Ако вече сте в напреднала бременност, със сигурност познавате добре болките в краката и гърба, въртенето и безсънието нощем, неудобството в леглото, на дивана и в автомобила… И със сигурност ще приветствате всеки начин да облекчите ежедневието си, да се наспите добре и да спрете да изпитвате дискомфорт.

Добрата новина е, че живеем в свят, в който е помислено за всичко. Специалистите са създали един простичък, но много ефикасен продукт, наречен възглавница за бременност.

Какво е възглавница за бременни?

Възглавница за бременниТова са специални възглавници в различни форми – под формата на буквата С, U, J или G, или като дълъг ръкав, който може да се огъва в каквато посока пожелаете. Обикновено са изработени от мек, памучен плат. Пълнежът им може да е различен – силиконова вата, дунапрен, полиестерни мъниста или микрочастици, стиропор или пенополистирол, био продукти. Пълнежът, както и платът на възглавницата, имат съществено влияние върху цената ѝ.

Целта на възглавницата за бременни е да подкрепя тялото ви, докато седите или лежите, за да отнеме част от натоварването на коленете, бедрата, корема и гърба и така да ви болят по-малко.

Как се използва възглавницата за бременни

Сигурни сме, че най-често ще я използвате в леглото – докато си почивате или се опитвате да спите. Ето няколко начина да си създадете удобство.

Легнете настрани и поставете горния крак върху възглавницата

Знаете, че не е добре да лежите на гръб или на корем. Най-добре е да лежите на лявата си страна, за да не възпрепятствате нормалния прилив на кръв към бебето.

Ако легнете настрани и сложите възглавницата между коленете си или под горния си крак, печелите следните удобства:

  • Не усуквате допълнително кръста и така облекчавате болките в него.
  • Облекчавате притискането на вътрешните органи.
  • Подпомагате свободното циркулиране на кръвта.
  • Намалявате подуването на краката.
  • Намалявате болките в ставите.
  • Спите по-удобно и спокойно.

Имайте предвид, че възглавницата не трябва да бъде нито много ниска, нито много висока. Най-добре е кракът върху нея да остава на нивото на тялото ви.

Сложете възглавницата под корема

След около 20-та гестационна седмица коремът ви вече тежи доста. Матката е прикрепена към гръбнака и тежестта ѝ е причината да ви боли гърбът. Ето защо е добра идея да има как да ѝ осигурите опора.

Можете да подпъхнете внимателно възглавницата под корема си, докато си почивате или спите. Наместете я така, че да не ви убива, а само да осигурява приятна опора. Така ще избегнете придърпването в кръста и болката нощем.

Подпрете гърдите и раменете си

Някои бременни изпитват болки в гръдния кош и раменете, докато спят. Можете да облекчите положението, като прегърнете възглавницата, докато лежите. Когато горната ръка не виси, не притиска гърдите и това определено ще ви създаде повече комфорт.

Наместете удобно главата си

С новите размери на тялото ви и странните пози, които се налага да заемате, вероятно имате проблем и с врата, докато спите. Ако главата ви не е подходящо наместена, може да имате болки в шията и раменете, както и затруднено дишане. А това със сигурност няма да ви помогне да се наспите.

Можете да подпъхнете единия край на възглавницата под главата си така, че да я изравните с позицията на тялото. Определено ще помогне.

Подпрете гърба си

Можете да поставите възглавницата плътно зад гърба си, за да имате опора по време на сън. Това ще намали усукването и напрежението в гръбнака и ще можете да спите без болка.

Комбинирани пози

Възглавниците за бременни обикновено са направени така, че да осигурят комбинирана подкрепа на няколко части на тялото ви. Ето как може да ги използвате:

  • U форма. Наместете се, като оставите едното рамо на възглавницата зад гърба си, извивката – под глава си, а другото рамо използвайте за подложка на ръцете и корема си. Така ще си създадете уютно „гнездо”, което ще ви накара да се почувствате защитени и спокойни. И ще отнеме голяма част от напрежението.
  • С форма. Едната извивка сложете под главата, другата – между коленете си. Дългата част можете да сложите зад гърба си или под корема, по избор.
  • G форма. Това е разширен вариант на горната възглавница.
  • J форма. Можете да я използвате по няколко начина: под главата и пред корема, под главата и зад гърба, пред корема и под коляното, зад гърба и под коляното. Опитайте различните варианти и преценете кой е най-удобен за вас.
  • Ръкав. Възглавницата във формата на ръкав може да се огъва във всички посоки. Това ви позволява да я намествате точно така, както ви е удобно. Обикновено тя е дълга около 1,60-2,00 м, което са достатъчно, за да подкрепя тялото ви на няколко места едновременно. Тази възглавница можете да използвате и докато седите на дивана, като я промушите зад гърба си, около раменете си или под корема си, за да носи част от тежестта.

За какво още може да се използва възглавницата за бременни

Всъщност приложението на възглавницата за бременни не свършва с раждането. Тя ще бъде ваш незаменим помощник и в първите месеци с бебето. Ето какво можете да правите с нея.

Легълце за бебето

Когато възглавницата има формата на буквата U, можете да сложите в нея бебето. Така то няма да може да се претърколи, ще се чувства сигурно и защитено. Това ще ви позволи спокойно да го оставяте не само в собственото му креватче, а и навсякъде другаде – на дивана, вашето легло и др.

Възглавница за кърмене

Ако кърмите, значи ще прекарвате доста време с бебето в ръце. И фактът, че сте седнали, не означава, че няма да натоварвате гърба и ръцете си. Така че извадете отново възглавницата за бременни и я превърнете във възглавница за кърмене. Сложете я в скута си, а бебето – върху нея. След няколко опита ще намерите точния начин, удобен и за вас, и за детето. Така ще можете да се наместите комфортно, да оставите ръцете си свободни, да държите гърба си изправен, а бебето – на сигурно и приятно място. Ще облекчите и дори предотвратите болките в гърба и раменете.

Възглавница за сън

Разбира се, можете да продължавате да използвате възглавницата, за да си осигурите комфорт в леглото. Тялото ви ще има нужда от няколко месеца, за да се възстанови, и през това време допълнителните удобства и спокойният сън са наистина важни.

За какво служи възглавницата за бременни
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *