ЛЕГО“ е съкращение от датските думи „leg godt“, които означават „да играем добре“. Това е и мотото на компанията… ЛЕГО. И наистина го играят добре!

Компанията извървява дълъг 80 годишен път от малък дърводелски цех до световно известна, глобална компания, която в момента е една от най-големите производители на детски играчки в света.

Историята започва през далечната 1932 година, когато Оле Кирк Кристиансен създава The LEGO Group в Дания, започвайки като малка семейна фабрика. Към днешна дата се управлява от неговия внук. Всичко сякаш е просто един обикновен бизнес с дървени играчки, но нещата се развиват в друга посока и то каква…

Съвсем не учудващо за нас, първата част е Лего тухлата, която печели два пъти „Играчка на Света“. В пряк и в преносен смисъл, в основата на целия този успех, стои именно една тухла, предлагайки неограничени възможности за „строеж“. Въображението е на висота в тази игра, а еуфорията е голяма.

През 40те години, компанията започва да нараства от към служители, постепенно през годините, за да достигне днешните 5000 по целия свят. Това включва и около 18 дизайнера, които работят по изграждането на вида и конструкцията на новите Лего комплекти.

През 1947 година сякаш нещо диктува към промяна и компанията започва да произвежда пластмасови играчки. Почти от тогава насам, пластмасовите тухли са непроменени, като изключим „малките“ подробности – вградени микропроцесори, сензори и други неща на 21 век.

Към 60те-70те години „бригадата“ на Лего, решават да добавят и още неща към комплектите с пластмасови тухли за сглобяване – човешки фигурки. Лего фигурите имат жълт цвят на кожата и не са нито мъже, нито жени. Следвани от механичните елементи  LEGO TECHNIC, които започват да интригуват и малки, и големи.

През 1977 година Лего съвместно с Масачузетския технологичен институт Media Lab, създават серията роботи MINDSTORMS.

По-късно компанията въвежда тематичните и популярни по цял свят серии, включващи Лего град (LEGO City – 1978), замък (LEGO Castle -1978), пиратите (LEGO Pirates – 1989), LEGO Western (1996), LEGO Star Wars (1999),  LEGO Harry Potter (2001), в това число иLEGO BIONICLE.  

Компанията все повече се доближава до революцията при играчките на 21 век и от скоро вече могат да се похвалят със своите „интелигентни“ тухли, които съдържат чипове за навигация, сензори и дори софтуер, който прави тези играчки толкова „умни“. Ето сега разбираме, защо днешните деца също толкова го харесват.

Няма човек, който като чуе за онези малки пластмасови части, които се сглобяват, в различни цветове и форми, да не си каже „Е, как да не знам Лего… от моето детство!“.

А най-хубавото от цялата история, е че до ден днешен традицията продължава. Това е любима и предпочитана играчка и за днешните деца. Статистиката показва, че Лего-то вълнува децата на 21 век, също толкова колкото джаджите от света на техниката, което си е истинско постижение.  

Пуснете си това видео, което разказва историята за създаването на Лего. Доста поучителна  и истинска история, която иска да покаже колко важно е всъщност да не се отказваш от идеите и мечтите си:

Ето и няколко интересни факти, които стоят зад знаменитата идея за Лего:    

– Както вече разбрахте, създателя в началото е бил дърводелец, който губи бизнеса си и започва да прави детски играчки от останалите му парчета дърво. Първата играчка била малка дървена патица. А след като неговите деца я заобичали, той направил още за продажба.

– Лего, всъщност не била първата компания, която започнала да произвежда тухли за игра. Те подобрили оригиналните Kiddicraft тухли, за да създадат свои собствени, които да завладеят света.

– През 1981 година, Лего купува правата над Kiddicraft.

– LEGO патентова, така наречената „универсална система“, така че всяка част да е съвместима с всяка друго, независимо от серията и годината на производство.

– В началото фигурата-човек на Лего, се е състояла точно от четири тухли, без шапка и без да има чертите на лицето, пол, ръце и подвижни крака.

– От първата такава фигурка през 1978 година до сега, са направени повече от 4 милиарда. Това прави LEGO фигурките най-голямата група от население в света. (ако са все още живи всички произведени) 🙂

– От 2013 година са произведени над 560 милиарда Лего части, което прави по 86 Лего тухли за всеки един жител на Земята.

– През 2009 година, британския телевизионен водещ Джеймс Мей построил истинска къща за живеене от части Лего. Той използвал 3,3 милиона Лего тухли, което включвало и тоалетна, баня и легло… което било малко неудобно.

– Седем коплекта Лего, се продават всяка секунда. За времето, в което сте прочели тази статия, десетки Лего комплекти са били продадени по целия свят.

– Може да се стигне до Луната с колона от около 40 милиарда LEGO тухли. Колоната ще бъде над 384 400 километра висока.

– Най-големият комплект LEGO е този на Тадж Махал. Той има 5,922 отделни парчета.

– През 2000 година, Лего бе обявена за „Играта на играчките на века“ от Британската асоциация на играчките. Побеждава традиционнното плюшено мече и куклата Барби.

– През 2011 година, астронавтите взеха със себе си Лего в Космоса. „Лего тухли в Космоса“ програма, състояща се от 13 комплекта Лего, които били отведени в Международната космическа станция, за да се види как реагират на микрогравитацията.

– През 2014 г. LEGO Group стана най-голямата компания за играчки в света. Сега те са по-големи от Mattel.

От всичко това, можем само да кажем… децата го заслужават с невероятните играчки Лего от Комсед!

История на LEGO
3.8 / 5 от5 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *