Кога за последно се наспахте добре през нощта? Ако не можете да си спомните, позволете ни да ви успокоим – далеч не сте единствени. Заобиколени сме от доброжелателни съвети и стандарти за това кои са добрите навици за детския сън. Все пак всяко дете е индивидуално и няма правило, което да бъде приложено при всеки. Едно бебе може да е готово да спи цяла нощ на възраст от няколко месеца, докато други постигат това за години. Дори и да се чувствате така сякаш се въртите в омагьосан кръг, постоянно търсещи причини и решения, важно е да дадете време на вашето бебе и да сте спокойни.

Вслушвайте се в нуждите на вашето бебе

Натискът от познати и непознати не винаги е полезен. Казват, че е грешно, ако нашето бебе не спи цяла нощ и също така, ако бебето яде през нощта. Добре е да се вземе предвид факта, че някои бебета ядат по-малко през деня и така че си наваксват през нощта. Определено няма смисъл да се отказвате да давате бебешка храна само защото настоящите тенденции определят кога и как някой трябва да спи. Според едно проучване някои остарели методи за отглеждане на бебетата могат да имат негативен психологически ефект в по-късните етапи от живота им. Например, ако последваме съвета да оставим бебето да плаче, у него се създава усещане, че никой не го забелязва и не отговаря на нуждите му, а в следствие на това развива и чувство за малоценност. Когато евентуално бебето спре да плаче, не е защото е „обучено“ добре, а просто защото е изгубило надежда, че мама ще дойде да го успокои.

В тяхна собствена стая или при родителите?

Когато става въпрос за дете, спящо само в отделна стая, без да се използват ритуали за приспиване, мненията са разнопосочни. Някои бебета, особено тези на адаптирано мляко, могат да са готови за самостоятелен сън в собствена стая още след първия месец, докато други будят родителите си дори на две годишна възраст. Важно е отделянето в самостоятелно легло да не се приема с тревога и напрегнатост, а вместо това да се даде възможност на детето да се чувства по-свободно и да се наслаждава на кошарата си, която е само за него.

5 полезни съвета за по-добър сън на вашето дете:

– През деня се опитайте да забавлявате детето до такава степен, че когато си легне, да е достатъчно изморено и да не може да чака повече да заспи.
– Уверете се, че бебето не е гладно, когато си ляга и памперса му е сменен – по този начин може да минат часове без да се събуди.
– Направете вечерна рутина (ритуали за сън) и часове за спане, които стриктно спазвате.
– Дръжте стаята на детето възможно най-тъмна, за да разделите нощта от деня. През лятото дните са много дълги и може да се случи бебето да си легне, когато все още е светло навън, което може да го обърка.
– Сложете играчка в кошарата, която пуска меки звуци от утробата и това ще успокои вашето бебе. Играчката DooDoo има скрит аудио плеър с изключително нежни автоматични сензори, които засичат бебешки плач, дори и от няколко метра. Щом DooDoo чуе плача, започва да излъчва успокояващи звуци от утробата, които облекчават нуждите на бебето. Това ще позволи на вас и вашето бебе да спите по-добре без да се будите, докато не дойде време за хранене. Можете да прочетете повече за DooDoo тук.

Как да подобрите навиците за сън на вашето бебе

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *