Категории: Интересни

Как да запазим страстта след раждането

Раждането на детето е прекрасно събитие и голямо щастие за повечето семейства. Същевременно то е изпитание и за двамата родители и семейството като цяло. Появило се е още едно човече, което си има свой ритъм на живот, свои потребности, то е безпомощно и родителите трябва да променят много неща в обичайния си ритъм на живот. Както и други сериозни промени, появата на детето е един вид криза във взаимоотношенията. Те вече никога няма да бъдат като преди, могат да преминат на ново ниво, но могати да се разпаднат.

Един от най-деликатните моменти при появата на новия член на семейството е запазването на страстта и романтиката в двойката. И проблемът обикновено е там, че всички ние знаем как се появяват децата, но не си даваме сметка какво точно се случва с тялото на жената, нейната чувствителност и сексуалност в периода на бременността и след раждането на детето. Тъкмо заради това още в периода на бременността се появява неразбиране в интимната сфера, а след раждането често се добавя недоспиването, липсата на сили и време за поддържане на отношенията и страстта в тях.

Джон Готман, професор по психология от Вашингтонския университет, наблюдавал 150 двойки преди и след раждането на детето. Две трети от участниците са споделили, че са започнали да се карат по-често, усещали са разочарование в отношенията си и обида. Ученият решил да изясни какво останалата една трета правела по-различно от другите.

През първите няколко месеца след раждането на детето двойките рядко правят секс – това е нормално и предсказуемо. Но сексът, както и преди, си остава важна част от съвместния живот и надежден индикатор за удовлетвореност от отношенията. За родителите е изключително важно да отделят време за секс и близост.

Първична адаптация.

През първите месеци след раждането животът е сякаш емоционална вихрушка. Младите родители са под влияние на естествени стресови фактори – промяната на хормоналния фон, възстановяването след раждането, умората и физическото изтощение.

Нищо чудно, че в този период намалява сексуалното влечение и у двамата партньори – не им е до романтика. При младите майки на първо място са кърменето и грижите за бебето. Жените трудно намират време за мъжете си. Мъжете пък се учат да бъдат бащи. Те чувстват повишена отговорност за осигуряването на прехраната и безопасността на семейството.

За съпрузите не е лесно да усвоят новите си роли. Докато те се учат да обгрижват детето, романтиката, сексът и близостта отиват на заден план. На тяхно място идват умората, забележките в пристъп на избухливост и раздаването на задачи.

Важно е да се поддържат изпълнени със смисъл отношения. За това помагат ритуали, които сближават партньорите.

Създавайте ритуали на близост.

Качеството на сексуалния живот пряко зависи от дълбочината на емоционалната близост между съпрузите. Когато младите родители поддържат емоционалната връзка, това помага за намаляването на стреса от появата на детето и стимулира страстта.

За да се запази здрава емоционалната връзка, трябва целенасочено да се работи над това.

Измислете сутрешен режим, по който ще храните детето, ще играете с него и ще се грижите заедно за него. Изяснете какво харесва или не харесва вашият партньор и използвайте тези знания за укрепване на близостта. Планирайте необичайна разходка или нов вид семейно прекарване на времето през почивните дни.

Когато осъзнато практикувате ритуалите на сближаване, укрепвате емоционалната близост всеки ден. Това стимулира сексуалното влечение.

Пазете романтиката.

Повечето двойки смятат, че романтиката се изразява във вечéри в скъпи ресторанти, пътувания за уикенда или до екзотични страни и, разбира се, „смело“ бельо.

Младите родители трябва да разберат – от тях не се иска нещо грандиозно. Достатъчни са ежедневни контакти – да се държат за ръце, да се прегръщат, да се притискат един към друг в края на деня, да се целуват и да се наслаждават на докосването.

Моментите на нежност помагат за поддържането на физически контакт. За да реанимирате сексуалния живот, трябва да си отделяте време един на друг. И е желателно то да бъде само за вас двамата – без помпи за кърма, памперси и шишенца с мляко. Използвайте времето, докато бебето спи, за романтични вечери у дома, забавлявайте се – важно е да помните защо всъщност сте поискали да бъдете заедно и колко ви е добре така.

Поддържайте любовта.

Младите майки твърде често докосват някого – те постоянно са в близост с бебето. В това състояние жените не са склонни да контактуват с мъжете си. За мъжа е точно обратното – той изпитва глад, че не му достига физически контакт, и в много от случаите ревнува от детето, което му е „отнело“ любимата жена. Но любовта има не само физически прояви – в една двойка близостта може да се изразява и с думи.

Разговаряйте за нещата, които ви харесват, за това, че цените другия, спазвайте ежедневни ритуали на близост – това ще поддържа хармонията в семейството. Комуникацията в една двойка е много важна за поддържане на емоционална близост. Вземете заедно вана, направете си лек масаж, поговорете за секса, за своите фантазии и за това, което ви възбужда – това ще ви помогне да усетите близостта.

Угасналото сексуално влечение може да бъде възстановено. Когато партньорите осъзнават колко важно е това за качеството на отношенията като цяло, те започват да търсят начини отново да разпалят огъня. Точно тогава двойката се стреми към възможности за интимна близост, а не намира оправдания да я избягва.

На мнозина им помага фиксираното време за секс. Те с нетърпение очакват тези моменти. Струва ми се, че е по-добре да подгряваме страстта постоянно, за да може като се появи възможност да се насладим на моментите на спонтанна близост.

Двойките, които са започнали да се срещат отскоро, също планират секса: те се обличат специално, купуват си нови парфюми, избират романтична музика за вечерта. Това може да бъде елемент от играта между вас − може да си правите изненади, като се подготвите предварително за съблазняване. Тогава вашият партньор ще бъде приятно изненадан, когато се прибере вкъщи и си спомни как е започнало всичко между вас. А това ще подтикне и него към подобни действия и следващия път той ще дойде с букет цветя или подарък или ще организира спонтанна вечеря в ресторант, като се погрижи да осигури бавачка за детето.

За укрепването на отношенията ще помогнат и редовните срещи без детето, сутрешният секс или нежности по време на дневния сън на бебето. Може да си изпращате съобщения със сексуален характер през деня. Това ще ви накара да очаквате вечерта с вълнение и ще ви настрои игриво.

Като отделяте специално време само за вас двамата, така напомняте, че сте един отбор. Благодарение на това ще ви бъде по-лесно да преодолявате ежедневните трудности.

Раждането на детето променя правилата на играта, но не трябва да убива романтиката. Като положат малко усилия, младите родители могат да запазят близостта, въпреки ранното ставане, храненето през няколко часа и купищата нови задължения.

Вижте какви са етапите в развитието на детето от 0 до 15 години тук.

Как да запазим страстта след раждането

Олеся Ямполска

Доктор - невролог, психиатър и психотерапевт. Многогодишен стаж като семеен терапевт, специалности Кризи и Травми, Гещалт, Системно-векторна психология, Детско възпитание и Развитие. Автор на множество статии, книги и семинари.

Последни публикации

Пролетните разходки и как ни улеснява стерилизаторът за биберони

Пролетта е време за нови, свежи вълнения и разходки на открито. За родителите, които ще се наслаждават на пролетните разходки…

4 седмици ago

Безопасен сън: какво трябва да знаят всички родители

Като нови родители е важно да създадете безопасна обстановка за сън на вашето новородено. Ето и препоръките, които могат да…

2 години ago

Как да изберем най-доброто бебешко кошче за сън

Новородените прекарват по-голямата част от времето си - около 16 часа на ден - в сън. Как можете да сте…

3 години ago

5 ритуала за първия учебен ден

Първият учебен ден е специален ден. Той заема почетно място в дългия списък от запомнящи се събития, който притежава всеки…

3 години ago

Топ 10 най-продавани игри през лято 2021

Настроението, което носи лятото е по-различно! Време е за отпуска, ваканция и каквото ви душа иска, за да е пълна…

3 години ago

MAST M4 – единствената бебешка количка, от която ще имате нужда

Купуването на количка е почти като купуването на кола; това е голяма инвестиция на пари и време и понякога може…

3 години ago