Категории: Детски Игри

3 ролеви игри за борба с агресията при децата

В съвременния свят децата ежедневно са част от ситуации, свързани с агресия: в училище, у дома, по телевизията, на детската площадка, в онлайн игрите и др. Навсякъде те срещат примери за агресивно поведение. Не е достатъчно само да им говорим колко е лошо да проявяваш агресия. Важно е да им го показваме. Съвременните методи за справяне с агресията препоръчват нейното трансформиране в не-агресия. Как става това? С помощта на подходящи ролеви игри. (Тези ролеви игри са подходящи за всяка възраст, като могат да бъдат променени спрямо броя деца, мястото на провеждане и интересите им. Важен е крайният резултат, нали!)

Ролеви игри за справяне с агресията в ежедневието

Тези ролеви игри могат да се практикуват в училище, у дома, в занималнята и другаде. С тяхна помощ децата се учат да се справят с негативните емоции, да ги направляват в правилната посока. Освен това, тези ролеви игри помагат за емпатията, с чиято помощ децата се учат да бъдат по-добри.

Ролеви игри „Почувствай другарчето“

Децата седят в кръг, а учителят им дава указания. Например, „Погледнете всички, нека всеки срещне очите на другия. След това погледнете другарчето отляво, после това отдясно. Внимателно проследете позата на тялото; какво изразява: щастливо ли е, угрижено, тъжно. Споделете какво според вас си мисли и защо е тъжно.“

След като всяко дете каже, учителката позволява на всеки да иде до другарчето си и да го зарадва с нещо, да провокира усмивката му.

Ролеви игри за креативност

Приказките винаги са били в помощ при възпитанието на децата. С тяхна помощ можем да преборим и агресията. такъв пример е тази ролева игра за креативност. В нея децата са разделени по двойки и всяка от тях получава картинка с герои от приказки: например, Пепеляшка и Мащехата, Вълкът и Червената шапчица и др. Всяка двойка трябва да получи по двама герои – един добър и един лош. Целта е децата да представят героите си по различен начин от този в приказката. Например, мащехата се държи добре с Пепеляшка, вълкът помага на Червената шапчица и др. С помощта на тази игра не само се стимулира детската креативност, но им се показва, че винаги могат да реагират спокойно и да помогнат, вместо да избират пътят на агресията.
Този тип ролева игра може да се трансформира така, че да е интересна за децата.

Ролеви игри „Да решим конфликтите без насилие“

Тази ролева игра изисква около 20 минути време. Не са необходими допълнителни материали, а само достатъчно пространство, в което децата да се себеизразяват. Децата се разделят на 4-ри групи. Всяка група трябва да представи без думи, а с мимики и жестове случаи на насилие, които познава. Другите, които не показват в дадения момент, трябва да познаят и обяснят. След това всяка група трябва да предложи решение на дадения конфликт без да се използва насилие.

Имайте предвид, че е възможно децата да са по-чувствителни към тази тема и отначало да не искат да участват. Подкрепете ги и им обяснете защо е важно да направите това упражнение. Насърчете ги и бъдете до тях при нужда.

Друг вариант на този тип ролеви игри е вместо да разиграват случката, да я нарисуват. Може би дори това ще е по-добър вариант за децата, защото те се изразяват по-лесно по този начин.

Агресията е част от живота ни и това няма как да бъде променено. Можем да променим обаче нашата собствена реакция към нея. Можем да изберем да не я провокираме, да не я следваме сляпо, както и да научим децата си да се справят с нея, без да ги ограничаваме. Защото силните личности са не онези, които използват насилие и агресия, за да се докажат, а тези, които отвръщат на агресията със спокойствие и добрина.

Най-успешният начин за справяне с детската агресия е тя да бъде насочена към хуманно отношение към всички заобикалящи хора. Благодарение на тези ролеви игри, вашата подкрепа като родители, както и помощта от учителя, всеки акт на агресия може да бъде предотвратен.

3 ролеви игри за борба с агресията при децата

Мариела Кръстева

Последни публикации

Пролетните разходки и как ни улеснява стерилизаторът за биберони

Пролетта е време за нови, свежи вълнения и разходки на открито. За родителите, които ще се наслаждават на пролетните разходки…

4 седмици ago

Безопасен сън: какво трябва да знаят всички родители

Като нови родители е важно да създадете безопасна обстановка за сън на вашето новородено. Ето и препоръките, които могат да…

2 години ago

Как да изберем най-доброто бебешко кошче за сън

Новородените прекарват по-голямата част от времето си - около 16 часа на ден - в сън. Как можете да сте…

3 години ago

5 ритуала за първия учебен ден

Първият учебен ден е специален ден. Той заема почетно място в дългия списък от запомнящи се събития, който притежава всеки…

3 години ago

Топ 10 най-продавани игри през лято 2021

Настроението, което носи лятото е по-различно! Време е за отпуска, ваканция и каквото ви душа иска, за да е пълна…

3 години ago

MAST M4 – единствената бебешка количка, от която ще имате нужда

Купуването на количка е почти като купуването на кола; това е голяма инвестиция на пари и време и понякога може…

3 години ago