Категории: Детски Игри

Настолни игри – забавление за малки и големи

Децата се развиват, а с тях и детските игри

Какво представляват така наречените „настолни игри“?  Това са игри, базирани на логика, последователност и определени правила. Най-общо казано настолни игри са всички онези игри, които се практикуват на маса, бюро, стол или друго място. Играта има определени условия, както и предмети, които се използват. Популярни настолни игри са: „Не се сърди, човече“, Шах, Дама и други познати ни от детството. Настолните игри са подходящи за всяка възраст и пол, а често будят интереса и на възрастните.

Днес обаче тези игри са заместени от далеч по-интересни настолни игри, които грабват вниманието на децата. Какви са днешните настолни игри? И с какво са толкова интересни за нашите деца?

За ползите от днешните настолни игри?

С помощта на съвременните настолни игри децата развиват различни умения в неформална среда. Например, учат се да разгадават загадки, да използват логика, да пеят, да рисуват, да разсъждават, да се концентрират, да вземат решения и много други. Друг плюс от играта с настолни игри е това, че не се налага да стоят на мобилното устройство, да увреждат зрението си или пък да са жертва на атака в социалното пространство. Не е за подценяване и фактът, че настолните игри развиват у децата приключенския дух. Наред с него те се учат да се борят, да не се отказват при трудностите, да се справят във всяка ситуация и да вярват, че успехът е на крачка разстояние.

С помощта на новите настолни игри децата успяват да усвоят и различни социални умения. Смело работят в екип, учат се да прощават, да помагат, да се изслушват, да разбират и ред други качества, които все по-рядко биват засегнати в компютърните или мобилни игри, където детето често е само пред екрана.

Какви видове настолни игри има?

Съвременните настолни игри са разнообразни. Най-лесно можем да ги разделим на няколко типа:

  • свързани с въображение: фокуси, номинации, най-добър актьор, всезнайко и др.
  • свързани с логически операции: Румикуб, кораби, монополи, игра на думи и др.
  • тип карти – „Уно“ и др.
  • свързани с физическа дейност: танци, песни, гоненици, криеница и др.

Настолни игри като подарък, средство за възпитание и начин за общуване

До децата най-лесно се достига чрез игрите. Факт. Колкото по-големи стават, по-трудно ни е да ги разбираме, а на тях да ни се доверяват. С помощта на настолни игри ще можете да се докоснете до света на вашето дете. Ще спечелите доверието му и ще възстановите изгубения диалог.

Настолните игри са подходящи за малки и големи. Спокойно може да играете цялото семейство. Неусетно, покрай забавленията ще усетите, че все повече и повече се сближавате с вашето дете, а това е най-ценното, нали?

Не трябва да забравяме, че чрез играта децата опознават света, порастват и откриват себе си. Отделете от времето си и поиграйте с тях – те ще го оценят!

Настолни игри – забавление за малки и големи

Мариела Кръстева

Последни публикации

Как машината за адаптирано бебешко мляко AGU Happy Shaker улеснява всеки родител?

Всеки родител може да потвърди, че храненето на бебето е едно от най-важните и съществени първи стъпки в живота му.…

3 седмици ago

Пролетните разходки и как ни улеснява стерилизаторът за биберони

Пролетта е време за нови, свежи вълнения и разходки на открито. За родителите, които ще се наслаждават на пролетните разходки…

2 месеца ago

Безопасен сън: какво трябва да знаят всички родители

Като нови родители е важно да създадете безопасна обстановка за сън на вашето новородено. Ето и препоръките, които могат да…

2 години ago

Как да изберем най-доброто бебешко кошче за сън

Новородените прекарват по-голямата част от времето си - около 16 часа на ден - в сън. Как можете да сте…

3 години ago

5 ритуала за първия учебен ден

Първият учебен ден е специален ден. Той заема почетно място в дългия списък от запомнящи се събития, който притежава всеки…

3 години ago

Топ 10 най-продавани игри през лято 2021

Настроението, което носи лятото е по-различно! Време е за отпуска, ваканция и каквото ви душа иска, за да е пълна…

3 години ago