Ако имате нужда от помпа за кърма, вероятно вече се оглеждате какво се предлага на пазара. И вероятно сте наистина объркани от огромния избор от различни видове, модели и цени. Коя от тези помпи е подходяща за вас и как да направите правилен избор? На този въпрос ще се постараем да ви отговорим днес.

Истината е, че всяка майка и бебе имат различни нужди, които вероятно ще се променят във времето, в което ще кърмите. Така че за начало ще разгледаме видовете помпи, а после да помислим коя е подходящата за вас в момента.

Видове помпи

Ръчна помпа за кърма

Ръчните (механични) помпи за кърма са безшумни, компактни, удобни за пренасяне и използване навсякъде. И са евтини. Но не са особено подходящи за постоянна употреба. Отнема доста време и физически усилия да изцедите млякото си, като помпите на ръка. Така че ако ще имате нужда от уреда всеки ден, по-добре изберете електрическа.

Електрическа помпа за кърма

Електрическа помпа за кърмаЕлектрическите помпи вършат работата сами. Обикновено се захранват с батерии, които могат да се сменят или презареждат в зависимост от модела. Някои обаче се налага да се включват в електрическата мрежа или в USB.

В повечето случаи електрическите помпи имат програма от поне две фази, които да имитират естественото поведение на бебето при сучене. Първата фаза е масажираща и целта ѝ е да стимулира потичането на кърмата. Втората фаза е същинското изпомпване, което често е на импулси, точно както при кърмене. Понякога се предлага и междинна фаза, която обединява стимулиране и изпомпване. Обикновено можете да избирате вида, честотата и силата на отделните функции, за да направите процеса възможно най-подходящ за вас и вашето бебе.

По-скъпите модели предлагат много допълнителни удобства като автоматично изключване след определено време, бутон за пауза или за смяна на ритъма, тъчскрийн, дисплей, запаметяване на програми, таймер, функция за подсушаване и др.

Електрическите помпи са значително по-скъпи от механичните, като цените им варират в широки граници в зависимост от екстрите, които предлагат. Изцеждат кърмата по-бързо от ръчните, но двигателите им са относително шумни.

Единична или двойна помпа

Обикновено помпите за кърма разполагат само с една фуния и могат да изпомпват мляко само от едната гърда. Но някои модели са двойни и предоставят възможността да изцеждате мляко от двете си гърди едновременно. Това, разбира се, пести половината време и е перфектно решение, ако се налага ежедневно да храните бебето с изцедена кърма.

Смята се, че двойната помпа осигурява 18% повече кърма от единичната, при която редувате гърдите. Освен това изцеденото мляко е с по-високо съдържание на калории и мазнини.

Как да изберете подходяща помпа за кърма

За да направите правилен избор, трябва да си отговорите на няколко въпроса, които ще ви позволят да прецените своите нужди, нуждите на бебето и функциите, които със сигурност трябва да си позволите. Ето и въпросите.

  1. За какво ще използвате помпата?

Повечето помпи за кърма са създадени с цел да изцеждат млякото в шише, за да може след това лесно да се даде на бебето или да се съхранява известно време. Те са подходящи, ако имате нужда да съхранявате кърмата.

Ако давате млякото на бебето веднага след изцеждане, най-добре е да изберете модел, съвместим с вашите шишета, или да използвате шишето от комплекта на помпата. Така ще предотвратите преливане на кърма от един съд в друг.

Ако смятате да съхранявате кърма за хранене по-късно през деня или след няколко дни, можете да изберете модел, за който се предлагат подходящи контейнери за многократна употреба. Така ще изцеждате млякото направо в контейнерите, които ще държите в хладилника или фризера. Те могат да се стерилизират и понякога да се използват директно като шишета за храна.

Някои майки кърмят успешно, но бебетата им не могат да изядат цялото количество мляко, което гърдите произвеждат. Това се случва най-често в първите седмици от живота на детето, когато количеството на кърмата все още не е достатъчно добре регулирано спрямо нуждите на бебето. В такива случаи е добре гърдите да се доизцеджат след всяко хранене, за да избегнете застояването на мляко и да се предпазите от развитие на инфекции и мастит.

Ръчна помпа за кърмаАко вашият случай е такъв и имате нужда само от доизцеждане, без да съхранявате кърмата, най-добре е да се снабдите с ръчна помпа без шише. Тези модели са значително по-евтини и вършат толкова добра работа, колкото и останалите ръчни помпи.

  1. Колко често ще използвате помпата?

Преценете колко често ще имате нужда от помпата. Обичайните варианти са следните:

  • Ако се връщате на работа. В такъв случай ще трябва да изцеждате мляко по няколко пъти дневно и да го съхранявате добре. Ще ви е нужна качествена, бърза и лесно преносима помпа.
  • Ако не можете да кърмите заради хлътнали или плоски зърна или проблем с устната кухина на бебето, която не му позволява да суче от гърдите ви. В такъв случай се налага да изцеждате кърма за всяко хранене и да я предлагате на детето по подходящ за него и вас начин. В този случай отново ще ви е нужна качествена, бърза и удобна помпа.
  • Ако бебето е недоносено или има заболяване и се налага да стои известно време далеч от вас, помпата ще ви позволи да му осигурите безценната храна, от която се нуждае. В този случай отново ще се наложи да изцеждате кърма за всяко хранене. Дори да няма как да му предлагате кърма, изцеждането ще ви позволи да поддържате лактацията и да имате мляко, когато бебето се върне при вас.
  • Ако имате временен здравословен проблем, приемате медикаменти и млякото ви не е подходящо за бебето, но не желаете напълно да спирате да кърмите. В такъв случай ще се наложи известно време да продължавате да изцеждате кърма. Ще я хвърляте, но ще се наложи да не спирате да помпите, за да не прекъснете лактацията. Помпата ще ви трябва само за няколко дни, но пък ще я използвате по няколко пъти дневно. Можете да изберете и по-евтин модел без много екстри, ръчен или електрически, по ваш избор.
  • Ако имате разранени зърна и ви е нужно малко време да ги заздравите. Този случай е подобен на предишния, но не се налага да изхвърляте кърмата, а можете да я дадете на бебето веднага след изцеждането.
  • Ако отсъствате инцидентно от дома си и искате да съхраните кърма, за да не давате на бебето заместители. В този случай също можете да си вземете по-евтина ръчна или електрическа помпа без много екстри.
  1. Какви допълнителни екстри са ви нужни?

Вече споменахме какви могат да бъдат допълнителните екстри към по-скъпите модели помпи за кърма. Огледайте ги добре и преценете от кои удобства бихте имали нужда.

  1. С какъв бюджет разполагате?

Разбира се, този въпрос никак не е маловажен. Но понякога се налага да имате наистина добър уред, който да запази вашето здраве, да спести от времето ви и да осигури на бебето качествена храна.

Имайте предвид, че да изцеждате млякото за всяко хранене и след това да храните бебето с шише отнема наистина много време и може да се окаже не просто уморително, а направо непосилно за вас в дългосрочен план, ако не разполагате с добра и удобна помпа. В този случай се налага да се снабдите с по-скъп уред.

В други случаи можете да си позволите някои компромиси и да изберете помпа с ниска цена, но напълно отговаряща на нуждите ви. Препоръчваме ви да огледате добре вариантите и да изберете не най-евтиния модел, а оптималния компромис между качество, удобство и цена.

Как да изберем помпа за кърма
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *