Да имате кенгуру или раница за бебето определено е удобство, особено в първите месеци от живота му. И за него, и за вас ще е много по-лесно и приятно да се разхождате тяло до тяло, в една постоянна прегръдка, без тежки колички. Кенгуруто дава на бебетата сигурност, която им позволява да изследват по-смело света наоколо. Освен това този близък контакт създава между вас още по-силна връзка заради докосването, ароматите и общуването.

Но как да изберете подходящото кенгуру, което да е удобно и за вас, и за вашето бебе?

Бебешко кенгуру Комсед

В следващите редове сме ви приготвили малко повече информация, която ще ви бъде от полза при избора.

Възрастта на бебето

Възрастта на бебето, което ще носите, определено е от значение при избора на кенгуру заради етапа на развитие на детето. Ето какво трябва да знаете.

Новороденото

Новороденото не може да държи самостоятелно главичката си, а има и нужда от допълнителна подкрепа за гръбчето. Ако го носите, то трябва да стои с присвити към тялото крачета, с удобна опора на вратлето и плътна поддръжка по извития гръбнак. Така че обикновените кенгура не са подходящи. Потърсете специални модели, които предлагат такава функция, или използвайте слинг. И задължително носете бебето с лице към вас.

3+ месеца

Когато навърши 3 месеца, бебето вече може да държи главичката си и това ви позволява да използвате кенгуру, което да носите отпред. Бебето със сигурност ще се забавлява да разглежда и изучава света наоколо.

Не забравяйте, че докато не се научи да седи стабилно, гърба и седалището отново трябва да имат стабилна опора. Най-добре е седалката да охваща дупето и бедрата от коляно до коляно, а крачетата отново да са присвити. Въпреки че бебето може да контролира главата си, добре е да има стабилна опора, на която да се отпусне при нужда, така че избирайте модели с удобна облегалка за главичката.

С напредване на възрастта можете да обръщате детето и с лице напред, за да разглежда още по-удобно. Добре е в такъв случай да има начин да премахнете облегалката за главичката, която сте използвали досега.

Над 1 година

Когато детето навърши година, обикновено е доста тежко, за да го носите дълго време на кенгуру отпред. Затова препоръчваме да потърсите модел, който може да сложите на гърба си. Това ще облекчи натоварването за вас и ще позволи на детето да има повече свобода да се движи и да разглежда света от друг, не по-малко интересен ъгъл.

Няколко важни въпроса

Като имате предвид всичко това, време е да си отговорите на няколко важни въпроса, които ще стеснят и улеснят избора ви. Не забравяйте, че освен за удобството на малкото човече, трябва да се погрижите и за вашето удобство. В крайна сметка вие ще носите няколко допълнителни килограма на раменете си, нали?

  1. Колко време искате да използвате кенгуру?

Ако смятате, че гърбът ви няма да понесе тежест повече от 10 килограма, значи ви трябва кенгуру, което е подходящо само за първите месеци на детето. Ако искате да го носите възможно най-дълго, потърсете модели, които предлагат трансформации. Те могат да имат подвижни приставки, да се използват по различни начини, да се носят и отпред, и на гръб. Винаги търсете указанията на производителя за минимална и максимална възраст и тегло, които кенгуруто може да издържи без проблем.

  1. Кой ще носи кенгуруто?

Ако сте само вие, просто премерете модела в магазина и се уверете, че пасва на вашето телосложение и можете да го носите удобно. Ако обаче няколко човека ще се редуват, добре е да огледате доколко може да се регулират презрамките и дали ще паснат на всекиго.

  1. Кога ще носите бебето?

Само до магазина? На дълга разходка? Докато вършите домакинска работа? През лятото, през зимата или по всяко време на годината? Помислете какви екстри ще са ви нужни в различните ситуации и ги потърсете в модела, който сте харесали.

  1. Едно универсално или няколко специфични?

Може би предпочитате да купите едно универсално кенгуру, което да се трансформира за различните етапи на развитието на бебето. Или пък ви харесва да имате отделни специфични модели, предназначени за точно определена възраст. Помислете за това.

  1. Ще го носите ли дълго?

Ако смятате да носите бебето часове наред, погрижете се кенгуруто да е удобно не само за него, а и за самите вас. Има модели с допълнителни колани, които разпределят тежестта на детето по-равномерно и позволяват да го носите по-дълго, без да се изморявате.

  1. Как да слагате бебето в него?

Бебетата се поставят и изваждат по различен начин в различните видове. Има модели, които осигуряват допълнителни удобства – например седалки, които се откачат от презрамките за носене. Обмислете кой вариант би бил удобен за вас. Но имайте предвид, че така или иначе ще имате нужда от малко практика, преди да се научите да използвате кенгуруто правилно и спокойно.

  1. Държите ли на външния вид?

Остава да изберете дали кенгуруто трябва да е модерно на външен вид. Имайте предвид, че понякога това означава да направите компромис с друго негово качество.

  1. Колко да струва?

Цените на различните марки и модели кенгура и ергономични раници започват от около 20 лв. и могат да стигнат до 400-500 лв., в редки случаи и повече. Така че определете предварително максимален бюджет, който да не надхвърлите. След това огледайте добре моделите и се опитайте да вземете най-доброто за тази сума.

И още няколко съвета

Не забравяйте, че не бива да обличате бебето твърде много, когато го носите в кенгуру. Топлината от вашето тяло, комбинирана с дебели дрехи, може бързо да го претопли.

Имайте предвид, че освен бебето, се налага да носите и допълнителен багаж – в най-лошия случай шише, чиста пеленка, кърпички, портмоне, телефон, а ако излизате за по-дълго, вероятно и допълнителни дрехи и храна. Може би ще е добре да имате малка раница, в която да носите и това.

Ако пазарувате с бебето в кенгуру, ще ви е удобно, тъй като ръцете ви ще са свободни, но освен детето, ще трябва да носите и пълните чанти. Обмислете това, преди да тръгнете на пазар.

Добра идея е да се консултирате с майка, която има опит в използването на кенгуру. Тя ще ви посочи детайли в отделните модели, които могат да ви създадат неприятности, или пък удобства, които самата тя с радост е използвала.

Как да изберем кенгуру за бебето
3 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *