За какво копнеете след един тежък работен ден? Вана, масаж, чаша вино и приятна музика… познахме ли? Последните две изглеждат лесни за организиране, но първите сякаш изискват по-сериозна подготовка и е трудно да ги съчетаете в едно. Всъщност не е! Достатъчно е да имате в дома си хидромасажна вана или т.нар. джакузи.

Джакузито отдавна не е просто символ на лукс или социален статус, а предмет от пълна необходимост в дома ви. В напрегнатото ежедневие, стресът, недоспиването и липсата на време за почивка, болестите дебнат от всеки ъгъл и здравето ви е под постоянен риск. Освен ако нямате личен масажист 24/7 под ръка, джакузито е вашето най-мощно оръжие, с което ще преживявате с лекота и най-трудните дни.

Джакузито се ражда в САЩ в средата а 20 век, дело на италианските емигранти Якуци. То бързо превзема и Европа и се превръща в най-желаната придобивка на актриси и музиканти, които горещо го препоръчват заради лечебните му свойства. Хидромасажните вани са като еликсир за тялото и нямат странични ефекти, защото работят единствено с движението на водата.

Структурата на джакузито включва дюзи, които задвижват водата, вкарват в нея кислород и по този начин изглежда сякаш водата кипи. Много от тях могат да се контролират и по този начин да определите силата на струята, която искате да усетите. Стандартните вани разполагат с до 6 дюзи. В големите джакузита можете да видите до десетки броя дюзи, но става въпрос за огромни размери, които са способни да поберат повече хора. Важно е обаче да разберете, че колкото повече дюзи има вашето джакузи, толкова по-слаба е силата на водата.

Защо джакузито не е глезотия, а необходимост?

Отпуска и подобрява движението

Потапяйки се в джакузито, вие вече получавате хидромасаж, който подобрява двигателната дейност, отпуска мускулатурата, тялото и съзнанието. Движението на топлата силна водна струя помага освобождаване от излишното напрежение, облекчава физически болки, мускулна треска и помага възстановяването на организма.

При потапяне във вода губите 90% от телесното си тегло, което автоматично облекчава мускулите, работещи 24 часа, дори когато спите!

Повишава качеството на съня

Доказано е, че потапяне в горещо джакузи вечер предотвратява безсъние. Tоплата, въртяща се вода намалява стреса и ви позволява да спите по-добре. Специалистите препоръчват на хора страдащи от безсъние да се потопят в хидромасажна вана с температура между 36° C и 38° C за 15 минути преди лягане.

Регулира кръвното налягане

Потапянето за няколко минути в топла вода кара кръвоносните съдове да се разширяват , което логично води до понижаване на кръвното налягане.

Контролиране на диабета

Хидротерапия във висококачествено джакузи също може да помогне за контролиране на диабета, според различни проучвания, публикувани онлайн. Едно от тях твърди че при пациенти с диабет, които се потапят в хидромасажна вана за 30 минути на ден, 6 дни в седмицата, е установен спад на кръвната захар с до 13 %. На база тези данни, лекари специалисти заключват, че редовната употреба на джакузи може реално да понижи кръвното налягане и нивото на кръвната захар.

джакузито
Надуваемo джакузи с водни и въздушни струи INTEX PureSpa Jet & Bubble Deluxe
Еликсир за мускулите и сухожилията

Хидромасажите са балсам за уморените тела на тези, които тренират усилено. Възстановяването от изключителна важност за тях и много професионални спортисти използват хидромасажна вана след тренировки като част от дневния си режим и подготовката за състезания.

Топлата вода разширява кръвоносните съдове, увеличавайки кръвния поток към болезнените или увредени тъкани, позволявайки на повече кислород и хранителни вещества да подпомогнат възстановителния процес и да изчистят млечната киселина. Много лекари и физиотерапевти препоръчват топли хидромасажни вани за интензивна рехабилитираща терапия. Джакузито също спомага да се възстанови гъвкавостта и да се премахне нееластичността на мускулите. Отпуснатите мускули се движат по-свободно с по-малко болка и напрежение.

Намаляване на болките

Топлата вода стимулира освобождаване на ендорфини от тялото, които са естествено успокоително и обезболяващо. Когато тялото се намира в топла вода, кръвоносните съдове в близост до кожата се отпускат, като по този начин по голям приток на кръв, заредена с ендорфини и хранителни вещества, достига до увредените клетки.

Отслабване и по-малко целулит

Силната струя вода в джакузито помага за разбиване на мастните депа по един неинвазивен начин. А топлината учестява сърдечния ритъм без да натоварва сърцето. В резултат се повишава кръвообращението и притока на кислород до всички органи, както и се неутрализира задържането на излишна вода.

По-малко стрес

Логично подобряването на физическото състояние се отразява и на психическото. Тялото е в безтегловност, топлината ви обгръща и отпуска всяка фибра и ако предвидливо сте пуснали релаксираща музика и имате чаша вино до себе си, то вече сте в един свят на спокойствие и безгрижие. Стресът вече го няма. Честито!

джакузито
Надуваемо джакузи с въздушни струи INTEX PureSpa Bubble Massage

И не на последно място джакузито се грижи и за вашите социални контакти

Не е нужно да сте сами в джакузито, за да се чувствате добре. Особено ако разполагате с по-голяма хидромасажна вана. Бъдете щедри! Направете си романтична вечер с половинката, която може да има много щастлив край за двама ви. Поиграйте с децата сред бълбукащата вода или още по-хубаво – в случай, че имате преносима вана и двор, си направете истинско градинско парти, на което да поканите приятели.

Разнообразие от висококачествени джакузита за двора и дома ви може да намерите ТУК.

Раят е у дома: в джакузито!