Защо плаче бебето, нужно ли е винаги да го успокояваме и как да разберем от какво се нуждае разплаканото бебе е въпрос, който всички родители си задават. Ето някои основни насоки за това как да разпознаваме различните нужди, които се крият зад бебешкия плач и как да отгледаме по-спокойно бебе.

Защо плаче бебето?

Бебетата могат да плачат поради различни причини. Ето основните признаци, по които да разпознаете защо плаче новороденото:

Плач поради физиологични нужди

Бебето може да плаче, защото изпитва физически дискомфорт, ако е напишкано или наакано и кожата го щипе или ако му е топло, студено или дрехите му са прекалено тесни или е много завито. Затова първото и най-лесно нещо, което е важно да проверите, когато бебето плаче е дали има нужда да го преобуете и дали не му е горещо/студено.
Тъй като някои хора са по-зиморничави, а други по-топлокръвни, не съдете по себе си дали бебето изпитва студ или топлина, тъй като то е отделен от вас човек и може да се чувства по различен начин. Най-точния барометър е върха на нослето на бебето – ако е топло, значи не му е студено. Ако нослето е студено, то нужно е да затоплите леко бебето като го облечете или завиете и пуснете отопление в стаята. Ако бебето е неспокойно и сте го облекли и завили много, преди да правите каквото и да било друго, опитайте да го отвиете или да съблечете малко и особено ако е облечено или увито в стегнати дрехи и завивки, опитайте да му дадете повече комфорт като го облечете в дрехи, в които ще се чувства свободно.

Повечето новородени обичат особено в по-хладните месеци да са повити, за да се чувстват уютно, като в утробата на мама. Опитайте, ако бебето е неспокойно да го повиете, но не стегнато, а свободно, с ръчички спуснати надолу до тялото и крачета, които не са стегнати и могат да ритат свободно в пелената. Повечето бебета това ги успокоява през първите месеци след раждането и им носи усещания, близки до утробата.

Плач от глад

Плачът от глад не започва рязко, а следва ясно различим процес с нарастваща градация:
Когато усети глад, бебето започва в началото да върти главичка с широко отворена уста, в опита си да намери гърдата (биберона), който дава храна. Паралелно с това бебето се опитва да сложи в устата си всичко, което успее – ръцете си, одеалцето и т.н. На този етап все още бебето не плаче, а търси източника на храна мълчаливо и постепенно започва да издава звуци на пъшкане в борбата си да намери храна. Добре е да нахраните бебето на този етап и да не чакате да се разплаче.

Ако не получи храна, бебето започва да хленчи, в началото тихичко и с времето все по-силно и настойчиво, като продължава да върти главичка с широко отворена устичка и да се опитва да налапа всичко, което успее да донесе до устата си.
Ако не получи храна с хленчене, постепенно бебето започва да плаче. В началото плачът е тих и с времето се засилва, докато достигне до истеричен рев. Това е крайната фаза, в която бебето изпитва ужас, че ще умре от глад, защото отдавна вече дава признаци, че има нуждата да бъде нахранено, но никой не му дава храна. Важно е да не чакате бебето да достигне тази фаза, а да го храните, веднага щом забележите, че дава признаци на глад.

Други сигнали, които могат да ви насочат, че бебето е гладно:

Гладното бебе за кратко се успокоява, когато бъде взето на ръце или когато в устата му сложим биберон залъгалка, но успокоението трае за кратко и скоро бебето отново плаче безутешно и дондуркане, разнасяне на ръце или биберон залъгалка не помагат. Няма как с носене на ръце или със залъгалка да успокоим глада и инстинктът за оцеляване е това, което кара бебето да плаче, докато не бъде нахранено или докато не отмалее от умора.

Специалистите по ранно детско развитие препоръчват бебето да бъде хранено НЕ под час, а винаги, когато дава признаци за глад. Бебетата не са роботи и не огладняват в точно определено време. Можем да спестим на бебето много ненужен стрес и психоемоционално обременяване, ако го храним винаги, когато е гладно.

Плач от болка

Плачът от болка, за разлика от плачът от глад, обикновено възниква внезапно. Както си лежи спокойно, изведнъж бебето започва да плаче силно. В тази ситуация не срещаме първо отваряне на устичка, после мрънкане и постепенно разплакване, а директно от спокойно състояние бебето започва да плаче с глас. Този тип плач може да се дължи на колики, рефлукс или други стомашни неразположения, характерни за незрялата храносмилателна система на малките бебета или на никнещи зъбки. Може и бебето да има възпаление в тялото и да плаче от болки в ухото, гърлото и т.н.

В такава ситуация опитайте да разберете причината за болката, за да знаете как да реагирате:

При колики бебето сгъва и изпъва крачета по специфичен начин. Ако бебето ви връща редовно мляко след хранене, то храносмилателните смущения и връщащите се киселини са често причина за рязък плач и раздразнителност в бебето. Ако бебето има много газове или коремчето му къркори, това също е насока за нуждата от успокояване на храносмилателната система, което може да стане със загряване на коремчето, изправена позиция на тялото на бебето, билкови чайове, медикаменти, хомеопатия.

Ако бебето е болно, то обикновено има повишена температура, зачервяване и/или подуване на възпалената част и често бебето показва, че нещо го боли или като се опитва да хване и притисне с ръчичка болното място в желанието си да го успокои или като не дава болното място да се докосва пак поради болка. Ако например малкото ви бебе плаче неспокойно и виждате, че не дава да го държите легнало наляво, така че лявото му ушенце да се притиска към ръката ви, това е знак, че вероятно ушенцето го боли и то се опитва да го предпази от докосване.

При друг вид болка бебето би се успокоило, ако притиснете леко с ръка ушенцето, защото някои видове болка се подобряват от загряването, което ще донесе дланта ви, и от лек натиск. Забележите ли, че бебето реагира по необичаен начин при докосване или притискане на някоя част на тялото, то важно е да се обърнете към специалист, който да прегледа бебето и да прецени има ли възпаление и как е нужно да предпише лечение.

***

Това са само част от съветите какво да правим, ако бебето плаче. Останалите възможни причини и конкретни насоки как да реагираме на всяка една от тях, ще разгледаме във втората част на статията следващата седмица.

***

Автор: Нели Василева-Стефанова
Специалист по ранно детско развитие
Детски и семеен психолог. Класически хомеопат

Какво да правим, когато бебето плаче? /част 1/
3 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *