От пълзене, изправяне, проходилка до първи стъпки…

Развитието на бебето преминава през различни етапи. Като един от най-важните през първата година от живота му е прохождането. Често, в очакване на първите стъпки, родителите се питат множество въпроси:

  • На каква възраст е нормално да проходи детето?
  • Докога трябва да проходи?
  • Има ли начин да помогнем с прохождането?
  • Какво се очаква от родителите, за да стимулират изправянето и първите стъпки?

Прохождането е индивидуално за всяко дете. Няма критерии, по които да се определи дали е закъсняло  или подранило, защото всяко дете следва свои собствен ход на развитие. Няма нужда от притеснения, защото прохождането се случва, дали на 10 м. или на година и нещо, щом „си купи“ крачета, малкото палавниче ще ги използва доста.

Най-често етапите, през които преминава детето, преди да проходи, са тези:

  • учи се да стои седнало без опора – между 5 – 9 м.
  • пълзи с ръчички и крачета – 6 до 13 м.
  • стои седнало с чужда помощ – от 5-ия до 11-ия месец;
  • ходи изправено с чужда помощ – от 6-ия до 14-ия месец;
  • самостоятелно седене – от 7-ия до 17-ия месец;
  • самостоятелно ходене – от 8-ия до 18-ия месец.Възможно е някой от етапите да бъде пропуснат или да се слее с друг, тъй като всяко дете е индивидуално и независимо.

Можем ли да предизвикаме прохождането с помощта на проходилка?

Да предизвикаме прохождането означава детето да разбере за какво се използват долните крайници. Когато започне да ги раздвижва, да пълзи, да опитва да се изправи, то несъмнено е на път да усвои едно от най-важните физически умения в човешкия свят – ходенето. Повечето лекари препоръчват използването на проходилка да е след като детето се е научило да се изправя само. Преди това тя не е необходимо. Проходилка не е нужна преди 8-мия месец, защото дотогава децата най-често пълзят и се учат да се изправят.

проходилка

Нормално е в началото походката да е по-несигурна, нестабилна, но вие трябва да окуражавате малкото човече в неговите първи стъпки.

Каква проходилка да изберем?

Изборът на подходяща проходилка е от ключово значение за прохождането на детето. Искаме да е безопасна, удобна и практична. Какво е важно да имаме предвид, когато купуваме проходилка?

  • здрава основа
    Ширината в основата на проходилката е важна за това детето да е стабилно в нея и да не се преобръща.
  • повече колелца
    Колелцата на проходилката са фактор за безопасност. Необходимо е да се движат лесно и във всички посоки.
  • дълбока седалка
    Важна е, за да не изпадне детето при въртене или други маневри.
  • регулируема височина
    Тъй като бебчо расте бързо, може да се окаже, че проходилката му е малка. Изберете такава с регулируема височина, за да може да пасва на телцето му. Нека гърбът на седалка да е стабилен, а материалът ѝ – лек и удобен, за да не спарва малките крачета, готови за подвизи.

Каквато и проходилка да изберете, най-важно е да следите детето, докато прави първите си стъпки. Така не само ще си осигурите спокойствие за неговата безопасност, но и няма да пропуснете един от най-важните мигове в живота – първите стъпки.

обувчици при прохождането

Обувчици при прохождането

Специалистите ортопеди съветват за прохождането на детето в домашни условия да не използвате обувки, а терлици или чорапки. Оставяйте детето босо, защото обувките затрудняват оформянето на свода на крачето и това може да наруши баланса и координацията му при опити за ходене. По тази причина не бързайте с обувките, а използвайте меки терлички или буйки за зимните и хладни месеци.

 

Първи стъпки във света – кога е нужна проходилка?

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *