Категории: Интересни

6 съвета за предпазване на децата от вирусни заболявания

Зимата – студена и неприятна, крие рискове не само от падане по заледените улици, но и от различни вирусни заболявания. В училище, в градския транспорт, в магазина или на гости – децата ни ежедневно са изложени на опасност от зараза. Какво можем да направим? Да ги ограничим ли? Не, по-скоро трябва да засилим имунитета им, за да могат сами да се борят с вирусите. Как да се случи това?

6 съвета за предпазване от вирусни заболявания

Личната хигиена – ключ към здравето

Децата често не спазват достатъчно добра лична хигиена. Трябва да възпитаме в тях практиката да се грижат за себе си, да мият ръце по-често, да не кихат срещу друг човек и пр. Колкото по-внимателни са към личната си хигиена, толкова по-малко податливи ще бъдат на вирусни и други заболявания през зимните месеци. Започнете възпитаването на тези умения рутинни задължения с личен пример. Колкото по-често припомняте на детето и му показвате, че трябва да си мие ръцете, толкова по-лесно то ще свикне с тази процедура и ще започне само да я прави и извън дома.

Топли дрехи

Преценяването на това какво да облечем е много важно през зимата. Обикновено едно просто изстиване може да доведе до усложнения и проблеми в комбинация с дълги дни лечение. Ако децата ви са малки, подбирайте внимателно дрехите. Ако са тинейджъри, проверявайте дали не излизате леко облечени. Важно е също така дали обувките им са достатъчно топли. Ако пропускат дъжд/сняг и краката често се мокрят, това е предпоставка за скорошно заболяване. А колкото по-често се разболяват, толкова по-бързо пада имунитетът им и следователно по-податливи са на вирусни заболявания.

Консумация на топли течности

Пиенето на топли течности повишава имунитета. Постарайте се децата ви да консумират повече чайове и други топли напитки. Като цяло, консумацията на течности е полезна за организма, затова следете дали детето ви пие достатъчно вода.

Здравословно хранене срещу вирусни заболявания през зимата

Здравословното и разнообразно хранене е ключово за здравето на децата. Старайте се да разнообразявате менюто им с различни, богати на витамини храни: местни продукти, зеленчуци, плодове и др. Спорът също не е без значение за повишаване на имунитета на децата. Ако те спортуват, не ги лишавайте от спортните занимания през зимата, колкото и студено да е. Така организмът им се калява и ги предпазва по естествен начин от вирусни заболявания, характерни за сезона.

Достатъчен сън

Сънят е много важен за цялостното ни състояние. Ако сме се наспали добре, сме по-активни, по-продуктивни, щастливи и най-вече здраве. Пропускането на часове сън води до отслабване на имунната система и съответно сме по-подвластни на различни болести. Грижете се децата ви да спят достатъчно, за да са здрави и щастливи.

Профилактични лекарства при предпазване от вирусни заболявания

По време на грипната епидемия се налагат някои мерки за предотвратяване на вирусни заболявания. Приемането на лекарства като витамини и минерали е задължително Консултирайте се с лекар какво е нужно да се приема превантивно, за да предпазите децата си, особено ако са изложени на риск.

6 съвета за предпазване на децата от вирусни заболявания

Мариела Кръстева

Последни публикации

Как машината за адаптирано бебешко мляко AGU Happy Shaker улеснява всеки родител?

Всеки родител може да потвърди, че храненето на бебето е едно от най-важните и съществени първи стъпки в живота му.…

20 часа ago

Пролетните разходки и как ни улеснява стерилизаторът за биберони

Пролетта е време за нови, свежи вълнения и разходки на открито. За родителите, които ще се наслаждават на пролетните разходки…

2 месеца ago

Безопасен сън: какво трябва да знаят всички родители

Като нови родители е важно да създадете безопасна обстановка за сън на вашето новородено. Ето и препоръките, които могат да…

2 години ago

Как да изберем най-доброто бебешко кошче за сън

Новородените прекарват по-голямата част от времето си - около 16 часа на ден - в сън. Как можете да сте…

3 години ago

5 ритуала за първия учебен ден

Първият учебен ден е специален ден. Той заема почетно място в дългия списък от запомнящи се събития, който притежава всеки…

3 години ago

Топ 10 най-продавани игри през лято 2021

Настроението, което носи лятото е по-различно! Време е за отпуска, ваканция и каквото ви душа иска, за да е пълна…

3 години ago