Всеки знае, че кърмата е най-полезната храна за всяко бебе, а процесът на кърмене създава здрава връзка между новороденото и майката. Колкото и да е естествено, кърменето не винаги се случва естествено. Какво трябва да знаем за кърменето?

При кърмене е важен контактът – между майката и детето

Необходимо е да сте застанали в удобна поза, а бебето да е достатъчно близо до вас. Слушайте внимателно какви звуци издава, дали наистина суче. Ръчичките на бебето трябва да са отстрани на тялото, а самото телце – да е в права линия, за да може безпроблемно да се храни.

кърмене

Най-честите проблеми, протичащи от вашето кърмене, са свързани с неспазване на някои от изброените съвети. Например, ако вашето кърмене е болезнено, вероятно бебето не е добре поставено. Друга причина може да е вашата поза. Сменете я, както и ъгъла, под който стои детето.

Друго важно условия, за да нямате проблеми при кърмене, е да се грижите за гърдите. Какво включва това?

  • удобен сутиен за кърмещи (може да използвате и специални подплънки против протичане на кърмата; най-добри са антибактериалните)
  • почиствайте гърдите само с вода (без сапун, алкохол и почистващи средства) и ги подсушавайте след всяко хранене (така ще избегнете бактерии)
  • докато кърмите, важно е с какво се храните
  • избягвайте да приемате лекарства, а ако ви се налага – консултирайте се с вашия лекар

Как да се храним при кърмене?

Когато кърмите, важно е да имате предвид, че всичко, което консумирате, отива при детето чрез кърмата. В този ред на мисли, изключена е употребата на алкохол, цигари, кафето трябва да бъде намалено или да е безкофеиново, сладките десерти също не са за предпочитане. Най-добре е вашият хранителен режим по време на кърмене, да съдържа следните храни: плодове и зеленчуци, протеинови храни, пълнозърнести храни, храни с голямо количество на витамини, минерали и други.

кърмене и бебе

Пилешкото, рибата и бобът са богати на протеини, витамини и минерали, затова може да ги консумирате ежедневно. Важно е да запомните, че не трябва да пропускате хранене. Може да намалите количеството, но не пропускайте хранене, направете си междинна закуска с плодове, ядки, зеленчуци и други неща, които не съдържат захар.

Съвет: не употребявайте храни като бисквити, сладкиши и други,които са източник само и единствено на празни калории. Консумацията на течности като вода е важна за състоянието на кърмата. Яжте супи, пийте сокове, но без да са подсладени. И избягвайте многомаслените млека и млечни продукти. Безалкохолните също трябва да бъда избягвани.

кърмене майка и бебе

Възможно е да мине време, докато бебето и вие свикнете с процеса на кърмене. Не се притеснявайте, това е естествено и с време ще усетите колко по-добре се чувствате.

Съвети при кърмене – какво не знаем?

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *