Болестите при децата са често срещано явление, но най-неприятните сред тях са шарките. А най-проблемната е варицелата. При нея се появява обрив от главата към тялото и крайниците, като първоначално болният има малки червена петна, които в последствие се превръщат в бели мехури. До няколко дни те хващат коричка. Важно е да се спазват всички предписания на лекарите при лечение на едрата шарка, включително и тези за къпане при варицела. Дали е позволено, или не – ще коментираме.

Мит ли е да липса къпане при варицела?

Много доктори препоръчват да се избягва къпане при варицела с цел да не се раздразнят пъпките от обрива на заболяването. Но тъй като е инфекциозно заболяване, някои специалисти смятат, че добрата хигиена и ползването на определени препарати би намалило дискомфорта от сърбежа при болестта. Като цяло, мненията за не къпане при варицела, са доста остарели и много малко професионалисти ги препоръчват днес.

къпане при варицела да или не

Ако заболяването протича тежко (с температура, много големи рани и други), препоръчително е до 4-тия ден да се избягва къпане при варицела. След това, когато раните вече са хванали коричка и няма възможност да се инфектират или замърсят, къпането е позволено. Ако въпреки това, през първите дни видите, че детето изпитва голям дискомфорт, може да опитате къпане само с вода, без сапун. Важно е да се отбележи, че търкането със сапун, както и с повърхността на кърпата, създава много неприятни усещания и дразни обрива. Затова – избягвайте да търкате, а нежно попитайте след баня.

Консултирайте се с вашия лекар за препарати, които може да използвате за намаляване на сърбежа при варицела – подходящи гелове, ментолов спирт и други. Има твърдения, че вана с трици също облекчава сърбежа по време на къпане при варицела, но ако детето е много малко, не се препоръчва. Най-добре използвайте само вода.

Ползите от къпане при варицела

Най-общо можем да ги обединим по следния начин:

  • облекчава сърбежа
  • държи кожата чиста
  • намалява вероятността от инфекции
  • отмива секретите от пъпките
  • действа тонизиращо за цялото тяло

Други важни неща при боледуване от варицела

Както вече изтъкнахме, много е важно болният да има добра хигиена по време на болестта. Също така да спазва хранителните ограничения, предписани от доктора. Много е важно да следите дали детето не се чеше, защото така раздразва пъпките и има огромен шанс да останат белези. Консултирайте се с вашия лекар за това какви мехлеми за сърбежа може да се използват.

Прочетете и 5 важни стъпки при къпане на вашето бебе.

Къпане при варицела – позволено ли е?
5 / 5 от2 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *