Очакването на нов живот е изключително вълнуващо събитие в живота на всеки. Между емоциите често забравяме за някои важни неща, които трябва да подготвим за новороденото предварително. Кои са те и колко по-рано е нужно да си ги набавим?

За да не пропуснете или забравите нещо важно, хубаво е да си изготвите списък и постепенно да отмятате всичко, което е вече налично. За да не си създавате излишен стрес, дори и финансов, планирайте покупките на определени интервали. С напредването на бременността, след 7-мия месец, вече е нормално да започнете да подготвяте някои от нещата.

Кои са те?

Бебешко креватче

Безспорно, едно от най-важните неща за вашето бебе е неговото креватче. То трябва да е удобно, обезопасено и стабилно. Как да го изберем? Най-голямото предизвикателство пред родители е дали креватчето няма да е твърде малко за растящото мъниче. Според специалисти, дължината на креватчето трябва да е 3 пъти по-голяма от височината на новородено бебе, т.е. около 1,50 см. По този начин креватчето ще бъде в употреба по-дълго време. Имайте предвид, че доста от креватчетата имат и функция за люлеене на бебето или възможност за издължаване за по-голямо дете. Преди всичко, важен е комфортът на бебето, затова избирайте мъдро.

Бебешки чаршафи, възглавничка и матрак за леглото

Заедно с креватчето идва и ред на аксесоарите към него: матрак, възглавничка, чаршафи и др. Изборът на подходящ матрак не е по-малко важен от този на самото креватче.

От голямо значение за здравето на бебето е матракът да бъде качествен, ергономичен, от естествени антиалергични материи и пълнеж. А що се отнася до чаршафите, нека да са памучни, за да не предизвикат нежелани странични ефекти и алергии.

Количка

Детската количка е изключително важна за бебето, защото с нейна помощ то получава ежедневни разходки извън дома, запознавайки се с това, което го заобикаля. Важно е да споменем, че дори през зимата бебета трябва да се разхождат, макар и за кратко. Затова изберете подходяща бебешка количка, с която ще можете сами да го извеждате без проблем.

детска количка

Най-важен е комфортът на новороденото. Не пестете средства за количка, а гледайте да има всичко необходимо:

1. Удобен кош за новородено
В количката бебето ще прекарва доста часове, затова е важно кошът да е удобен. Именно там то ще заспива по време на разходки, което е добре дошло за всяка майка.

2. Подходящ седящ кош за по-голямо бебе
Изберете количка, която е комбинирана, т.е. Подходяща е и за по-голямо бебе. Дори да не ви се вярва, докато премигнете и бебето вече гордо ще седи седнало. По-добре да си предвидите този разход отсега и да инвестирате в комбинирана количка.

3. Килограми на количката
Килограмите са важни, защото ако няма кой да ви помага при ежедневните излизания, ще ви е трудно всеки ден да я изваждате сама. Не се подлъгвайте обаче по много леки колички, защото невинаги това е гаранция за качеството.

4. Маневреност и механизъм за сгъване, брой колела
От тях зависи доколко ще ви е лесно да я управлявате и доколко ще нарушава комфорта на бебето по време на разходките.

5. Аксесоари: чанта, чадърче, дъждобран, комарник – все неща от огромна полза за всяка майка.

детски биберонНе по-малко важни неща, с които трябва да са се снадите, са:

  • Корито за баня
  • Бебешка козметика
  • Дрешки за първите няколко месеца
  • Биберони, залъгалки и стерилизатори
  • Памперси

 

Това са нещата, които ще са ви необходими на първо време. Докато се окопитите и вече ще избирате столчето за хранене, за пътуване в колата, проходилки и други. Не оставяйте нищо за последния момент, за да не си създавате излишен стрес около раждането. Важното е да се наслаждавате на всеки един миг от предстоящото, защото то е истинско щастие!

На пазар преди раждането: от какво имаме нужда?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *