Помните ли своите детски играчки? Любимата кукла, от която не се отделяхте, мили момичета? А вие, татковци – камиончетата и количките, които непрестанно разхвърляхте? Пазите ли ги още? А може би сте ги дали на своето дете като мил спомен?

детските играчки1

Детските играчки не са просто предмет от ежедневието на малките съкровища. Те са важен елемент от тяхното съзряване, стъпката, през която преминават, опознавайки света.

Детските играчки – начин да открием себе си

Всяко дете има предпочитания към играчки. Например, при момиченцата, някои играят повече кукли тип Барби, на които им се създава дом, поставят ги в различни ежедневни ситуации и по този начин научават за света. Други път предпочитат куклата бебе, за която да полагат ежедневни грижи: хранене, повиване, разходки и други. По този начин децата припознават себе си като майки, бизнес дами, учителки, лекари и други. С помощта на детските играчки те развиват своите умения за справяне със света, научават се да бъдат състрадателни, добри, грижовни, отговорни. С детските играчки припознават себе си.

детските играчки

Всяко дете минава през различни етапи с помощта на играчките. Като бебета играят с дрънкалки, залъгалки и други музикални и цветни играчки, с чиято помощ опознават света. След това, интерес придобиват играчките, които са меки и удобни за чесане на зъби: всякакви гумени и пластмасови, но трябва да се почистват редовно и добре.

След като проходят, децата започват да се интересуват от плюшени играчки. На около 5 години вече започват да се грижат за кукли, да готвят, да играят на магазини и други, докато момчетата подреждат коли, камиони, самолети и други.

любимите детски играчки

Каквито и детски играчки да избират децата ви, съобразявайте се с тях. Стига да не заплашват здравето им. Техният избор говори много за характера и интересите им в тази възраст. Не ги притискайте, а споделяйте желанието и интереса им. Чудесно би било дори да играете заедно, когато е възможно. По този начин споделяте време с детето си, което е много важно за вашата родителска връзка. От друга страна, то ви прави съпричастни към неговия свят и така се учи на първи стъпки в работата в екип.

Можем да научим много от децата, стига само да имаме желание да ги слушаме!

Детските играчки – важна стъпка към съзряването

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *