Къпане на бебето – това е идея, която кара много млади майки да настръхват и да потреперват от страх. Но дали наистина е чак толкова сложно и опасно?

Разбира се, че не. В следващите редове ще намерите няколко съвета, които ще ви помогнат да организирате по-добре тази работа и да се чувствате далеч по-спокойни, докато къпете малкото човече. Ето какво ви е нужно да имате, да знаете и да можете.

Помощници

Намерете си помощник, особено за първите няколко пъти, докато се почувствате по-сигурни. Той ще ви асистира, докато придобиете рутина. След това много майки се справят и сами.

Спокойствие

Оставете всичките си грижи настрани за пет минути. Настройте се, че сега няма да вдигате телефона, да отваряте вратата или да правите каквото и да е друго. Цялото ви внимание трябва да е съсредоточено върху бебето. Така че спрете за момент, вдишайте дълбоко, издишайте и… започнете.

Ваната

Новороденото можете да изкъпете навсякъде – в специална ваничка, в голям леген, дори в мивката под течаща вода, макар последният вариант да не е много популярен у нас. Единственото условие е съдът да е наистина стабилен. Сложете го на масата или на специална поставка за вана. От хигиенична гледна точка е добре да не използвате ваната за нищо друго, освен за къпане на бебето.

Бебешка поставка за вана

Подложка

Ако ваната няма специална ергономична форма за новородени, добре е да използвате допълнителна подложка за къпане. Тя се слага във ваната, за да ви помага да държите мокрото, хлъзгаво бебето стабилно легнало във водата. Вариантите, които можете да изберете, са различни – пластмасови столчета, текстилни или хавлиени седалки, дунапренови подложки, мрежи за окачане, в които бебето лежи като в хамак, или просто възглавничка за главата. Преди да я купите, уверете се, че стои стабилно във ваната, която сте избрали. Това е наистина важно за безопасността на бебето.

Каната

Пригответе предварително кана с малко по-топла вода, с която накрая да изплакнете бебето. Струята от душа може да го уплаши.

Температурата

Температурата в стаята, в която ще къпете бебето,трябва да е с 1-2 градуса по-висока от обичайната за него. Не забравяйте, че в първите месеци то не умее добре да регулира температурата на тялото си, така че го пазете от преохлаждане и претопляне.

Водата

Напълнете ваната с около 10 см топла вода. Можете да използвате термометър за температурата ѝ – трябва да е около 35 градуса. Ако потопите в нея лакътя си, трябва да я усещате като приятно топла.

Душ гел

Някои майки предпочитат в началото да мият бебетата само с вода. Други обаче използват сапун или душ гел. Уверете се, че измивното средство, което ще използвате, е разработено специално за бебета. В повечето случаи продуктите са подходящи и за тялото, и за косата на малкото човече, така че няма да имате нужда от шампоан. Добре е да отворите шишето предварително или да изберете опаковка, която може да се ползва с една ръка, особено ако няма кой да ви помага. С другата си ръка през цялото време трябва да държите бебето.

Гъба за баня

Не е задължително да ползвате гъба за баня, някои майки предпочитат да измият бебето с ръце. Но ако все пак използвате, нека бъде възможно най-мека.

Хавлия

Пригответе си хавлията наблизо. Най-добре е човекът, който ще ви помага, да я разгъне в ръцете си, а вие да сложите бебето в нея и да го завиете. След това вече няма опасност бебето да се изплъзне. Отделете специална кърпа, която да бъде само за къпане.

Козметика за бебета

Олио или лосион за тяло, крем за дупето и медикаменти, препоръчани от лекар – нека всичко бъде предварително приготвено до мястото, където ще обличате бебето.

Настроението на бебето

Наблюдавайте как банята се отразява на бебето, за да изберете подходящо време да я правите оттук нататък. Ако след къпане е игриво, къпете го през деня. Ако се отпуска, оставете това занимание за вечерта, преди сън.

Процедурата по къпането

Оставете бебето да постои няколко минутки във водата, преди да започнете да го миете. Добре е да започнете от лицето, но ще прецените дали това е подходящо според реакциите на детето. Някои бебета толкова не харесват да им мокрите лицето, че рискувате да превърнете цялата баня в кошмар.

Измивайте старателно всяка гънка по тялото на бебето – под мишничките, под коленцата и лактите, по шията и край гениталиите. Там се задържат пот и мъртва кожа и това може да причини обрив на бебето. Нека дупето бъде последно.

Добра идея е да измиете главичката най-накрая. Тъй като бебетата губят голяма част от топлината през главите си, добре е да не я държите мокра през цялото време.

Ако водата все още е топла и бебето обича да си играе в нея, позволете му. Не забравяйте, че по време на баня малкото човече се радва на топлината, на близостта ви, на допира ви до кожата му. Не му отнемайте това удоволствие, като все пак внимавате да не изстине.

Къпането всеки ден

В България все още е прието бебето да се къпе всеки ден. Но на запад предпочитат да не го правят. Новороденото лежи денонощно в леглото си и няма къде да се изцапа, освен ако не се изпотява. А и кожата му е толкова нежна, че лесно става твърде суха от водата и измивните средства.

Достатъчно е да миете редовно лицето, ръцете и дупето на бебето, а къпането може да става през няколко дни.

Пъпчето

Преди пъпчето да падне, важно е да държите зоната около него суха и да я почиствате редовно така, както ви е показал вашият лекар. Но въпреки това капка вода не е причина за тревога. Ако все пак се чувствате притеснени, използвайте специални лепенки за коремчето или просто изчакайте пъпчето да падне, преди да сложите бебето във ваната. До тогава можете да измивате с мокра кърпа ръцете, краката, гръбчето и гърдите му.

Масажа

Ако стаята е достатъчно топла и бебето се чувства добре след банята, можете да му направите лек масаж с лосиона или олиото за след баня. Това не само ще овлажни кожата му, но и ще го отпусне допълнително и ще му помогне да заспи по-бързо.

Обличането

Пригответе всичко необходимо за обличането още преди да влезете в банята. Кърпа за лицето, козметика за тялото, чиста пелена, дрешки – нека всичко бъде на една ръка разстояние.

За възможно най-голямо удобство по време на къпане магазин „Комсед” предлага и специални тоалетни шкафове, на които можете да извършвате всичко на едно място – къпане, преобличане, смяна на пеленки. Те имат подвижна маса за повиване, вградена вана и рафтове за аксесоари и дрехи. Пестят място, а и дават възможност винаги да имате подръка всичко необходимо за хигиената на бебето.

Тоалетни шкафове

Предлагаме и специалните дигитални бебешки ванички с вграден термометър и везна, които ще ви помогнат да следите температурата на водата, като и теглото на бебето всеки път, когато го къпете.

Всички други необходими аксесоари за банята на бебето можете да намерите тук.

Как да изкъпем бебето
3 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *