Подходящи игри за деца като начин за възпитание

Замисляли ли сте се колко важна роля играят детските игри? От една страна, те им помагат да общуват помежду си, развивайки важни умения, а от друга – възпитават. Кои са най-подходящите възпитателни игри за деца до 6 години, които може да използвате и в ежедневието? Ще ви предложим няколко полезни примера.

Идеи за възпитателни игри за деца до 6 години

Най-добре е възпитателните игри за деца да се практикуват в група. Така целта им ще бъде по-лесно постигната.Най-ефективно е да се практикуват по време на ежедневните игри навън, в детската градина или в друга подобна ситуация. Важно е децата да нямат очаквания, за да могат да реагират инстинктивно. Тези детски игри могат да се видоизменят, ако учителят реши да ги прилага ежедневно.

Възпитателни игри за деца с труден характер

Всяко дете е с различен характер. Това не означава, че сме безпомощни и не можем да се справим, използвайки по-нетрадиционни методи. например с игри. С тяхна помощ се елиминира агресията, дисциплинира се търпимост към другите и се изграждат умения за работа в екип, макар на крехката възраст до 6 години.

Как може да въздействате на деца с труден характер? най-лесно и достъпно е с помощта на игри, особено когато са по-малки. Подходяща игра е разиграването на сценки. Изберете нещо, което вълнува децата. Дайте им роли, които са по-различни от техните. След като разиграят сценката, направете обобщение и коментар за това кой как се е чувствал. (Тази игра е подходяща за деца над 3 годишна възраст).

детски игри навън

Приобщаващи игри за деца, които са срамежливи и затворени

Ако искате да приобщите деца, които не са така общителни, използвайте 5-минутна приказка. Съберете децата заедно и ги подтикнете да измислят приказка. Нека всяко от тях даде предложение за различни неща. Едно да избере име на героя, друго как да бъде облечен, следващото да избере къде ще се случи действието и така нататък. Помагайте им и ги насочвайте. Нека приказката бъде кратка и целенасочена, защото целта е всяко дете да вземе участие, най-вече онези, които се срамуват.

Друга игра, която е подходяща за това да помогне на по-затворените деца, да се отпуснат и да споделят емоциите си, е да ги подтикнете да рисуват. Например, накарайте ги да работят по двамата и да нарисуват каквото поискат на тема „Нека бъде добри!“. Може да изберат сърце, но да го украсят. Тази задача хем е креативна, хем ще им помогне да изразят емоциите си, хем ще им помогне да общуват помежду си.

Нека не забравяме, че най-лесният начин да достигнем до децата е чрез игрите. Това не означава, че не трябва да им даваме добър пример с поведението си. Възпитанието не е начин да нагодим дадено човешко същество към собствените си разбирания.Той е начин да покажем на детето, че всяко нещо в живота има последици и а да бъде добър човек, трябва да върши добри дела: да е съпричастен, да помага, да е отзивчив, да помага на другите и да е опора на тези, които имат нужда.

Възпитателни игри за деца до 6 години
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *