце съвсем различен, макар да имат един и същ вектор.

За особеностите на развитието и възпитанието на деца с различни вектори и техните съчетания ще ви разкажа в следващи статии. Споделете в коментарите какво по-точно бихте искали да знаете.

А тук ще научите каква е разликата между интровертните и екстроверните деца и как това влияе на развитието им.

Новото поколение деца – как да намерим подход към тях
1 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *