Категории: Интересни

5 ритуала за първия учебен ден

Първият учебен ден е специален ден. Той заема почетно място в дългия списък от запомнящи се събития, който притежава всеки родител: първата усмивка, първата дума, първите стъпки, първия рожден ден и т.н. Като всяко важно преживяване, първият учебен ден се посреща с поредица от дейности, посветени само на него – ритуали или традиции.

Защо ритуалите са важни за децата?

Децата обичат ритуалите. Те им помагат да осъзнаят промените през годината, осигуряват комфорт и сигурност, а освен това създават спомени и ценности. Ритуалите са чудесно средство за укрепване на семейните взаимоотношения.

Децата, чиито родители отбелязват началото на учебната година с ритуали, се адаптират по-лесно от безгрижните летни дни към училището, тъй като преживяването е специално. То облекчава безпокойството им от неизвестното.

Някои родители предават на децата си същите традиции, които са спазвали в тяхното семейство, докато растат. В тази статия може да намерите някои от тях или да добавите нови към вашите ритуали за първия учебен ден – ето няколко идеи:

  1. Снимайте детето в първия учебен ден
  2. Направете си дневник на щастливите моменти (+ Бонус идея към ритуали 1 и 2)
  3. Пазарувайте училищните пособия заедно с детето
  4. Отбележете вечерта преди първия учебен ден
  5. Организирайте парти в края на първия учебен ден

Сега ще разгледаме всяка от тях поотделно и с повече подробности.

1. Снимайте детето в първия учебен ден

В днешно време снимките са изменили своето значение, но само си помислете каква магия е било за хората от миналото да могат да спрат един миг от времето чрез снимaнето. Приканваме ви да се потопите в тази магия, когато снимате детето си в този ден. Около нас има много чудеса, които обикновено не забелязваме. Това е едно от тях. След време ще можете да държите в ръцете си този важен момент и да му се радвате отново. Освен снимката, можете да увековечите този миг и чрез водене на дневник.

2. Направете си дневник на щастливите моменти

Дневникът е креативен начин за събиране на спомени. Няма ограничения за това какво ще съдържа той – мисли, цитати, снимки, въпроси и отговори, рисунки и всичко, което сметнете за подходящо. Ако имате две или повече деца, можете да направите дневник по отделно за всяко от тях. Наясно сме, че за съвременната майка, намирането на време за всяко нещо, което иска да направи, е истинско предизвикателство. И все пак идеята си струва. Дори и само да слагате по една снимка всяка година от всяко значимо събитие с мислите, които ви хрумнат на момента. А когато детето порасне достатъчно, ще можете заедно да допълвате и доукрасявате дневника. Ако предпочитате технологиите, можете да си създадете дневник в електронна форма и след време да го разпечатате на хартия като подарък за вашата дъщеря или син.

Идея за ритуали номер 1 и 2 – Всяка година на този ден задавайте едни и същи въпроси на детето си и записвайте отговорите му към снимката или в дневника. Примерни въпроси: Кой е любимият ти герой/филм и защо? Какъв искаш да станеш, когато пораснеш? Любимият ти предмет в училище? и т.н.

3. Пазарувайте училищните пособия заедно с детето

Децата се вълнуват за първия учебен ден, но също така чувстват страх и известна несигурност. Позволете им да бъдат част от подготовката за учебната година. Докато участват активно в този ритуал, ще могат да почувстват по-осезаемо наближаващите училищни дни по един приветлив начин. Включете ги в процеса на пазаруване за всичко необходимо за училище, попитайте ги какво (им) е необходимо за училище и заедно съставете списък с покупки за ученика.

Това е страхотна възможност да дадете шанс на детето си да изрази себе си. То ще се почувства разбрано и свободно да бъде себе си, когато покажете уважение към неговите желания и предпочитания. Например: несесер или портмоне с герой от любим филм или книга; тетрадка, химикалка и всякакви ученически пособия, които съответстват на неговите вкусове, любими цветове и стил. По този начин вие му показвате, че се интересувате от неговите истински нужди и чувства. От своя страна, детето ще усети вашата подкрепа и ще израсне като зрял човек, който вярва в постиженията си и знае своята стойност и място в света.

След като се приберете вкъщи с всички готини покупки за училище, подредете ги заедно на ученическото бюро както и в ученическата раница. Еха! Вече сте готови за първия учебен ден! Сигурни сме, че този ритуал е успял да приповдигне вашето и на детето ви настроение. Похвалете детето за неговите усилия и му благодарете, че ви е помогнало с цялата организация. Така посявате семето на добрия навик, карате го да се чувства полезно и му засвидетелствате своята вяра в него. Помнете, че когато детето ви порасне, то няма да помни нещата, които сте му купили, а чувствата, които е изпитвало в моментите, прекарани с вас!

4. Отбележете вечерта преди първия учебен ден

Представете започването на новата учебна година като нещо забавно. Помислете какво обичат децата ви и го направете цялото семейство заедно вечерта преди първия учебен ден. Например можете да отидете на сладкарница или специално за сладолед. Това би било много ентусиазиращо.

Също така можете да прочетете успокояваща детска книжка, да поиграете на някоя настолна игра, образователна игра, креативна – например Lego, ролева – например с Playmobil, Барби, Пес Патрул, кукли L.O.L. Surprise или нещо друго. Важното е да споделите вечерта заедно.

5. Организирайте парти в края на първия учебен ден

Отпразнуването на първия учебен ден с приятели сред училище е чудесна идея за ритуал. Така децата успяват да намалят напрежението от липсата на пряка връзка със съучениците си по време на лятната ваканция. Чрез играта и споделянето на своите преживявания, те възприемат училищната среда по-малко стресиращо и с повече въодушевление.

Финални мисли

Ритуалите и традициите са емоционална подкрепа за вашето дете. Нормално е то да изпитва безпокойство от новостите, които предстоят през учебната година. Надяваме се, че някоя от представените идеи ви е допаднала и ще се радваме да споделите с нас вашите собствени ритуали за първия учебен ден.

Разгледайте новият ни каталог „Здравей, училище“, в който ще намерите разнообразни предложения за новата учебната година, за различни възрасти, поводи и интереси на вашите деца.

5 ритуала за първия учебен ден
3.7 / 5 от3 гласа

Царинка Кунева

Последни публикации

Пролетните разходки и как ни улеснява стерилизаторът за биберони

Пролетта е време за нови, свежи вълнения и разходки на открито. За родителите, които ще се наслаждават на пролетните разходки…

3 седмици ago

Безопасен сън: какво трябва да знаят всички родители

Като нови родители е важно да създадете безопасна обстановка за сън на вашето новородено. Ето и препоръките, които могат да…

2 години ago

Как да изберем най-доброто бебешко кошче за сън

Новородените прекарват по-голямата част от времето си - около 16 часа на ден - в сън. Как можете да сте…

3 години ago

Топ 10 най-продавани игри през лято 2021

Настроението, което носи лятото е по-различно! Време е за отпуска, ваканция и каквото ви душа иска, за да е пълна…

3 години ago

MAST M4 – единствената бебешка количка, от която ще имате нужда

Купуването на количка е почти като купуването на кола; това е голяма инвестиция на пари и време и понякога може…

3 години ago

Вашето най-добро ръководство за столчета за кола

Използването на детско столче за кола, когато возите детето си, осигурява голямо спокойствие. Можете да започнете веднага – още след…

3 години ago