Повечето от нас свързват пролетта с цъфтежа на дърветата, по-дългия ден, приятните разходки в парка. За жалост, обаче, пролетта е и любимият сезон на шарките – истински кошмар за всеки родител с малко дете.

Те винаги идват от нищото и ни сварват някак неподготвени и стъписани.

В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете за варицелата – една от най-разпространените шарки при малките деца.

Какво е варицелата?

Лещенката, по-позната като варицела, е инфекция, която се изразява с кожни обриви и се пречинява от варицела зостер вирус (VZV).
Възрастта, в която хората най-често боледуват от варицела е между 5-9 годишна възраст.

В някои случаи носим вируса, но той остава в латентно състояние в организма, до момента в който не се прояви в следствие на някои неблагоприятни фактори като стрес, недоспиване, хормонален дисбаланс или настинка.

Заразна ли е варицелата?

Истината е, че варицелата е силно заразна шарка. Опасността да се заразите, ако никога не сте я изкарали, е до 90% след кратък контакт в началото на клиничните симптоми.
Внимание: Ако малко дете боледува от варицела е добре да се пазите, защото възрастните хора изкарват варицелата много по-тежко и с повече възможни усложнения.
Добрата новина е, че ако сте изкарали варицела, развирате доживотен имунитет срещу нея.

Какви са симптомите?

Някои от основните симптоми на варицелата са:

  • отпадналост, липса на енергия, загуба на апетит
  • висока температура (38-40 градуса)
  • възпаление на горните дихателни пътища
  • неприятен, силно сърбящ обрив – първоначално се появяват надигнати червени петна, които постепенно преминават през зачервени пъпчици до мехурчета, пълни с бистра течност; впоследствие мехурчетата потъмняват,разпукват се и образуват малки язвички; от центъра към периферията им се образува коричка и, за щастие, на мястото им не остава белег.

Възможно ли е детето да изкара варицела, ако е ваксинирано срещу този вирус?

За съжаление, отговорът е ДА. Някои деца, макар и ваксинирани, се разболяват от други болни деца. Съществуват и редки случаи, когато се разболяват и от самата ваксина. При ваксинираните деца, варицелата идва изненадващо, без типичните симпотоми.

Как да лекуваме варицела?

В случай, че детето ви има варицела, специалистите по педиатрия съветват да се предприеме симптоматично лечение у дома. Лечението включва антихистамини за намаляване на неприятния сърбеж, антисептична пудра, антипиретици. Пъпките започват да зарастват след 8-9 ден.

Уверете се, че детето не посещава ясла, детска градина или училище, тък като варицелата е силно заразна.

При възрастните заболяването е по продължително. При по-тежките клинични форми и усложнения се провежда лечение с антивирусен препарат, болните се хоспитализират, а при наслагване на вторична бактериална инфекция се назначават антибиотици.

В заключение, бихме ви посъветвали да подсилвате организма на детето си с полезни храни и витами, особено в преходните сезони, когато варицелата чака ехидно на ъгъла. И в крайна сметка – това е нещо, през което повечето от нас минават в ранна детска възраст, затова приемете го спокойно и насочете енергията си към адекватното и по-бързо излекуване на детето.

Всичко което трябва да знаем за варицелата
4.5 / 5 от2 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *