Маргарет Мийд: Децата трябва да бъдат учени да мислят, а не какво да мислят!

Как да възпитаваме децата си правилно? Какви правила да въведем? Какво да им позволим, и какво да забраним? Истината е, че няма универсална рецепта за възпитанието на децата. Най-важното е да не се отказваме, да не проявяваме слабост и да растем заедно с тях, за да се справяме с всички трудности по пътя на родителството. И все пак, специалистите отделят 5 важни правила за възпитанието на децата, които трябва да имаме предвид. Кои са те?

5 важни правила за възпитанието на детето

Правилата за възпитанието на детето обикновено са свързани само и единствено с поведението на родителите. Защо? Защото те са основният източник на познание, докато то расте. От тях зависи в каква личност ще се превърне.

1. Вие сте вашето дете

Какво точно означава това? Че детето ви копира вашето поведение. То ще запомни не какво сте му казали, а какво сте направили. С други думи: ако го учите да бъде подредено и да чисти, а самите вие не сте такива, то тогава имате сериозен проблем. Същото е и с жестовете, които използвате, тонът на гласа, подбора на думи – всичко. Децата са наши малки копия. И ако за някои това е очарователно, за други може да се превърне в кошмар. За да не съжалявате за поведението на вашето дете, първо възпитайте себе си. Например, поставете си за цел да не се ядосвате, да не повишавате тон. Ако сте гневни по природа, избройте до 10, преди да кажете нещо, премисляйте добре всичко. С времето нещата ще си дойдат на мястото.

2. Опознайте добре детето си/децата си

Най-големите проблеми при възпитанието на децата идват от това, че родителите им не ги познават добре. И това проличава, когато вече е късно да се вземат мерки, обикновено през пубертета, когато общуването е доста затруднено. За да избегнете подобна ситуация, прекарвайте повече време с вашето дете. Интересувайте се какво обича, как прекарва времето в училище, кои са приятелите му и т.н. Създаването на здрава връзка на обич и доверие между родител и дете е най-важното нещо и за двете страни в съвместното им съществуване.

възпитанието на детето

3. Бъдете стриктни: нито много добри, нито прекалено лоши

Едно от правилата за възпитанието на детето включва вашата умереност по отношение на похвалите и забраните. Не трябва да прекалявате. Защо? Защото ако твърде много го хвалите, ще стане лениво и няма да оценява похвалата. Ако пък все го критикувате, ще бъде обезверено. Да, границата е тънка и затова трябва всеки път да внимаваме. Избягвайте и материалните награди, защото с тях развивате у детето усещане за материалност, т.е. всеки път, когато се справи с нещо, е необходима награда. Този подход  е често срещан при възпитанието на доста деца и е оставил лош отпечатък в по-нататъшното им развитие. Той е част от грешките при възпитанието, които неизменно допускаме. Но няма как, хора сме! И всичко е поправимо в ранен момент.

правила при възпитанието на детето

4. Бъдете себе си

Какво означава един родител да бъде себе си? Да се държи с детето си такъв, какъвто е, да не подражава на различни стереотипи. Бъдете честни и открити. Тоест, когато нещо ви нарани, обяснете на детето защо се е случило така. Не си затваряйте очи. Говорете. Това е най-важно – да има открита комуникация между вас.

5. Не обсебвайте детето си

Да си обсебващ означава да искаш да контролираш всичко във всеки един момент. Това не означава, че трябва да ви е все едно. Трябва да сте взискателни, но не прекалено. Да, знаем – трудно е! Помнете, че вашето дете не е ваш роб. Това не означава да не сте на разположение, когато се нуждае от вас. То е човешко създание, което заслужава своята свобода, щастливо детство и след време ще направи своите грешки, с чиято помощ ще се научи да бъде по-добър човек. Не вземайте решения вместо вашето дете по отношение на това какво да харесва, какво да учи, как да се облича и други. Вие нямате това право. Вашата роля е да го напътствате и да му помагате, когато има нужда, а не да решавате вместо него. Това е добре казано в следната мисъл от писателя Халед Хосейни:

Децата не са книжки за оцветяване. Не ги изпълвайте с любимите си цветове.

възпитанието

Всички ние правим грешки, особено що се отнася до тези, които обичаме безгранично. Важно е да помним, че възпитанието на детето започва още от момента на появата му на бял свят. Оттогава нататък то е човек със своя съдба и свобода, която заслужава уважение. А нашата роля е да направим неговия живот по-добър и по-щастлив, нали?

Възпитанието на детето – 5 важни правила

Сподели във фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *