Този наръчник ще ви запознае с ролковите кънки и ролерите за деца – какви видове има, какви са техническите им характеристики и какво трябва да имате предвид, когато избирате първите или поредните ролери за своите малчугани.

Видове кънки

Кънките за деца са два вида: т. нар. ролери, при които четирите колела са наредени в права линия едно зад друго, и ролкови кънки, при които четирите колела са наредени в каре в краищата на обувката. 

Ролковите кънки са по-стабилни, тъй като осигуряват солидна опора под крачетата. Това позволява на детето по-лесно да се пързаля и да стои на едно място. Колелцата им са широки и ниски, което дава допълнителна устойчивост. От друга страна, с тях не могат да се развият високи скорости, а колелцата им лесно влизат в дупки по терена и спират движението. Спирачките им са отпред и детето трябва да стъпи на пръсти, за да спре. 

rollers

Ролерите се плъзгат бързо и гладко и са по-лесни за каране при неравни терени, но се налага детето да пази равновесие върху тях. Това е особено трудно, когато се налага да стои на едно място. Спирачките им са отзад, тоест за да спре, детето трябва да се подпре на пети. Колелата са тесни и високи, което позволява по-голяма маневреност и бързина.

roller skates

Когато правите избора, заложете на това: кънките са по-подходящи за малки деца и начинаещи, а по-късно могат да бъдат заменени с ролери.

Както всяко спортно оборудване, и при ролерите и кънките има технически характеристики, с които трябва да сте наясно, преди да изберете какво ще купите. Колелата имат различни диаметри, лагери и степен на твърдост, но шините и обувките също са важни.

Диаметър на колелата

По-малките диаметри (от 44 до около 60 мм) са подходящи за агресивно каране. Любителските ролери за деца обикновено имат диаметър около 70-80 мм, което ги прави достатъчно стабилни и не позволява да се развиват високи скорости. Колкото по-големи стават колелцата, толкова по-лесно се правят с тях маневри, слаломи, спускания и скоростно каране. Така че увеличавайте диаметъра с увеличаването на опита на детето.

Повечето модели предоставят възможност за смяна на колелата, за да може да подмените счупено или повредено колело. Наред с това обаче понякога може да сложите и колела с друг диаметър и да си спестите купуване на нови кънки.

Твърдост на колелата

Що се отнася до твърдостта на колелата, нея ще съобразите с настилката, по която ще кара детето. По-малкото чисто означава по-малка твърдост – например колела 74А са по-меки, отколкото 100А. За градски условия, където теренът е по-неравен, избирайте по-меки колела, които поемат по-лесно вибрациите. Твърдите са подходящи за употреба на закрито, за гладки повърхности.

Лагери

Качеството на лагерите също влияе на карането на ролери и ролкови кънки. Те са стандартни, разпределени в класове и се обозначават с АВЕС1, АВЕС2 до АВЕС9, като АВЕС1 е най-ниският клас, а АВЕС9 –най-високият. 

Класовете до 5 са достатъчни за начинаещи – те се търкалят леко и са достатъчно устойчиви при нормална употреба. По-високите са с по-добро качество и по-голяма издръжливост и се използват от напреднали или професионалисти, които карат дълго и високоскоростно.

Шини

Шината, която държи колелцата, може да е изработена от различни материали – пластмаса, алуминий или метал. Металните са евтини, но могат сравнително лесно да се огънат. Пластмасовите обират добре вибрациите, така че са подходящи за начинаещи. Алуминиевите са най-здрави и леки. 

Обувки

Обувките на детските ролери трябва да бъдат достатъчно високи, за да обхващат глезените и да ги предпазват от навяхване и изкълчване. Обувката на ролера е твърда и прилича на ски оборудване, докато ролковите кънки имат по-меки обувки, понякога дори от кожа. 

На всички модели задължително е отбелязан размерът – номерацията е същата, както при обикновените обувки. Така може да се ориентирате кои са подходящи за детето ви. Някои модели позволяват обувката да се разширява, така че могат да „растат” заедно с крачето. 

За най-малките деца между 2 и 4 годинки обикновено се предлагат модели, които се прикрепват чрез регулируеми ремъци към собствените обувки на детето. Те също могат да променят размерите си. Предназначени са да помогнат на детето да се научи да балансира и да контролира кънките по време на каране. По-сложните маневри и трикове ще може да изучава в следващите години, но за целта трябва да има нови, подходящи за нивото и възрастта му ролери или ролкови кънки.

Протектори

Задължително е децата да носят каски, наколенки, накитници и налакътници, докато се обучават и карат ролкови кънки. Тъй като в началото често ще падат, тези аксесоари ще предотвратят голяма част от травмите. 

helmet

Когато избирате каска, внимавайте да покрива добре тила на детето, тъй като в повечето случаи ще пада назад. Освен това е нужно да изберете правилен размер, който да стои плътно по главата, без да има хлабини и без да пристяга. Числото на размера съвпада с обиколката на главата на детето. Някои каски са регулируеми. 

Наколенките, накитниците и налакътниците също имат размери, макар че се пристягат и с регулируеми велкро лепенки. Добре е да ги премерите, преди да ги закупите. Имат и указания за възрастта или теглото, което могат да понесат, за да осигурят максимална защита. Разбира се, добре е да бъдат от дишаща материя, за да не спарват кожата. 

7 правила при избор на ролери за детето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *