Всички родители искат детето им да ходи на училище с удоволствие и ученето да му се отдава лесно. За съжаление, на практика реалността е далеч от желаното. С какво е свързано това?

Едно от най-важните неща, разбира се, е личността на педагога. Именно от учителя зависи процесът на обучение, контактът между учениците и атмосферата, в която детето се чувства комфортно или пък не. Затова задължително се запознайте с учителката или учителите, ако детето ви вече не е в началните класове.

Обстановката в класа. Ако детето е обект на нападки от страна на съучениците си, ако му измислят прякори и го унижават, няма как да ходи с желание на училище. Питайте го по-често как се чувства там, дали има приятели и дали му харесва класа. Наблюдавайте поведението му, особено когато наближавате входа на училището − как се променя походката му, наклона на главата, изражението на лицето. Всички тези физически проявления могат да ви кажат много за преживяванията на вашето дете.

Личностни особености на детето. Става дума и за скоростта на мислене, и за темперамента и други характерологични особености. Разберете кои предмети най-много харесва вашето дете и защо. Кои предмети му се отдават повече, кои го затрудняват. И как точно го затрудняват. Съобразявайте се с темпото на самото дете – на някои им трябва повече време да вникнат в заданието, или обратно − детето бърза и пропуска важното, само от желание да свърши по-скоро.

Интересът е двигател на познанието. Тъкмо той помага на детето да вникне в същността на предмета и да запомни детайлите. В идеалния случай учителите би трябвало да преподават материала като събуждат интерес у децата. По природа детето опознава този свят и се развива точно благодарение на любопитството. На новороденото му е интересно всичко, което се случва наоколо. Когато детето започне да пълзи, да ходи, процесът на опознаване на света заема по-голямата част от времето му. И до тригодишна възраст то попива повече информация, отколкото ние с вас, докато учим висше образование. Тъкмо заради това е много важно да запазите интереса към различни предмети у вашето дете или пък да го събудите. Без насилие, заплахи или критика. Търсете подход и проверявайте дали се е появил интерес.

Далеч не във всички случаи учителката е прекрасна, съучениците са доброжелателни, а предметът е интересен. Ето тогава се появява нежелание да се ходи на училище. Какво да направите, ако сте забелязали, че детето ви не иска да ходи на училище?

  • Поговорете си откровено с него. Разберете какво му харесва и какво не. Какво го интересува. Какви са отношенията му със съучениците и с учителката. Кое му се отдава лесно и кое не толкова. Тази информация е изключително важна. Ако има проблеми с учителката, може да се срещнете с нея, да поговорите и да разберете каква е нейната гледна точка. Ако пък не се разбира със съучениците си, важно е да разберете какви са проблемите и да помогнете на детето да се справи с тях. Ако има трудности с някой определен предмет, вашата задача е откриете заедно с детето си нещо интересно в него, да му покажете с какво може да бъде полезен и кое е увлекателното в него.
  • Споделете затрудненията, които сте изпитвали като ученик и как сте ги преодолявали. Разкажете колко обидно и тъжно ви е било, как сте се ядосвали, когато нещата не са се получавали така, както искате. Разкажете как сте сменяли училищата или сте минавали от клас в клас. Как при това са се изграждали отношенията ви със съучениците. Какви изводи сте направили за себе си. На какво сте се научили. И как това ви е помогнало в живота като възрастен. По този начин ще се приближите до детето и ще му бъде по-лесно да се разкрие пред вас.
  • Участвайте в писането на домашните. Но не строго и оценяващо. А с радост и с увлечение. Покажете на детето, че обучението може да бъде вълнуващо приятно. Че сложните примери могат да се преобразяват и да стават интересни. Открийте своя интерес в онова, което детето изучава, и го заразете с него.
  • Открийте съвместно увлечение, за да може с радост да чакате времето, когато всички домашни са написани и да се насладите на вашето съвместно хоби. Това може да е декупаж, фотография, основи на програмирането или конен спорт. Важно е да бъде интересно и за вас, и за вашето дете.
  • Не се карайте за лоши оценки. Постарайте се да си изясните причината за тях. Помогнете и подкрепете. Детето трябва да знае, че е любимо и желано не само ако е отличник, а просто защото го има!
  • Разширявайте кръгозора и пътешествайте. Колкото повече прекрасни преживявания и нови впечатления събере вашето дете, с толкова по-голяма радост ще иска да ходи на училище и да сподели това с децата. А общият кръгозор ще му помогне при изучаване на най-различни предмети.
  • Канете приятелите на сина ви или дъщеря ви на гости. При това им давайте възможност да останат насаме, за да може без странични зрители да обсъдят своите си работи. Това ще укрепи дружбата им, а домът ви ще стане за тях място на порастване, където се отнасят с тях не като с малки деца.
  • Излизайте на пикник в парка и канете приятелите на вашето дете. Силните дружески отношения помагат за преодоляване на най-трудните ситуации в училище. Вие не сте там, но до тях може да е някой верен приятел или приятелка.
  • По пътя до училището, ако вие водите детето, се шегувайте и се забавлявайте. Дори вашето дете да е напрегнато в очакване на предстоящите часове, така ще му помогнете да се отпусне и да се зареди с добро настроение.
  • Помагайте му да преодолява сложните етапи. Уговорете се да отидете заедно да се почерпите след контролното, от което то така се страхува,. Нека вашето дете измисли къде и с кого. Положителните емоции от очакването на празника ще му помогнат да преодолее по-леко стреса.

Във всяка ситуация бъдете най-добър приятел на вашето дете, подкрепяйте го в неговите начинания и тогава всички училищни трудности и проблеми ще отидат на заден план.

Какво можем да направим детето ни да ходи на училище с желание

Сподели във фейсбук
Олеся Ямполска
Последвайте

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.
Олеся Ямполска
Последвайте

Latest posts by Олеся Ямполска (see all)

Author: Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *