Четенето – все по-непопулярно занимание сред децата

В света на технологиите, 3D изображенията и безкрайното море от възможности на един клик разстоянe, нормално е децата да предпочитат да гледат филмчета с пъстри изображения, вместо да забиват нос в черно-белите букви. Макар четенето на книги да е загубило романтичния си облик като част от ежедневието на съвременния човек, все още има надежда да възпитаме у децата любов към четенето.

С какво е полезно четенето на книги?

  • развива въображението
  • обогатява речниковия запас
  • изследвания показват, че създава спокойствие и помага за справяне с проблемите
  • дава отговори на много въпроси – приказките подготвят децата за живота

Какво ДА НЕ правим?

Ако искаме да възпитаме любов към четенето у нашите деца, то със сигурност не трябва да подхождаме с насилие над тях. Кое е това, което не трябва да правим, защото по този начин със сигурност ще ги отдалечим от четенето?

Да им повтаряме: „трябва да четеш“

Насилственото принуждаване е враг на четенето. Вашето дете не само че няма да заобича книгите, но и ще се отдръпне от тях. Възможно е това да наруши и вашите отношения, защото вие ще сте тези, които му създават негативни емоции.

Не упреквайте

Ако си мислите, че с упреци ще спечелите благоразположението на вашето дете, това не е така. Няма как то да хване книгата и да прояви интерес към нея, ако постоянно го упреквате в нещо.

Не сравнявайте

Сравнението не е добър подход при възпитанието на децата. Защо? Защото създава у тях усещане за безсилие. Казвайки, че вие или другото ви дете на неговата възраст е четяло повече, създава негативно усещане. А то няма да го подтикне да заобича книгите, а напротив – ще го отблъсне.

Наказание

Да наказвате детето си, че не чете достатъчно, или въобще, е безсмислено. Защото никой не е заобичал нещо, само защото е бил наказан, че не го прави, нали?

Насилие

Насилието не е начин за справяне с никоя ситуация. Още повече, когато говорим за възпитание на децата. Нищо положително не се постига с насилие. Няма как някои да се наслаждава на четенето на книги, ако е бил насилен да го прави.

За да възпитаме любов към четенето на книги у децата се препоръчват няколко техники:

  • четене на глас
  • коментиране на прочетените книги
  • иницииране посещение в книжарници
  • създаване на семейни традиции, свързани с четенето
  • създаване на читателски дневник
  • организиране на кът за четене

Важно е да помним, че при децата всичко е по-лесно, когато е под формата на игра. С помощта на лесни и забавни игри още от ранна детска възраст, вие ще възпитате у децата любовта към четенето. (вижте 10 вечни детски книги за всяко дете, които може да започнете да четете заедно)

Четенето е прекрасно занимание, което може да споделите с вашето дете. Приятно четене с пожелания за много сподели емоции заедно!

Изтеглете си безплатната електронна книга „Как да научим детето да чете с удоволствие?“ и я използвайте като практическо ръководство с идеи за възпитаване на любовта към четенето.

Как да възпитаме любов към четенето у децата?
5 / 5 от1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *