Кой е най-скъпият подарък за вашето дете? – времето, прекарано с вас

Връзката между детето и родителя е крехка и трябва да бъде подхранвана всеки ден. Най-големият подарък за детето е вниманието, с което ще го удостоите, изслушвайки неговите интереси, идеи и въпроси.

Отделяйте време за вашето дете. Това е най-ценното нещо, с което може да го дарите. Защото време, прекарано с него, е незаменимо.

майка и дъщеря

Често забравяме, че децата осмислят света през нашия поглед. Тоест, ние сме отговорни за това как ще се държат те самите като личности. Те попиват нашия език, маниер на поведение, жестовете ни, начина на обличане. Всичко. Следователно, за да расте здраво и щастливо, трябва да отделяме време за пълноценно общуване с него. Това време не може да бъде заменено с нищо друго, защото то е най-ценният подарък, който сме способни да му дадем.

Какво можем да правим заедно?

  • да четете книжки заедно
  • да спортувате
  • да играете навън
  • да гледате филми
  • да играете настолни или други игри
  • да конструирате заедно
  • да готвите

Бъдете добър модел за подражание за вашето дете

Отделяйте време за общи игри, за разговори, за това да хвалите детето за постиженията му. Децата запомнят тези неща. Може и да забравят какъв подарък им е донесъл Дядо Коледа, но няма да забравят как сте играли на таланти, рисували сте заедно, скачали сте на въже или сте ритали топка.

вашето време е подарък

Децата се учат как да общуват с другите, как да реагират в дадени ситуация спрямо нашето държание. Колкото по-малки са, толкова по-лесно ни копират. Ако искате да култивирате у вашето дете качества като уважение, честност, добрина и толерантност, първо трябва самите вие да дадете такъв пример. Най-лесно това се случва, ако правите непоискано добро за други хора, без да очаквате нещо в замяна. Благодарете и се усмихвайте. Странно е как понякога възрастните забравяме за тези малки неща, които всъщност правят голямо впечатление. Особено на децата.

Покажете на вашето дете, че Любовта ви е безусловна

Дори да грешки, показвайте му, че го обичате. Така посявате в него чувства на разбиране, съпричастност и обич.Това не значи да му прощавате всичко и да не го учите на важни уроци, а просто да подбирате тона и реакциите си.

Всеки прави грешки, но важното е да се учим от тях и да продължаваме смело напред. Децата ни учат на добрина, нека и ние ги научим, че споделеното време заедно е най-ценният подарък!

Вашето внимание – най-големият подарък за детето ви

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *