Лятото е в разгара си и това е колкото прекрасно, толкова и опасно. Горещината, силното слънце, насекомите, вятърът и морето могат да се окажат предизвикателство за неукрепналия организъм на бебето. Затова в следващите редове сме събрали за вас информация за козметичните средства, които е добре да имате подръка през лятото, за да защитите нежната кожа на вашето съкровище.

Слънцезащитен продукт

sun lotion

Слънцезащитните кремове, масла, млека и лосиони, предназначени за бебета, са наистина специални. Те имат висок фактор (SPF 30 или 50), за да предпазят максимално добре кожата от вредните лъчения. Освен това са без аромат, за да се избегнат алергичните реакции. Имат и висока устойчивост на вода, за да не се отмиват лесно при потене или влизане в басейн или море.
Някои детски продукти са нарочно оцветени, за да е по-лесно да проследите дали не сте пропуснали някое място при намазването. Други са под формата на спрей или рол-он за по-лесно прилагане.
Добре е да избирате продукти с възможно най-малко изкуствени съставки. Естествените компоненти могат да са авокадо, слънчогледово масло, зехтин, алое, екстракт от розмарин. Ако детето ви има атопичен дерматит, потърсете специален продукт, който е хипоалергичен и не дразни кожата му.
Не забравяйте да слагате слънцезащитен крем по голите части на тялото на детето дори при ежедневна разходка в града. Слоят се подновява на всеки два часа, след всяко влизане във вода или обилно изпотяване.
Избягвайте да използвате слънцезащитни продукти, ако бебето е на възраст под 6 месеца. Всъщност в първите месеци е добре изобщо да не го излагате на слънце и да му осигурите възможно най-добра сянка през цялото време.

Продукт за след слънце

lotion after sun
Добре е да имате крем, мляко или лосион за след слънце. Въпреки слънцезащитните продукти, кожата не може да бъде 100% защитена от лъчите. Тя лесно губи от своята влажност, става опъната и дразнеща и има нужда от допълнително успокояване и подхранване. Точно затова ви е необходим такъв козметичен продукт. Той ще помогне да възвърнете комфорта на бебето след дълга разходка на открито или след плажуване на брега на морето.

Репелент

insect spray
Репелентът е спрей, мляко или лосион, който гони насекомите далеч и така предпазва бебето от ухапвания. Нанася се по кожата, но някои от последните продукти позволяват да се пръска и по дрехите. И в двата случая не бива да се прилагат при деца под 2-месечна възраст или според указанията на конкретния продукт.
Репелентите за деца трябва да съдържат възможно най-малко химически компоненти. Факт е, че по-натуралните спрейове имат по-кратък ефект, но все пак е по-добре да пръскате и мажете детето по-често, отколкото да рискувате да получи алергична реакция.
Репелентът намалява действието на слънцезащитните продукти, така че е добре да подновявате слоя крем против слънце по-често.
Особено важно е да използвате репеленти при пътуване из места, където комарите и другите насекоми често пренасят опасни болести. Такива места в България няма, но са често срещани в Африка, Азия, Централна и Южна Америка.
Различните видове репеленти имат различно дълъг срок на действие – между 2 и 8 часа. За да сте сигурни какъв е вашият продукт, прочетете внимателно указанията за употреба. За да е защитено детето, трябва да повторите пръскането или мазането след този период.
Ето и няколко правила за употреба на репелент:
Не пръскайте детето по кожата, която остава под дрехите му. Нанасяйте репелента само по голите части и върху дрехите.
Не пръскайте репелент по лицето на детето.
Не пръскайте, ако кожата е раздразнена, възпалена или има рана.
Пръскайте само на открито. В затворена стая детето може да вдиша репелента.
Не прилагайте повече, отколкото е необходимо, за да покриете голата кожа и дрешките.
Когато се приберете у дома, измийте намазаните части на тялото със сапун и вода.

Гел/крем за успокояване на сърбеж

Да, възможно е все пак някой комар да ухапе детето или то да получи обрив от потта и жегата. В такъв случай използвайте специални кремове или гелове, които да успокоят сърбежа. Ще ги намерите във всяка аптека. Преди да изберете, проверете дали е подходящ за възрастта и кожата на вашето дете.

after insect bite

Измиващи средства

baby soap
Сигурни сме, че подбирате внимателно душ гела и сапуна за бебето си. Но през лятото трябва да бъдете още по-внимателни. Избирайте възможно най-натурални продукти, които да не увреждат и без това раздразнената от потта кожа. Ако детето ви има атопичен дерматит, вероятно състоянието му ще се влоши през лятото, така че е добре да изберете специални измивни средства и кремове за неговото състояние.

Лосион за тяло

baby lotion
Задължително е през лятото да използвате бебешки лосион за тяло. Добре е да знаете, че бебешката кожа изсъхва пет пъти по-бързо и е 30% по-тънка от нашата. Това е причината тя да се раздразва по-лесно от горещина, пот, бактерии и алергии.
Лосионът за тяло през лятото трябва да бъде възможно най-лек. Изберете продукт, който да има неутрално рН и не е мазен, но съдържа достатъчно хидратиращи съставки. Така няма да запушвате порите на нежната кожа, като същевременно ще ѝ помогнете да запази влажността си, да не сърби и да не създава дискомфорт за бебето. Добре е да избягвате мазните олиа и масла и да изберете мляко или лосион.
Ако детето ви има атопичен дерматит или склонност към алергични реакции, изберете хипоалергичен продукт, който да го предпази от допълнителни възпаления.

Овлажняващ крем за лице и ръце

baby face lotion
Понеже ръчичките и лицето са най-дълго изложени на слънце, те често се нуждаят от допълнителна грижа през лятото. На пазара се продават бебешки овлажняващи кремове специално за тези части на тялото. Те са нежни към кожата и деликатно я хидратират, за да създадат повече комфорт на бебето.

Бебешка козметика за лятото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *