Кръщенето е ритуал, при който човекът, който бива покръстен, приема вярата.

Денят на кръщенето е празник за цялото семейство. По тази причина не е случайно, че църквата и ресторантът или домът (мястото за празнуване с близките) се украсява. Каква украса за кръщене да изберем и къде да я организираме?

Украса за кръщене в църквата

Не всички църкви позволяват украса, но все по-често тя не липсва в този важен ден. Най-често по ръба на купела, в който се потапя новопокръстения, се слага тюл или някаква друга украса.

Ако искате да сте спокойни, предварително обсъдете с църквата какви са вариантите за украса за кръщене. Това трябва да се случи поне седмица и половина преди самото кръщене, за да имате достатъчно време да осигурите всичко нужно. На деня е нужно да сте там по-рано, за да изпипате всичко. Ако нямате тази възможност, по-добре се обърнете към професионален декоратор.

цветя за кръщене

Друга украса за кръщене, която може да използвате в църквата, са букети от цветя. Може да включите стойки с декоративна аранжировка на цветя и други пъстри неща. Винаги може да създадете кръст от цветя или да поръчате готов, изработен от някои цветарски магазин.

Имайте предвид, че често в един ден се случват няколко ритуала и трябва да реагирате бързо. Тоест, ако преди вас има друго кръщене или сватба, вариантът с по-сложна за монтиране декорация отпада.

Украса за кръщене в ресторанта или дома

Идва време за забавната част. След официалния ритуал всички поканени се отправят към ресторанта или дома, където ще се почерпят за здравето на новопокръстения. В зависимост от сезона и избора на място, има различни видове украса за кръщене.

идеи украса за кръщене

Ако е през топлите месеци, и вашето тържество е организирано навън, в градина или друго място, то тогава естествените цветя са чудесен декор. На всяка маса може да поставите декоративни ангелчета, които да напомнят причината за събитието. Същото важи за кристали, камъчета, перли. Избягвайте да има хартиени декорации или пера, защото ако на събитието присъстват по-малки деца, това ще е огромно изкушение за тях и може да предизвика беля.

кръщене

Все по-популярни са и хартиените надписи от рода на „Честит рожден ден“, само че по повод „Свето кръщене на…(името на кръстения)“. Тях може да ги намерите от всеки магазин за украса, а ако искате да са персонализирани, трябва да поръчате предварително.

Ако кръщенето е през зимните месеци, и почерпката е на закрито, то тогава може да включите към своята украса за кръщене свещи. Балони и гирлянди, окачени на високо, също са добра идея, защото създават настроение.

украса за кръщене балони

Изборът на цветове за вашата украса за кръщене също не е без значение. Обикновено, за момиченце се избират розово, а за момче – синьо. Ако искате да избягате от стереотипа, може да използвате комбинация от цветове като синьо и бяло, златисто и синьо и други.

идеи за декорация кръщене у дома

Ако изберете празникът по случай кръщенето да е във вашия дом, то тогава имате повече поле за изява. Вашата украса за кръщене може да включва всичко изброено, плюс отделен кът, където може да събирате подаръците. Също така, ако разполагате с достатъчно време за подготовка, пространство и идеи, може да отделите кът, където всеки от гостите да напише пожелание за вашето дете, поставяйки го в кутийка, бурканче или нещо друго върху маса с красива покривка и свещи. Съберете всички пожелание и ги запазете. Когато детето порасне, ще има възможност да ги прочете и запази. Освен това, може да ги включите в албума му с детски снимки и спомени.

украса за кръщене

Към традиционната украса за кръщене може да добавите сладки, соленки и всичко онова, което обичате да приготвяте с лекота. Към тях може да добавите кръстче в знак на покръстването. Ако не сте толкова сръчни, или креативни, спокойно може да вземете готови десерти, върху които да поставите декорации.

Кръщенето е празник за душата. Не пропускайте да го направите пъстро, забавно, интересно, както за вас, така и за гостите. Изберете украса за кръщене, която ще радва очите и ще е чудесен декор за прекрасни снимки, от които ще станат чудесни спомени.

Украса за кръщене – интересни идеи и полезни съвети

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *