Какво трябва да включим в режима за захранване на бебето? Какви храни да избягваме и кои са хранителни вещества, от които се нуждае малкото човече?

Какво представлява захранването на бебето?

Захранване на бебето е създаване на хранителен режим, различен от кърмата и адаптираното бебешко мляко. При този режим/хранене детето се учи да опознава различни вкусове с помощта на пюрета, плодови сокове, каши и други.

захранване на бебето

Кога да започнете захранване на бебето?

Един от основните въпроси, които се появяват, е кога да почнем захранването на бебето. Редица изследвания сочат, че през първите 180 дни, майчината кърма е напълно достатъчна. Най-често обаче захранването започва приблизително около 6-тия месец. Това разбира се варира, тъй като всяко дете е индивидуално, но някъде между 5 и 6-тия месец започва въвеждането на допълнителни храни. Оттук естествено се появява въпросът „Кога детето е готово за захранване? Има ли признаци, с които да разберем,че е дошъл моментът за захранване на бебето ?“.

За да разберете кога е подходящо да започнете допълнения към основното меню, предимно с лъжичка, следете за следните неща:

  • развило ли е вече умение да стои седнало (5-6 мес. възраст обикновено). Храненето легнало е опасно, затова този индикатор е от ключово значение. Добре е когато започне да се храни седнало, да му осигурите столче за хранене.
  • интересува се от вашето хранене – следи с интерес какво ядете и иска да го пробва.
  • в устата си държи различни играчки (4-6 мес.)

Разбира се, може да има и други, но тези са най-ясно забележими. Появят ли се повече от един от тези признаци, време е да започнете захранване на бебето.

С каква храна да започнем да захранваме бебето?

Има много и различни теории за това с какво да започнем захранването на бебето. Главното е да обърнем внимание на нуждите на детето. За да разберем какви са те, важно е да си отговорим на някои от следните въпроси:

  • Страда ли от проблеми с изхождането?
  • Има ли колики, проблеми с определени храни, алергии и др?

Повечето майки избират за захранване на бебето оризова каша заради нейния неутрален вкус, а и фактът, че без проблем може да бъде смесена с кърмата. Ако бебето има някакви алергии, най-често оризовата каша е първата захранваща храна, която се включва в менюто.

храни за захранване на бебето

Друг вариант за захранване са плодовете. Също така, добре е да се включват и зеленчуци, за да свиква от рано бебето с техния вкус. Освен това, са източник на много витамини и полезни вещества.

След като сме избрали храната, с която ще захраним бебето, идва естественият въпрос как да е приготвена – домашна или купена. Най-големият минус на готовите храни е тяхната цена, както и вкусът, който не можем да опитаме предварително и не знаем дали ще се хареса на детето. Домашно приготвената храна е по-вкусна, имате контрол над нея, а и до известна степен е доста по-полезна за детето. Най-често изборът за бебешки пюрета е следният: картофени, марков и ябълка и др. Може да задушите зеленчук или зеленчуци, да ги пасирате и всичко, което ви дойде наум. Помнете, че в бебешките пюрета за захранване на бебето не се поставя захар или сол, както и допълнителни подправки. Добавяйки кърма към пюрето, ще създадете по-плътен и добър вкус. Щом бебето свикне да се храни с повече неща, кърменето отива на заден план. Достатъчно е да суче само след хранене.

Основни правила при захранване на бебето

Какво е важно да знаем, започвайки да захранваме бебето? Какво да смесваме и какво не?

Не сменяйте всеки ден храните, с които захранвате. Дайте поне 3 дни срок, без значение дали е друг тип или нов плод/зеленчук. Така детското коремче ще има време да се адаптира.

Не правете комбинация от пюрета и каши. Изберете само пюре, или само каша.

Следете внимателни за алергични реакции, особено в началото на захранването.

захранване

Най-подходящите храни за начало на захранването, според специалисти по цял свят, са:

  • оризова каша
  • плодове като: круш, манго, банан
  • авокадо –  заради полезните му мазнини
  • тиквички
  • сладък картоф
  • зелен фасул и пащърнак

Колко често трябва да захранваме бебето и по кое време на деня?

Най-добре е захранването да започне през деня. Тогава ще можете да следите как реагира на храната, има ли някакви оплаквания, алергии и други. Имайте предвид, че бебета са любопитни, а склонността им да опитват нови неща, е когато не са гладни. Така че, възползвайте се от този промеждутък.

захранване на бебе

Какво количество храна ще приема бебето, зависи от редица фактори, като например: колко бързо свиква с храната, с какво количество се засища, какви са индивидуалните му предпочитания и др. Като за начало, ако захранването започва в периода между 6 и 8-мия месец, необходими са около 130-180 гр. за деня. Това количество се увеличава, и през 9-10 месец става 200-280 гр. А в периода на 1-вата и втората годинка около 370 и 500 гр.

Захранване на бебето – какво трябва да знаем?
2 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *