Защо първите 7 години от живота на човек са толкова важни? Те са свързани с изграждането на навици и умения, с възпитание на детето на качества и ценности, които ще бъдат необходими на личността през следващите етапи от живота. Първите 7 години са важни, защото тогава се гради характерът. След това е много по-трудно да въздействаме ефективно на решенията и мисленето на детето.

Как протича ефективно възпитанието на детето през първите 7 години от живота му? Какво да очакваме? Пред какви трудности ще бъдем изправени?

Всеки родител се е питал тези въпроси, изпадайки в паника, че може би не е достатъчно добър, достатъчно подготвен, за да се справи с това, което му предстои. Истината е, че не се раждаме научени, а го правим с практиката. Няма идеални хора, както и идеални родители. Важното е дори когато грешим, да имаме съзнанието, че можем да поправим грешката си.

За етапите от развитието на детето през първите 5 години от живота му и какво да очакваме от възпитанието – прочетете тук.

Полезни съвети при възпитание на детето през първите 7 години

Както знаем, няма универсална формула за възпитанието. Най-важно е да учите детето си на ценности. Да му покажете кое е добро и лошо. Още от мига на раждането, възпитанието на вашето дете е в ръцете ви. Вие сте неговият пример за подражание. Постарайте се да не го разочаровате, нито да бъдете твърде „добри“ с него, защото така не му помагате.

Възпитание през първите 7 – какво да очакваме?

  1. Детето ви ще търси вниманието ви – не го отблъсквайте!

    Още като бебе, вашето дете ще търси внимание. Ще иска да го носите, да го успокоявате, когато плаче, да го прегръщате, когато е неспокойно. Това е нормално и е важно да се случва. Приемете го като естествен процес от израстването, като част от правилното възпитание на детето ви. Защото няма възпитание без обич и подкрепа.

    бебе си играе

  2. Не мислете, че всеки път ви манипулира.

    Децата безспорно са много умни, изобретателни и хитри, но това не означава, че са манипулативни. Не обръщайте гръб на детето ви, когато плаче и/или страда. Така не му помагате. Запомнете – то не ви манипулира. Не плаче от яд, защото е паднало, а го боли, и търси вашата подкрепа. Успокойте го и засвидетелствайте подкрепа. Така правят родителите. Такива стават и децата им, когато пораснат – грижовни!

  3. Отрицание на всичко – така наречения „Не период“.

    Всеки минава през „Не“ периода. Това е етап от развитието на детето, когато отрича всичко, което му предложите: храна, играчки, десерт, разходка навън. Дори неща, които обожава да прави. Същото важи и за действията – прави си, каквото си реши. Дори да ви иде да го набиете хубаво, не го правете. Какво може да направите в този момент? Да създадете у детето усещане, че мнението му е важно. Малкият бунтар може да бъде провокиран да излезе от негативния период само ако му дадете право на избор. Например, вместо да му задавате въпроси, на които да отговаря с „да“ или „не“, използвайте такива с друг тип отговори.

    дете пред прозорец

    Примерно: Кой сандвич ти харесва повече – с кашкавала, или с луканката? Коя играчка искаш да вземем днес в градината – мечето или камиончето?
    Даването на право на избор е важна част от качественото възпитание на детето.

  4. Златната среда или как да не му давате всичко, което пожелае…

    Родителската любов е безкрайна, но като всяко друго нещо, трябва да има някаква граница. Колкото и да обичате детето си, ваш дълг е да го възпитате добре, за да порасне като истински добър човек. Много е трудно да уловим границата кога да позволим нещо и кога не. Единственото спасение е да обясняваме, да разговаряме с детето. Така то ще разбере, а и ще усети, че му имаме доверие. В началото ще ви е трудно, но с времето ще научите как да се справяте. избягвайте отговори от рода на „Не“, „Няма да стане“, „Не може“. Обяснете със спокоен тон и достатъчно аргументи – децата винаги оценяват усилията ни. Запознайте се и с подробната ни статия по темата защо възпитанието чрез забрани не е ефективно.

    Истинско предизвикателство е да се справим успешно с ежедневното възпитание на детето в забързаното ежедневие, но ако полагаме ежедневни усилия, ще е по-лесно и по-успешно.

 

Възпитание на детето през първите 7 години
5 / 5 от1 гласа

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *